Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

NL-Sticker op oldtimer

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 3 mei 2023

Is het verplicht een NL sticker op een Volkwagen Golf 1 uit 1977 met Blauwe kentekenplaten?
De vraag gaat om het rijden in Oostenrijk, niet in Nederland!

Merk: Volkwagen
Type: Golf 1
Bouwjaar: 1977

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U bent voornemens om met uw VW Golf uit 1977 met blauw kenteken, in Oostenrijk te rijden.  U wilt graag weten of het verplicht is om een NL-sticker aan te brengen op de achterzijde van uw auto. 

Ja, dat is verplicht. 

Op grond van art. 37 van het verdrag inzake het wegverkeer Wenen 1968 moet op elk motorvoertuig in het internationale verkeer dient aan de achterzijde, behalve zijn kenteken, het onderscheidingsteken te zijn aangebracht van de Staat waarin het is ingeschreven. Dit teken kan hetzij gescheiden van de kentekenplaat worden geplaatst of in de kentekenplaat worden opgenomen. De samenstelling van het onderscheidingsteken en de wijze waarop het dient te worden bevestigd of in de kentekenplaat dient te worden opgenomen, dienen te voldoen aan de eisen vervat in Bijlagen 2 en 3 van dit Verdrag.

Bij blauwe kentekenplaten is er geen onderscheidingsteken in de kentekenplaat opgenomen en zal een apart onderscheidingsteken moeten worden gebruikt. Gelet op de geldende voorschriften is het gebruik van een NL-sticker aan te raden. Al mag een herkenningsteken, mits het aan de gestelde voorwaarden voldoet, ook op ander materiaal worden weergegeven en worden aangebracht op de achterzijde van het voertuig.