Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarschuwingslampje auto met steeksleutel

Vraag gesteld door PCSMIT1977 op 12 januari 2019

Ik heb een Opel Astra uit 2010. Echte Km stand 10500. Auto is als nieuw.

Vorige week bij de opel-dealer gezien de leeftijd vd auto de distr.riem laten vervangen. Nu brand er af en toe een waarschuwingslampje op het dashboard, geel auto met steeksleutel. Gaat aan en dan vaak korte tijd later weer uit. Dat herhaalt zich onregelmatig. Dat was voor het vervangen vd riem niet. Ze (de dealer) zeggen de computer eraan gehangen te hebben, echter geen foutcodes.

Auto rijdt verder prima.

Zou het kunnen dat de distributieriem niet goed op tijd staat? Waardoor dat lampje af en toe brand?

Peter Smit


Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

De moderne(re) auto's geven een signaal als het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Dat gebeurt om het aantal kilometers zoals ingesteld door de fabrikant. Dat is dus dat sleuteltje dat u ziet. Als onderhoud wordt gepleegd wordt dit signaal door de (merk)garage gereset. Bij u dus blijkbaar niet gebeurd of de garage is hier niet toe uitgerust.
Maar gezien de kilometerstand (komt mij wat vreemd over gezien de leeftijd, 10.500 km bij bouwjaar 2010?) is er wellicht nog nooit een beurt geweest en zou bij 10.000 km een beurt geweest moeten zijn.***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Oranje steeksleuteltje licht op bij uw Opel Astra uit 2010.

Dit betreft inderdaad het service indicator lampje.

Na een onderhoudsbeurt moet dit lampje inderdaad gereset worden door de garage wat mogelijk bij de laatste beurt vergeten is of de auto is aan een onderhoudsbeurt toe. Wanneer is voor het laatst de olie en het oliefilter vervangen? Indien noodzakelijk adviseer ik de olie te laten vervangen en het lampje te laten resetten.

Elk garagebedrijf kan dit lampje resetten maar zal dit pas doen als bekend is wanneer de auto onderhoud heeft gehad.

Bij uitsluitend het vervangen van de distributieriem wordt het lampje normaal niet gereset.