Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hulpstuk om trekhaak verplicht verwijderen als deze niet wordt gebruikt?

Vraag gesteld door G. Teeven op 13 januari 2023

Wij hebben twee aanhangers. Een geremde dichte paardentrailer en een ongeremde open bak met twee assen. (onder de 750 kg) Voor de ongeremde heb ik een hulpstuk op de trekhaak zitten, om te zorgen dat de staalkabel lus niet zomaar over de knop kan schieten. Zo'n dubbele plaat met inkepingen waar je de kabel doorheen 'weeft'. Moet deze er af als ik daarna de paardentrailer wil trekken? (daarvoor zit een oog onder de auto waar de losbreekkabel aan bevestigd wordt). Ik zoek eigenlijk naar een oplossing dat ik zonder gedoe met beide aanhangers kan rijden. 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

Uw trekhaak is voorzien van een klem waardoor u de hulpkoppeling van de ongeremde aanhanger doorheen kan laten lopen. Bij gebruik van uw geremde paardentrailer wordt deze klem niet gebruikt. De klem mag wel aan de trekhaak gemonteerd blijven. U hoeft bij wisselen van aanhanger dus niet steeds de klem te (de-)monteren.

Nog wat extra info over hulpkoppeling en losbreek reminrichting: aanhangwagens zonder oplooprem moeten zijn voorzien van een hulpkoppeling. Dat is een dikke staaldraad die aan een vast punt aan de auto moet worden bevestigd, óf aan een klem aan de hals van de trekhaak. De hulpkoppeling moet ervoor zorgen dat de aanhanger aan de auto vast blijft zitten als de kogelkoppeling onverhoopt losschiet van de kogel.
Een aanhangwagen mét oplooprem moet voorzien zijn van een losbreekkabel. Dat is een dunnere kabel die bij een probleem met de trekhaak gelijk de rem van de aanhanger volledig aantrekt, waarna het kabeltje zelf zal breken.
De politie bekeurt regelmatig automobilisten die de kabel verkeerd hebben gemonteerd. Hier ziet u hoe het wel en niet moet.