Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik kamperen zonder te reserveren?

Je wilt in de zomervakantie gaan kamperen. Moet je dan vooraf een camping reserveren of kun je ook op goed geluk gaan? Het kan allebei, we leggen je uit wat in welk geval het handigst is voor jou.

 

Wanneer kan ik het beste wel een camping reserveren?

Je kunt het beste zo vroeg mogelijk reserveren als je in het hoogseizoen met je gezin naar een luxe camping wilt met veel voorzieningen. Denk aan familiecampings in binnen- en buitenland met luxe zwembaden, restaurants, bars, diverse speeltuinen, winkels en nog veel meer. Die zijn zo populair dat hun huurverblijven en staanplaatsen al lang voor de zomervakantie bezet zijn. Zoek je zo’n camping, dan moet je er dus op tijd bij zijn.

Blijf jij de hele vakantie op dezelfde camping? Dan is in het hoogseizoen reserveren zeker verstandig. Je hebt dan de zekerheid dat je die hele periode kunt genieten van die ene plek of die mooie huurtent.

Reserveren geeft je zekerheid

Als jij geen zin hebt in onverwachte situaties, is vooraf boeken ook een goed idee. Het geeft rust, je kunt het van je lijstje strepen en je concentreren op andere dingen. Je voorkomt zo dat de camping van jouw keuze misschien vol is. Of dat je ergens een minder mooi plekje krijgt toebedeeld.

Dus ga je voor de zekerheid van een gegarandeerde plek, reserveer dan vooraf. Zeker als je gaat kamperen in populaire landen als:

  • Nederland
  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Spanje
  • Oostenrijk
  • Italië
  • Kroatië

 

Wanneer hoef ik geen camping te reserveren?

Een plek of huurverblijf reserveren is nooit een slecht idee en kan altijd, maar het is niet altijd nodig. Als je buiten het drukke hoogseizoen reist, hebben de meeste campings wel plek als je spontaan voor de slagboom verschijnt.

Reserveren ligt ook minder voor de hand als je liever niet vastzit aan een vooraf gekozen reisperiode. Vaak vraagt een camping bij een boeking bovendien om een aanbetaling. Dat geld moet je op dat moment maar willen of kunnen uitgeven. Ook is zonder kosten annuleren meestal maar een korte periode mogelijk. Als je later annuleert, ben je een deel van het aanbetaalde geld kwijt.

Niet reserveren geeft je vrijheid

Als je gaat rondtrekken en op elke camping maar een of een paar dagen wilt blijven met je eigen tent of caravan kun je het risico wel nemen om niet te reserveren. Zelfs in het hoogseizoen. Veel (maar niet alle) campings hebben nog wel een plek waar je voor een paar dagen kunt staan. De keuze uit staanplaatsen is dan wel beperkt. En mocht de camping zo goed bevallen dat je langer wilt blijven, dan kan dat niet altijd.

De voorstanders van ‘op de bonnefooi’ kamperen roemen vooral de vrijheid die het biedt. Gewoon je neus of de zon achterna en onderweg beslissen naar welke camping je gaat heeft z’n charme. En bevalt een camping niet, dan trek je de volgende dag weer verder. Het moet in je aard zitten om zo avontuurlijk te reizen. Als dat zo is: geniet ervan!

 

Extra voordeel met ANWB Kampeerkaart CKE

Wil jij voordeel bij ruim 2000 campings in heel Europa, scherpe kampeerdeals en korting op kampeerproducten in de ANWB-(web)winkel? Kies dan voor de ANWB Kampeerkaart CKE. Die doet ook nog eens dienst als jouw legitimatiebewijs voor de camping en biedt een WA-verzekering voor zes personen.

Zoek je inspiratie voor jouw volgende kampeervakantie? Lees de KampeerKampioen!

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.