Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wildkamperen in Nederland

Het mag niet, maar met deze tips lijkt het er wel op

Zomaar je tent op een prachtige plek onder de sterrenhemel neerzetten, niemand om je heen en genieten van de rust en de vogels. Geen elektriciteit, geen stromend water. Dat is wildkamperen! Helaas is het in Nederland niet toegestaan. Maar deze tips kom je er heel dicht bij in de buurt. En: waar in Europa mag je wél wildkamperen?

1. Paalkamperen in Nederland

Een paalkampeerterrein is een plekje waar je officieel mag wildkamperen in Nederland. Tot 2020 kon je via Staatsbosbeheer deze ‘officiële wildkampeerplek’ regelen. Tegenwoordig beheert Stichting Wildkamperen een aantal wildkampeerplekken. Op hun site vind je een handige kaart met legale plekken in Nederland en België.

2. Natuurkampeerterrein Quadenoord

Deze natuurkampeer­terrein Landgoed Quadenoord aan de rand van de Veluwe kent geen afgebakende plekken en enkel een klein toiletgebouw. Je kunt hier met je tent of hangmat kamperen. Het wifiloze terrein ligt op een oud landgoed van circa 200 hectare. Vooral in het voor- en naseizoen is het er zéér rustig.

3. Natuurkampeerterrein De Maasakker

Wildkampeerders zijn zeer te spreken over Natuurkampeer­terrein De Maasakker in het Brabantse Megen. Het is er rustig, je kunt een fikke stoken op de centrale vuurplaats, er is veel ruimte. Je kampeert in de uiterwaarden van de Maas. Er komen hier meest tentkampeerders.

4. Buytenplaets Suydersee

Bij Buytenplaets Suydersee aan de rand van Lelystad mag je met toestemming wildkamperen in een bos. De camping levert materialen, je mag zelf een plekje zoeken en een onderkomen bouwen. Op een vuurplaats kun je vuur maken voor een eenpansmaaltijd of er een avond met de gitaar doorbrengen.

5. Camping Twilhaar

Op Camping Twilhaar in Haarle, op de Sallandse Heuvelrug, mag je een kampeerplaats uitkiezen op een bosrijk terrein. Je zet je tent verscholen tussen de bladeren op; rust en vrijheid verzekerd.

Wildkamperen: waar mag het wél in Europa?

Nederland
Verboden, behalve op aangewezen plekken: paalkamperen.

België
Verboden, behalve op aangewezen plekken: bivakzones.

Frankrijk
Verboden, behalve op een uur lopen van ‘de weg’ tussen 19 en 9 uur.

Noorwegen en Zweden
Bijna overal toegestaan. Aan het allemansrecht zijn overigens wel een paar regels verbonden; een daarvan is dat je minimaal 150 meter uit de buurt van de bebouwing blijft

Engeland
Verboden, maar in sommige delen van Nationaal Park Dartmoor wél toegestaan.

Schotland
Bijna overal toegestaan.

Duitsland
Verboden, behalve op aangewezen plekken: Trekkingplätze of Biwakplätze.

Spanje
Algemeen verboden, maar in sommige regio’s beperkt toegestaan.

Oostenrijk
Algemeen verboden, maar regels verschillen per Bundesland.

Zwitserland
Algemeen verboden, behalve boven de boomgrens: daar mag het wél.

Tips voor wie gaat wildkamperen

  • Wees je bewust van de natuur in je keuze wat je meeneemt.
  • Zorg voor weinig spullen, maar wél een warme slaapzak, goede slaapmat, prettig zittende rugzak en een tent (schutkleur!) of tarp die beschutting biedt tegen neerslag
  • Denk na over hoe je aan drinkwater komt als je into the wild bent. Een waterfilter om water uit een beek te filteren is onmisbaar.
  • Kies je plek zorgvuldig, met een vlakke ondergrond en niet met de tentopening naar de berg toe. Het zal maar hard gaan regenen die nacht ...
  • Vuurtje maken? Mag niet, eigenlijk nergens zomaar. Als je geen met steen afgezette vuurplaats of andersoortige aangelegde vuurplaats vindt doe het dan niet. Slechts een verschroeide bodem is geen vrijbrief om vuur aan te leggen.
  • (Af)wasje doen? Zónder zeep en zeker niet in een meertje of bergbeek. Doe dit in een bak of emmer en stort het vuile water een heel eind van de natuurlijk bron leeg.
  • Laat geen sporen achter. Zelfs geen bananenschil, die ligt er namelijk nog zeker drie jaar; een metalen blikje tot wel vijftig jaar.
  • Zorg dat er altijd iemand op de hoogte is van je plannen.
  • Wees je bewust van de gevaren. Weer kan snel omslaan, zeker in de bergen. En als je in de buurt van een rivier staat: het water kan snel stijgen, ook als het elders regent.
  • Wildkamperen is genieten!

Ook interessant:

 

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.