Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kamperen in coronatijd, hoe spannend is dat?

4 augustus 2020

Gaan we wel of niet naar de camping deze zomer? Het coronavirus maakt de afweging best ingewikkeld vanwege de verschillende situaties in de vakantielanden. Waar loop je dan in de praktijk tegenaan en is kamperen deze zomer überhaupt nog wel leuk? Wij spraken met Nederlanders die ondanks alles gewoon op vakantie zijn gegaan: ‘We genieten volop!’

Franse slag

Zo staan Mark en Jacquelien met hun kinderen op een Franse camping aan zee: “We hadden verwacht dat de camping meer regels zou hebben in verband met corona, maar het gaat hier echt met de Franse slag. Er staat overal dat je afstand moet houden, maar niemand is daar echt mee bezig.

Mondkapjes zijn niet verplicht op de camping, die dragen we dus ook niet. Alleen in het winkeltje dragen wij een mondkapje, niet omdat het moet maar omdat ons dat een fijner gevoel geeft. De toiletgebouwen en het zwembad zijn heel schoon, er wordt vaak schoongemaakt en er hangt desinfectiemiddel. Dat geeft ons een veilig gevoel en we genieten dan ook volop.”

Geen mondkapjes

Om drukte in toiletgebouwen te voorkomen, geldt op sommige campings een limiet als het om het aantal toegestane personen in een toiletgebouw gaat. Dat drukte niet altijd te voorkomen is, ervaren Matthias en Jildou, die met hun kinderen kamperen op Texel: “Bij sanitaire gebouwen lukt afstand houden op drukke tijden niet altijd. We kiezen dan bewust voor een wat minder druk (minder luxe) toiletgebouw. We wassen onze handen na een bezoek aan het toiletgebouw extra goed en er hangt desinfectiemiddel.

Mondkapjes zijn in de toiletgebouwen en op de camping niet verplicht. Die zie je hier sowieso eigenlijk nergens. Die bewaren we dus voor de veerboot.”

Duitsland strenger

De regels in Duitsland zijn strenger, ervaren Kitty en Frank, die daar op de camping staan met hun kinderen. “Bij de receptie en in de toiletgebouwen moet je een mondkapje dragen. De wastafels in de toiletgebouwen zijn om en om afgezet met lint. Bij de ingang staan doosjes met rubberen handschoentjes en desinfectiemiddel.

Iedereen draagt mondkapjes waar het verplicht is, een enkeling houdt zich niet aan de regels. Het grappige is dat je juist dan uit de toon valt en er op aangekeken wordt. Kamperen voelt verder net als anders en zeker niet onveilig. Misschien juist wel veiliger. De barbecue met de overburen is net zo gezellig, al zitten we anderhalve meter uit elkaar. De kinderen spelen gewoon met andere kinderen en dragen hun mondkapjes uit zichzelf als ze naar de wc gaan (is hier verplicht vanaf 7 jaar).

Afstand houden en mondkapjes dragen, je went er zo aan. Je doet het niet omdat het vanwege corona moet, maar uit gewoonte. Een extra handeling, verder lekker vakantie vieren.”

Net als anders

Kinderen hoeven onderling geen afstand te houden, dus spelen met andere kinderen kan prima en animatie is ook gewoon aanwezig op campings die dat aanbieden. Borrelen met andere kampeerders is ook met onderlinge afstand heel gezellig en ga je liever op safe, dan neem je gewoon je eigen glazen en nootjes mee. Restaurants op de camping zijn vaak gewoon open, of je kunt eten afhalen. Reserveren kan handig zijn, maar is niet verplicht. Kamperen is dus lijkt dus niet heel anders dan andere jaren, mits je zelf goed oplet en de RIVM regels in acht neemt:

  • Bij klachten: laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is.
  • Was vaak je handen met water en zeep.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
  • Schud geen handen.
  • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
  • Vermijd drukte.

Privé sanitair

De meeste Nederlanders vinden kamperen nu vooral onprettig, omdat je gebruik moet maken van de sanitaire gebouwen en voorzieningen. Het is meteen ook de enige plek op de camping waar je de invloed van corona zo duidelijk merkt. Campingeigenaren proberen er namelijk alles aan te doen om de toiletgebouwen zo schoon mogelijk te houden.

Vind je het ondanks die maatregelen toch niet prettig om gebruik te maken van de gezamenlijke toiletten en douches, dan zijn er genoeg alternatieven. Zo kun je alles zelf meenemen: van douche tot toilet, er is van alles te koop. En vind je dat te omslachtig? Dan zijn er vandaag de dag heel wat campings te vinden waar je je eigen privé toiletgebouw kunt huren.

Wil jij even lekker weg? Beijk dan allle campings met privé sanitair in Nederland en de rest van Europa.

Dit vind je misschien interessant: