Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Haal het ANWB Kinderfietsenplan naar jouw gemeente

Welkom, leuk dat je interesse hebt in meer informatie over het ANWB Kinderfietsenplan. We vertellen je graag waarom dit project zo belangrijk is en hoe jij als gemeente of maatschappelijke organisatie ook impact kunt maken.

Wat is het ANWB Kinderfietsenplan?

Het ANWB Kinderfietsenplan, opgericht in 2015, heeft als doel alle kinderen in Nederland van een eigen fiets te voorzien. Om dat doel te bereiken, roepen we onze leden op hun gebruikte fiets(en) te doneren. Dat is hard nodig, want op dit moment heeft minimaal één kind per klas geen eigen fiets. 

De gedoneerde fietsen knappen we op in sociale werkplaatsen, verspreid over het hele land. We krijgen daarbij hulp van onze vrijwilligers die fietsen ophalen en repareren, donateurs en partners als Stichting Leergeld. En ook jij als gemeente of maatschappelijke organisatie kan ons helpen zoveel mogelijk fietsen in te zamelen!

"Ons streven: ieder kind in Nederland een eigen fiets!"

We maken impact sinds 2015...

 

Ingezamelde fietsen

70000
 

Inzamelpunten in Nederland

120
 

Sociale werkplaatsen

90

Jouw rol als gemeente

Het opzetten van een lokaal fietsenplan binnen de gemeente valt of staat met de inzet van het eigen netwerk. Een goede samenwerking (én duurzame verankering) tussen lokale partijen als sociale werkplaatsen en maatschappelijke organisaties als Stichting Leergeld is de kracht van het succes. De basis van een toekomstbestendig fietsplan.

Hoe begin je?

Op basis van jarenlange ervaring geeft ANWB je graag de volgende tips:

  • Inventariseer bestaande initiatieven en sluit waar mogelijk aan.
  • Betrek andere domeinen in de gemeente dan alleen verkeer en mobiliteit. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid, werkgelegenheid, onderwijs, gezondheid of sociale zaken.
  • Betrek Stichting Leergeld of andere maatschappelijke organisaties die bij de gezinnen thuis komen en zicht hebben fietsarmoede van kinderen. Spreek met hen af dat je wilt gaan voor een duurzame oplossing.
  • Begin klein, daar waar de kans op succes het grootste is, en bouw voort op dit succes.
  • Kinderfietsen zijn schaars onder weesfietsen, denk ook aan andere bronnen voor de inzameling van fietsen zoals acties op school of een inzamelpunt op een sportclub.

Tientallen gemeenten zijn je voorgegaan en hebben een lokaal fietsplan, specifiek voor kinderen, opgezet. Kunnen we je bijstaan? Dan doen we dat graag!

 

Je doet het niet alleen, ANWB kan helpen!

Zo kunnen we je ondersteunen

 

Organisatorisch

Hulp en advies bij het opstellen van een plan van aanpak.

 

Onafhankelijke certificering

Kennisoverdracht aan werkplaatsen volgens gestandaardiseerde en beproefde normen.

 

Tools voor communicatie

Denk aan kant-en-klare formats, inzet van eigen ANWB kanalen.

 

Extra capaciteit

Inzet van ANWB vrijwilligers waar nodig binnen jouw gemeente.