Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsaccu Batavus

Fietsaccu’s voor elektrische fietsen van het merk Batavus

Het uit Heerenveen afkomstige Batavus is een in 1904 opgericht fietsenmerk. In die Friese plaats is Batavus nog steeds gevestigd. Tot en met 2011 werd er door Batavus op elektrische fietsen gebruik gemaakt van een relatief goedkope Nikkel Metaalhydryde fietsaccu. Deze voorloper van de duurdere maar ook duurzamere Lithium ion fietsaccu vind je in die periode terug op o.a. Padova ebike en was (vast) bevestigd in het frame.

Het huidige gebruik van de fietsaccu’s toont opvallend veel parallellen met de fietsaccu’s van Sparta en Koga, die ook aan de overkoepelende Accell Group toebehoren. 

Ion accu's

Met de intrede van de Lithium Ion accu’s werden van 2012-2014 de Ion 24, 25 en 36 volt fietsaccu’s toegepast op verschillende modellen van Batavus. Die laatstgenoemde fietsaccu is die periode het meest verkocht en bevond zich onder de bagagedrager van o.a. de Ventoux en Socorro. De 24 en 25 volt fietsaccu waren verwerkt in het frame en op de bagagedrager verkrijgbaar.

De Ion serie (met 300, 400, 500 of 600 Wh) is een accu die vanaf 2014 wordt gebruikt door Batavus en bevindt zich onder de bagagedrager van ebikes die o.a. de namen van de gebergten Mont Blanc of Tourmalet dragen.

Deze Lithium ion accu’s moeten door een dealer worden aangemeld (ook wel inleren genoemd) om de combinatie van fietsaccu en motorsysteem werkend te krijgen.

E-Motion accu's

De E-motion fietsaccu’s werden vanaf 2012 toegepast op elektrische fietsen van Batavus. Ook daar zijn verschillende varianten van en een aantal lijken zelfs op elkaar:

  • E-Serie 300, 400 of 500: deze zijn te herkennen aan het achterlicht in de accu.
  • B/E-Serie 300 en 400: lijken op de E-Serie, maar dan zonder achterlicht.

De X-serie is dan wel weer gemakkelijk te herkennen, die is namelijk tot 2015 geplaatst in de kettingkast van diversie Batavus ebikes.

Daarnaast is er ook nog E-motion 24 volt, ook wel aangeduid als 25.9 volt. Het betreft in beide gevallen dezelfde accu. Deze was verkrijgbaar als zilvergrijze en zwarte accu. De Genova E-Go is vanaf 2014 één van de meest verkochte fietsen met deze accu.

Yamaha accu's

De Yamaha accu’s vind je bij Batavus alleen terug op Razor en Stream van de modeljaren 2015-2016. De Batavus Stream maakte gebruik van de Yamaha fietsaccu onder de bagagedrager, daar waren een korte en lange variant van. De Razor had de Yamaha accu op het frame.

Bosch Powerpacks accu's

Zoals veel fietsmerken maakt ook Batavus elektrische fietsen met de Powerpacks van Bosch, Vanaf 2013 gaat het om de Powerpack en Bosch Classic fietsaccu onder de bagagedrager. De modellen waarop deze zijn toegepast kenmerken zich door het gebruik van de Noord-Italiaanse plaatsnamen Milano, Garda, Como en Trento.

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Alles voor de fiets 

Bekijk hier het volledige aanbod fietsverlichting, sloten, fietstassen, helmen en nog veel meer!

E-bike vergelijker 

Vergelijk e-bikes en vind met handige zoekcriteria de elektrische fiets die bij jou past.