Is LED toegestaan?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 03 februari 2022

Onze occasion camper - geimporteerd uit Duitsland door de verkoper - blijkt te zijn uitgerust met Osram H7-Led Nightbreaker lampen. Onze garage twijfelt of dat is toegestaan.

Merk: Citroen
Type: Jumper
Bouwjaar: 2018
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 130

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U heeft een vraag over after-market ledverlichting ter vervanging van bestaande halogeenlampen. 

Niet toegestaan

Gebruik van LED of Xenonlampen in het bestaande armatuur is niet toegestaan. De typegoedkeuring heeft plaatsgevonden met halogeenlampen en (niet goedgekeurde) LED kan zorgen voor een heel ander lichtbeeld. Ook hebben LED bulbs met fittingen voor bestaande armaturen geen E-keurmerk.

LED

LED heeft wel voordelen ten opzichte van halogeenlampen; de levensduur is langer en dat bevordert de veiligheid. Als de lampen verder zouden voldoen aan dezelfde eisen als lampen die wél een E-keurmerk krijgen (lichtopbrengst, passend voor de armaturen dus geen afwijkingen in lichtbundel, geen verblinding) dan zie ik er wel voordelen in. Maar op dit moment staat de regelgeving gebruik van deze lampen nog tegen. Bij de productinformatie van deze lampen staat ook vermeld dat ze niet mogen worden gebruikt op de openbare weg. 

Wat er wel bij gezegd moet worden is dat er geen actieve controle is op het soort lichtbron. Dus wanneer de koplampen een juist lichtbeeld geven zullen ze goed gekeurd worden bij de APK, ook op de openbare weg is er vrijwel geen controle. Maar de verlichting voldoet niet aan de Nederlandse wetgeving dus officieel is het niet toegestaan om de lampjes te vervangen door LED.

Meer informatie vindt u op onze pagina over LED-lampen