ANWB Verkeerspleinen

ANWB Verkeerspleinen

De winnende scholen zijn gekozen! De ANWB Verkeerspleinen worden nu gerealiseerd. In september maken we hier de winnaars bekend.

Een ANWB Verkeersplein in iedere provincie

Kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer en moeten daarover nog veel leren. Daarom zijn we de actie ‘een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ gestart. Er is door meer dan 300 scholen gestreden om een ANWB Verkeersplein en er werden meer dan 120.000 stemmen uitgebracht! De Adviescommissie van het ANWB Fonds heeft de inzendingen besproken en daarbij is er gekeken naar het aantal stemmen en de motivatie van de school. Vrijdag 18 juni heeft de Adviescommissie uit deze inzendingen in iedere provincie één winnaar gekozen. Op maandag 21 juni zijn de twaalf winnende scholen geïnformeerd.

Het ANWB Verkeersplein

Het ANWB Verkeersplein heeft als voornaamste doel kinderen van groep 1 t/m 8 de ruimte te geven om in een veilige omgeving ervaring op te doen met verschillende verkeerssituaties. Het verkeersplein bevat onder andere een rotonde, een zebrapad en verkeersborden. 

Op 21 juni zijn de twaalf winnende scholen geïnformeerd. Het ANWB Verkeersplein wordt tijdens de zomervakantie bij de scholen aangelegd. Daarnaast ontvangen de twaalf winnende scholen een lespakket waarmee ze op een leuke en leerzame manier alles uit het ANWB Verkeersplein kunnen halen. Zo gaan de kinderen straks goed voorbereid op pad. In september en oktober worden de verschillende verkeerspleinen feestelijk geopend.

ANWB gaat voor het verbeteren van de verkeersveiligheid

Met de ANWB Verkeerspleinen willen we de kennis van de verkeersregels onder kinderen en het verkeersinzicht van kinderen vergroten. Recent onderzoek van de ANWB heeft namelijk uitgewezen dat leerkrachten zich zorgen maken over de fietsvaardigheid van hun leerlingen. En dat is niet gek. Onderzoek van VVN uit 2020 laat namelijk zien dat zes op de tien kinderen naar school wordt gebracht. En dat terwijl 95% binnen een straal van vijf kilometer woont. 

De reden dat kinderen minder fietsen varieert: ze hebben geen fiets, alle activiteiten zijn op loopafstand of ze worden vaak met de auto of bakfiets gebracht. En niet onbelangrijk; de toenemende drukte op de fietspaden en in het verkeer maakt dat ouders hun kinderen niet met een gerust hart alleen op weg sturen. En dat terwijl kinderen die in het verkeer praktijkervaring opdoen, zich eerder bewust zijn van de gevaren en dus ook sneller zelfstandig naar school kunnen. 

Het ANWB Fonds

Het ANWB Fonds is één van de maatschappelijke projecten binnen het ANWB Programma Maatschappelijk Rendement en de drijvende kracht achter de actie “een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein”. Het ANWB Fonds is geen aparte stichting, maar een programma binnen ANWB B.V. 

Het ANWB Fonds helpt lokale initiatieven of projecten in het hele land met een financiële bijdrage. Deze initiatieven en projecten moeten te maken hebben verkeersveiligheid, toegankelijkheid of mobiliteit. Hiermee ondersteunen ze de pijler. 

Veelgestelde vragen

In principe worden alle scholen eind juni geïnformeerd over de uitslag. Wanneer je begin juli nog geen bericht hebt gehad, kun je een mailtje sturen naar verkeerspleinen@anwb.nl

We zien dat er veel behoefte is aan een ANWB Verkeersplein. We zijn ons nu aan het beraden hoe we deze actie volgend jaar gaan vormgeven. Houd onze website daarom in de gaten of maak je interesse voor de actie 2022 alvast kenbaar door te mailen naar verkeerspleinen@anwb.nl.  

Goed dat je blijft investeren in de verkeersveiligheid van jullie leerlingen. Op onze website Elk kind veilig op de fiets vind je meer informatie en tips over het veilig op pad sturen van kinderen. Of volg één van de verkeerseducatie-programma’s van Streetwise.