Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke school wint een ANWB Verkeersplein?

De stemfase is voorbij. Op 24 juni informeren we de winnaars.

Win een ANWB Verkeersplein

Een ANWB Verkeersplein in iedere provincie

Kinderen zijn kwetsbaar op de fiets. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Daarom geeft ANWB in iedere provincie een verkeersplein aan een basisschool.

De afgelopen weken hebben bijna 90.000 mensen hun stem uitgebracht op hun favoriete school. Op 24 juni zijn de winnaars geïnformeerd. Vanaf 23 september worden de verkeerspleinen feestelijk geopend en maken we bekend welke basisscholen hebben gewonnen.  

Feestelijke openingen in het najaar

Op 20 juni jl. heeft de Adviescommissie de winnaars gekozen uit de top 3 per provincie. Hierbij is niet alleen gekeken naar het aantal behaalde stemmen, maar ook naar de motivering op het stemformulier. Inmiddels zijn de winnaars geïnformeerd. In de zomervakantie worden de ANWB Verkeerspleinen aangelegd. Vanaf 23 september worden de verkeerspleinen feestelijk geopend in het bijzijn van een Adviescommissielid of directielid van de ANWB.

Niet gewonnen, toch een Verkeersplein?

ANWB schenkt sinds 2021 in elke provincie een ANWB Verkeersplein om de verkeerskennis en fietsvaardigheden van kinderen te verbeteren. Op deze manier dragen we bij aan de verkeersveiligheid. Hard nodig, want steeds minder kinderen fietsen naar school. Heb je meegedaan met de actie, maar helaas toch misgegrepen? Kijk op www.anwb.nl/verkeerspleinen hoe we eventueel toch een ANWB Verkeersplein op jullie schoolplein kunnen realiseren. Of kijk op www.anwb.nl/streetwise wat we nog meer doen op het gebied van verkeerseducatie.

De scholen in Zuid-Holland

In Zuid-Holland geven we dankzij de samenwerking met het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) dit jaar wederom zeven verkeerspleinen weg. Vanuit het programma SCHOOL op SEEF worden er extra verkeerspleinen geschonken vanuit de provincie. Deze zeven scholen worden apart geïnformeerd.


Wat is een ANWB Verkeersplein?

Op een ANWB Verkeersplein kunnen leerlingen dagelijks oefenen met verschillende verkeerssituaties, waaronder oversteekoefeningen, het nemen van scherpe bochten, inhalen van andere verkeersdeelnemers en het nemen van een rotonde. Daarnaast leren kinderen de betekenis van verkeersborden. Naast het verkeersplein ontvangt de school ook het ANWB Verkeersplein lesprogramma, een verkeerslicht en een ANWB fietsje.

Actieperiode

Deze actie bestaat uit verschillende fases:

24 juni De winnaars zijn telefonisch geïnformeerd
ZomervakantieAanleg van de verkeerspleinen
Vanaf eind septemberFeestelijke openingen van de ANWB Verkeerspleinen


Ervaringen andere scholen

Voor het vierde jaar op een rij organiseert ANWB deze actie. Leerkrachten geven aan dat ze in de verkeerseducatie een vertaalslag missen van theorie naar praktijk in een veilige setting. Dit speelt bij zowel regulier - als speciaal onderwijs. Een ANWB Verkeersplein helpt.

Uit de enquête, gehouden onder de scholen die al een verkeersplein hebben, blijkt dat het ANWB Verkeersplein een uitstekende aanvulling is op de verkeerseducatie:

  • 87,5% van de scholen geeft aan dat het verkeersplein helpt bij het verbeteren van de fietsvaardigheden en verkeersinzicht;
  • 78% van de scholen maakt dagelijks gebruik van het verkeersplein;
  • Het ANWB Verkeersplein wordt beoordeeld met een 8.6 door de deelnemende scholen.

De ANWB Verkeerspleinen worden gefinancierd door het ANWB Fonds. Wil je meer weten?

Winnaars 2021

Bekijk hier de winnaars van een ANWB Verkeersplein in 2021.