Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke school wint een ANWB Verkeersplein?

De stemfase is voorbij. Op 24 juni informeren we de winnaars.

Win een ANWB Verkeersplein

Een ANWB Verkeersplein in iedere provincie

Kinderen zijn kwetsbaar op de fiets. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Daarom geeft ANWB in iedere provincie een verkeersplein aan een basisschool.

Stemfase gesloten

Ruim 300 scholen hebben zich aangemeld voor de actie "Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein". Er is flink gestemd op alle genomineerde basisscholen. De stemmen worden nu geteld en op 24 juni informeren we de winnaars.

Welke school wint het ANWB Verkeersplein?

Nu de stemperiode is gestart, is het aan de geselecteerde scholen zelf om zoveel mogelijk stemmen te werven. Alle scholen hebben hiervoor een toolkit met diverse communicatiematerialen gekregen.

Na de stemfase ontstaat er per provincie een top 3. Bij het bepalen van de top 3 wordt er niet alleen gekeken naar het aantal stemmen, maar ook naar de motivering op het aanmeldformulier. Daarnaast wordt het behaalde aantal stemmen per school naar rato verdeeld over het aantal leerlingen. Een kleine school maakt zo evenveel kans op het winnen van een verkeersplein als een grote school.

Deze top 3 wordt voorgelegd aan de Adviescommissie van het ANWB Fonds. Zij bepaalt welke scholen een ANWB Verkeersplein wint. De winnaars van het ANWB Verkeersplein worden 24 juni telefonisch geïnformeerd.

De scholen in Zuid-Holland

In Zuid-Holland geven we vanuit het programma SCHOOL op SEEF samen met het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) dit jaar wederom zeven verkeerspleinen weg. De provincie Zuid-Holland bestaat uit zeven regio’s. Per regio wint één basisschool. Uit alle aanmeldingen kiezen de ANWB en het ROV Zuid-Holland samen de zeven winnaars. Daarbij wordt wederom niet alleen gekeken naar het aantal geworven stemmen, maar ook naar de motivatie op het aanmeldformulier. Deze scholen worden vervolgens apart geïnformeerd over de vervolgstappen en het tijdspad.

Wat is een ANWB Verkeersplein?

Op een ANWB Verkeersplein kunnen leerlingen dagelijks oefenen met verschillende verkeerssituaties, waaronder oversteekoefeningen, het nemen van scherpe bochten, inhalen van andere verkeersdeelnemers en het nemen van een rotonde. Daarnaast leren kinderen de betekenis van verkeersborden. Naast het verkeersplein ontvangt de school ook het ANWB Verkeersplein lesprogramma, een verkeerslicht en een ANWB fietsje. Het verkeersplein wordt in één dag aangelegd met thermoplast en heeft een afmeting van 15 bij 15 meter.

Voor het aanleggen van een ANWB Verkeersplein geldt een aantal voorwaarden

Actieperiode

Deze actie bestaat uit verschillende fases:

24 juni De winnaars worden geïnformeerd
Juli & augustusAanleg van de verkeerspleinen
Vanaf eind septemberFeestelijke openingen van de ANWB Verkeerspleinen


Ervaringen andere scholen

Voor het vierde jaar op een rij organiseert ANWB deze actie. Leerkrachten geven aan dat ze in de verkeerseducatie een vertaalslag missen van theorie naar praktijk in een veilige setting. Dit speelt bij zowel regulier - als speciaal onderwijs. Uit de enquête gehouden onder de scholen die al een verkeersplein hebben blijkt dat het ANWB Verkeersplein een uitstekende aanvulling is op de verkeerseducatie:

  • 87,5% van de scholen geeft aan dat het verkeersplein helpt bij het verbeteren van de fietsvaardigheden en verkeersinzicht;
  • 78% van de scholen maakt dagelijks gebruik van het verkeersplein;
  • Het ANWB Verkeersplein wordt beoordeeld met een 8.6 door de deelnemende scholen.

De ANWB Verkeerspleinen worden gefinancierd door het ANWB Fonds. Wil je meer weten?

Winnaars 2021

Bekijk hier de winnaars van een ANWB Verkeersplein in 2021.