Naar artikel

Schade in garage

Vraag gesteld door op 19 januari 2020

Afgelopen week vrijdag heb ik mijn auto met schade naar de Mercedes Benz Den Haag (Donau 42) garage gebracht. Een week eerder onderweg en hoorde een vreemd geluid. Ik ben toen bij de garage langsgegaan en een monteur heeft met mij naar de auto gekeken en geconstateerd dat er een reparatie van de cardanas nodig was. De garage zei dat de reparatie 375 euro zou zijn. Ik heb de auto weer meegenomen.

Toen ik een week later, voor de tweede keer ben langs gegaan, werd ik dezelfde dag, 5 uur later gebeld, met de mededeling: een monteur is met de auto op de snelweg gegaan en had pech met de automaat versnellingsbak. Sindsdien rijdt de auto alleen in de eerste versnelling. Naar verder onderzoek kwamen ze ook andere mankementen tegen en daarom adviseren ze de auto niet meer te laten repareren. Het vreemde aan dit verhaal is hierbij dat zij vonden dat ik niet verbaasd hoefde te zijn, omdat zij in hun systeem hebben kunnen zien dat ik er 5 jaar niet was geweest. Ook hebben zij meteen aangeraden een nieuwe auto te kopen.

Ik was inderdaad 5 jaar lang niet bij hun geweest, omdat ik een andere garage had kunnen vinden die veel goedkoper dan deze officiële Mercedes garage was.

Het vervelende aan de situatie is, dat ik in de 10 jaar dat ik de auto heb gereden, nooit problemen met de versnellingsbak heb gehad. Ook toen ik de auto naar de garage reed, was er niks aan de hand met de versnellingsbak.

Je zou daarom kunnen stellen dat de schade van de versnellingsbak door hen veroorzaakt is en daarom de schade kostenvrij door hen hersteld zou moeten worden. Hoe zit het met schade die door de garage zelf is veroorzaakt? Of schade die ontstaat terwijl de auto bij de garage staat en/of door een monteur gereden wordt. Ik hoor graag uw advies.

Het gaat om een Mercedes Viano, bouwjaar 2005, met 300.000 km.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een auto ter reparatie aangeboden vanwege een vreemd geluid bij hogere snelheid. U vraagt zich af of u de schade aan de versnellingsbak, kunt verhalen op de dealergarage.

De klacht
U heeft de auto ter reparatie aangeboden met een onduidelijke klacht. De auto maakte bij hogere snelheid een vreemd geluid. De oorzaak van dit geluid was voor u en de garagehouder onbekend. Volgens onze automotive experts zijn er twee logische verklaringen denkbaar. De cardanas of de versnellingsbak.

Werkwijze garage
De garage dacht in eerste instantie aan de cardanas en heeft voorgesteld deze reparatie uit te voeren. U heeft gekozen deze reparatie niet uit te laten voeren. Na of tijdens deze reparatie had de garage met zekerheid geconstateerd dat het probleem niet met deze reparatie zou zijn opgelost.

Toen u het voertuig alsnog bracht is het probleem (opnieuw) gediagnostiseerd. Onderdeel van de diagnose was een testrit. Dat de versnellingsbak toen volledig defect ging, neemt niet weg dat de versnellingsbak (zeer waarschijnlijk) de veroorzaker was van het vreemde geluid. Naar verwachting was de versnellingsbak dus ook defect geraakt zonder de testrit door de garage.

Conclusie
Alleen als u kunt bewijzen dat de versnellingsbak door het handelen van de garage kapot is gegaan en het handelen de garage kan worden aangerekend, kunt u de gevolgschade verhalen op de garage. Gelet op de leeftijd en kilometrage van de auto en de handelswijze van de garage, verwacht ik niet dat een vordering tot schadevergoeding zinvol zal zijn. Ook het advies geen reparatie meer uit te voeren is verklaarbaar, nu de benodigde reparaties duurder zijn dan de dagwaarde van de auto.

Voor meer informatie over klachten na reparatie verwijs ik u graag naar onze website.