Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

600 miljoen euro maatschappelijke schade door fietsdiefstal

20 augustus 2020 Ook groot individueel leed

Fietsdiefstal zorgt jaarlijks voor een maatschappelijke schade van 600 miljoen euro, zo becijfert Bureau Beke in nieuw onderzoek naar de stand van zaken rond fietsdiefstal. Dit bedrag loopt op, omdat er steeds meer e-bikes en andere dure fietsen gestolen worden. Veel slachtoffers ervaren ook emotionele schade; met de fietsdiefstal verliezen ze niet alleen hun fiets maar ook hun mogelijkheid ergens naartoe te gaan.

Van grote steden tot grensstreek

Het fietsendievengilde is sterk geprofessionaliseerd en slaat vooral toe in grote steden en in de grensstreek, niet alleen bij fietseigenaren maar ook bij fietszaken. Toch zetten veel fietsers hun fiets niet goed op slot, zo blijkt uit het onderzoek, terwijl goede preventie het begin is van de aanpak van fietsdiefstal.

Zet je fiets op slot!

De ANWB doet daarom nog eens een dringend beroep op alle fietsers om de fiets goed op slot te zetten. Dat wil zeggen, met twee ART-sloten, en vast aan een fietsenrek of paal. Wees extra alert in winkelgebieden of bij het station, de zogenaamde hotspots voor fietsdiefstal. Gebruik daar de bewaakte fietsenstalling als die er is, ook al is dat misschien iets verder lopen. Wat veel mensen niet weten, is dat er ook veel fietsen worden gestolen rond de eigen woning, uit tuin of schuur.

Fiets gestolen?

Mocht je fiets toch gestolen zijn, doe dan aangifte. Hiervoor moet je je framenummer bij de hand hebben, dus schrijf die ergens op of neem een foto met je telefoon.

Compleet onderzoek

Bekijk hier het complete onderzoek

Misschien vind je dit ook interessant?

Shop nu
Tweede slot nodig? 15% korting op ART-sloten

Wees fietsdieven te slim af en zet je fiets goed vast met een kettingslot!

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

15% korting
Veilig op de fiets 

Fietshelmen, ART-fietssloten, fietsspiegels en -telefoonhouders nu met korting.

E-bike vergelijker 

Vergelijk e-bikes en vind met handige zoekcriteria de elektrische fiets die bij jou past.