Naar artikel

8x rustig kamperen in Europa

Onontdekte kampeerstreken om lekker 'zen' te worden

Rust in je hoofd, rust om je heen. Waar vind je dat nog in Europa? Kamperen zonder over de mensen te struikelen? Op deze acht minder bekende plekken kun je heerlijk tegen jezelf praten, zonder dat iemand het hoort.

1. Hoge Tatra, Polen

Drukte en rust, die vind je in Polen in de combinatie Krakau en Hoge Tatra. Krakau is prachtig mooi bewaard gebleven, alsof het de afgelopen wereldoorlogen in een kluis lag. Dat weten meer mensen, dus voor je rust ga je zuidwaarts, naar de Hoge Tatra. In dit gebergte zul je betrekkelijk weinig landgenoten tegenkomen, maar Polen en Tsjechen recreëren hier graag. Loop daarom een dal verder voor de échte onbewoonde wereld.

2. Noordkust, Noord-Ierland

Noord-Ierland, en dan helemaal naar het noorden, waar de Atlantische Oceaan onder je voeten rusteloos tegen de basalten kliffen klotst. De indrukwekkende basaltpilaren van The Giants Causeway, vlak bij het plaatsje Bushmills, trekken nog wel de nodige nieuwsgierigen. Loop je een eindje verder langs de kust, over een wandelpad naar links of rechts, dan heb je al snel de wereld voor jezelf. Campings zijn schaars, maar dat krijg je als mensen schaars worden. Een ontmoeting onderweg of een gesprek in de lokale pub wordt dan vanzelf weer waardevol.

3. Óp naar Slowakije

Weg van de drukte, op naar de rust van het bergachtige en bosrijke Slowakije. Kleine dorpjes en weinig vertier voor mensen die graag vermaakt willen worden, dat maakt van Slowakije de perfecte kampeerstek voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Vlotvaren, mountainbiken en wandelen, een bezoek aan een kuuroord of aan de indrukwekkende kasteelruïne van Spišský hrad. De echte buitenmens heeft hier niets meer te wensen. Bonus: de bewoners zijn supervriendelijk.

4. Limfjord, Denemarken

Dat waterrijke gebied helemaal in het noorden van Denemarken, dat is Limfjord. Veel mensen weten dat niet, waardoor het hier heerlijk rustig is. Liefhebbers van water, stilte, duinen en zelfs kliffen komen op adem in de frisse zeelucht van dit deel van Jutland. De binnenzee is maar liefst 180 kilometer lang - ook heel fijn voor uiteenlopende watersporten. Je vindt er een afwisselend landschap met eilanden, strandjes, heuvels en kleine historische havenstadjes. En campings natuurlijk.

5. Area's of Outstanding Natural Beauty, Engeland

Niet zozeer onbekend, maar wel heel bijzonder én bijzonder dichtbij: de Kent Downs, High Weald en Surry Hills. Tussen ons en Londen liggen deze Area's of Outstanding Natural Beauty (AONB). Dromerige Engelse landschappen, smaragdgroene oases van rust: balsem voor romantische zielen in de drukke wereld die Zuidoost-Engeland is. Er zijn 46 van dit soort AONB's in het Verenigd Koninkrijk. Brits erfgoed op z’n best. Je kunt er heerlijk wandelen of fietsen, maar dan niet op de drukke wegen die je hier ook vindt.

6. Ontdek Litouwen

Moerassen, de Oostzeekust, meren, uitgestrekte vlakten en dichte bossen. Litouwen is nog niet vol geplempt met vakantiedorpen en pretparken. Kamperen kan wel, in de natuur die rijk is aan vogelsoorten en heel veel rust. Voor wat afwisseling kun je naar de hoofdstad Vilnius. Deze mooie stad heeft een historisch centrum met smalle straatjes en barokke gebouwen. De Sovjets hebben ook hun sporen nagelaten. Als je een indruk wilt krijgen van het leven in Vilnius onder de Sovjet-Unie, moet je hier beslist gaan kijken.

7. Onbekend Albanië

Ruige bergen, lieve mensen, dat hoor je vaak over Albanië. Het land dat jarenlang een gesloten boek was, blijkt nu je bezoek meer dan waard. Het is een van de weinige onbekende bestemmingen die in Europa nog over zijn. Vooral het bergachtige binnenland en het rustieke platteland trekken de aandacht. En het meer van Ohrid, op de grens met Macedonië. Jammer genoeg voor Albanië ligt het beroemde klooster van Sveti Naum aan dat meer, maar net aan de andere kant van de grens.

8. Rondreis door de hooglanden van Schotland

Wie rust en ruimte zoekt, zit goed in Schotland. Ga je voor de meer onbekende Hooglanden, far from the madding crowd, dan moet je nog verder naar boven. Maak een kampeerreis bovenlangs en volg de kustlijn. Langs schattige havenplaatsjes als Ullapool, hagelwitte lege stranden (want koud!) en prachtige rotskusten, helemaal naar de kustplaats John o'Groats, de kers op de taart. Onvergetelijk.

Enthousiast geworden? Bekijk ook eens deze tips:

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Het hele jaar door goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering. 24/7 hulp en 5% korting voor leden.

Creditcard: handig op vakantie 

Reizen met een creditcard is zo gek nog niet, en soms zelfs noodzakelijk. 8x waarom een creditcard handig is op vakantie.