ANWB Verkeerspleinen

ANWB Verkeerspleinen

In 2022 gaan we deze actie herhalen. Geef je interesse alvast door en bekijk welke scholen in 2021 hebben gewonnen.

Een ANWB Verkeersplein in iedere provincie

Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, moeten kinderen goed leren fietsen. In de praktijk betekent dat: heel veel meters maken. Om hen te helpen bij de ontwikkeling van hun fietsvaardigheden startte de ANWB de campagne ‘Elk kind veilig op de fiets’. In iedere provincie werd één schoolplein omgetoverd tot een verkeersplein, gefinancierd door het ANWB Fonds. Hier kunnen kinderen van groep 1 t/m groep 8 veilig oefenen en ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties.

Volgend jaar gaan we deze actie herhalen. Geef je interesse alvast door via verkeerspleinen@anwb.nl.  Dan houden we je op de hoogte.

Het ANWB Verkeersplein

Het ANWB Verkeersplein heeft als voornaamste doel kinderen van groep 1 t/m 8 de ruimte te geven om in een veilige omgeving ervaring op te doen met verschillende verkeerssituaties. Zodat ze straks goed voorbereid de weg op kunnen. Het verkeersplein bevat onder andere een rotonde, een zebrapad en verkeersborden.

ANWB gaat voor het verbeteren van de verkeersveiligheid

Met de ANWB Verkeerspleinen willen we de kennis van de verkeersregels onder kinderen en het verkeersinzicht van kinderen vergroten. Recent onderzoek van de ANWB heeft namelijk uitgewezen dat leerkrachten zich zorgen maken over de fietsvaardigheid van hun leerlingen. En dat is niet gek. Onderzoek van VVN uit 2020 laat namelijk zien dat zes op de tien kinderen naar school wordt gebracht. En dat terwijl 95% binnen een straal van vijf kilometer woont. 

De reden dat kinderen minder fietsen varieert: ze hebben geen fiets, alle activiteiten zijn op loopafstand of ze worden vaak met de auto of bakfiets gebracht. En niet onbelangrijk; de toenemende drukte op de fietspaden en in het verkeer maakt dat ouders hun kinderen niet met een gerust hart alleen op weg sturen. En dat terwijl kinderen die in het verkeer praktijkervaring opdoen, zich eerder bewust zijn van de gevaren en dus ook sneller zelfstandig naar school kunnen. 

Het ANWB Fonds

Het ANWB Fonds is één van de maatschappelijke projecten binnen het ANWB Programma Maatschappelijk Rendement en de drijvende kracht achter de actie “een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein”. Het ANWB Fonds is geen aparte stichting, maar een programma binnen ANWB B.V. 

Het ANWB Fonds helpt lokale initiatieven of projecten in het hele land met een financiële bijdrage. Deze initiatieven en projecten moeten te maken hebben verkeersveiligheid, toegankelijkheid of mobiliteit. Hiermee ondersteunen ze de pijler. 


De winnende scholen 2021

Winnaar Friesland

Winnaar Friesland

OBS ’t Hunnighouwersgat in Midsland Terschelling
Winnaar Groningen

Winnaar Groningen

OBS De Oleander in Stadskanaal
Winnaar Drenthe

Winnaar Drenthe

SO ’t Hoge Holt in Roden
Winnaar Overijssel

Winnaar Overijssel

SBO Johan Seckel in Ommen
Winnaar Flevoland

Winnaar Flevoland

CBS De Verbinding in Almere
Winnaar Gelderland

Winnaar Gelderland

Kindcentrum de Peppel in Beuningen
Winnaar Utrecht

Winnaar Utrecht

Basisschool de Boogerd in 't Goy
Winnaar Noord-Holland

Winnaar Noord-Holland

SO van Voorthuijsenschool in Haarlem
Winnaar Zuid-Holland

Winnaar Zuid-Holland

SBO de Tandem in Spijkenisse
Winnaar Zeeland

Winnaar Zeeland

Basisschool ’t Vogelnest in Hengstdijk
Winnaar Noord-Brabant

Winnaar Noord-Brabant

KBS Petrus en Paulus in Breda
Winnaar Limburg

Winnaar Limburg

Openbare jenaplanschool de Keg in Venray

Veelgestelde vragen

Komt er een vervolgactie en wat kun je doen aan de verkeersveiligheid als je niet hebt gewonnen? Bekijk de veelgestelde vragen.

ANWB Fonds

Het ANWB Fonds helpt lokale initiatieven of projecten in het hele land met een financiële bijdrage.