Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB Koelboxen test 2019

Als bier, fris en wijn op de juiste temperatuur zijn, kan de vakantie al niet meer stuk. Maar doen actieve koelboxen wel wat ze beloven? En welke zijn dan het meest geschikt? Zijn dat koelboxen op 12 V, 230 V of op gas?

Conclusie: de beste koelbox van 2019

Wil je snel koelen of aan bederf onderhevige levensmiddelen bewaren, dan moet een koelbox onder alle omstandigheden minimaal een temperatuur van 7 oC halen. Thermo-elektrische koelboxen redden dat niet. Die blijven steken tussen de 10 tot 15 graden. De absorptie koelbox en de compressor koelbox van Dometic (zowel op 12 V als op 230 V) halen dat wel, evenals alle hybride koelboxen op 230 V (op de compressorstand). Alle compressor koelboxen kunnen vriezen.

Testwinnaar is de Dometic Combicool ACX40G absorptie koelbox t.w.v. € 350,-: deze houdt levensmiddelen goed, kan vriezen, is niet zo zwaar, absoluut geluidloos en hij werkt op drie energiebronnen. Voordelige Keus is de thermo-elektrische Campingaz Powerbox Plus 36L t.w.v. € 124,99. Die presteert voor zijn prijs relatief goed (op 230 en 12 V).

Resultaten per koelbox

Tip! Optimale werking koelboxen

  • Plaats zoveel mogelijk voorgekoelde producten in de koelbox
  • Zet een koelbox altijd op een koele, droge plek. Niet in de zon of in een afgesloten tent
  • Prop een koelbox niet te vol want dat houdt circulatie van koude lucht tegen

Gebruik

Alle thermo-elektrische koelboxen en de compressor koelbox zijn, gevuld, door één persoon goed te tillen. Alle hybride modellen zijn ronduit zwaar. De absorptie koelboxen zitten daar qua gweicht tussenin. Een waarschuwing: gebruik een koelbox niet als stoel. Dat veroorzaakt een temperatuurverschil tussen de boven- en onderkant van de deksel en dat kan leiden tot kromtrekken en  haarscheurtjes.

Geluidloos

Een absorptie koelbox is geluidloos. Dat geldt ook voor de geteste compressor koelboxen (niet voor alle compressor koelboxen). Thermo-elektrische boxen maken het meeste geluid, gevolgd door hybride koelboxen op een compressor. Toch valt het bij al deze modellen wel mee met het lawaai. Relatief dan. Ze produceren (op twee meter afstand) maximaal rond de 45 decibel. Dat komt overeen met ‘geroezemoes in de klas’ of ‘vogels bij zonsopkomst’.

Testmethode

De test is uitgevoerd door een gecertificeerd testinstituut. Om de koelcapaciteit te testen zijn de koelboxen gedurende 24 uur in een klimaatkamer geplaatst van 30 oC. De koelboxen werden gevuld met flessen water (1,5 en 2 l.) van 20 oC en op maximaal koelen ingesteld.
Opmerking: De meting stopte na 24 uur maar de koelboxen koelen ook daarna gewoon door. Dus hoe langer aangesloten des te beter de koeling.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.