Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Overzetten van grijs naar geel kenteken

Vraag gesteld door op 13 februari 2021

Wat zijn de kosten als ik als particulier mijn bestelauto uit 2008 op grijs kenteken (particulier) wil om laten zetten naar geel kenteken. Ben ik nog bpm verschuldigd en mag ik op een geel kenteken het tussenschot weghalen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het overzetten van een auto van 'grijs kenteken' naar 'geel'.

Een auto met een 'grijs kenteken' is na 5 jaar BPM vrij. Je kunt deze auto als particulier kopen zónder dat er BPM nog verwerkt wordt in de aanschafprijs. De auto blijft overigens 'grijs' en wordt niet ineens 'geel'. Aan de auto verandert technisch niks en blijft bij de RDW gewoon geregistreerd als Bedrijfswagen.

Maar wanneer u de betreffende auto van 'grijs' naar 'geel' wilt krijgen wordt de auto feitelijk een personenauto en moet deze als zodanig ingericht gaan worden én is er altijd BPM verschuldigd op basis van bruto BPM van de meest overeenkomstige auto op geel kenteken. Hoe hoog die kosten zijn kan ik op basis van deze info u niet geven. Maar van 'grijs' naar 'geel' houdt in dat er een wezenlijke gedaantewisseling ontstaat waar inrichtingseisen aan verbonden zijn en u het om die reden nog eens goed moet overpeinzen.

Los van het bovenstaande vindt u op deze pagina de regels omtrent het al dan niet verplicht aanwezig moeten zijn van het tussenschot bij bedrijfswagens.

 

Reacties

E. Nydam

Auteur - 20 december 2023

Als je een grijs kenteken auto koopt bij een dealer , hoe wordt dan btw berekend als je hem geel wil hebben of kan je hem als particulier gewoon grijs laten?

Jos

ANWB Expert - 21 december 2023

Wanneer je als particulier een gebruikte auto met grijs kenteken koopt van een ondernemer, in dit geval een dealer, heb je niets te maken met btw. Je betaalt dus inclusief btw. Is de auto ouder dan vijf jaar, dan hoeft er geen rest-bpm meer te worden betaald. Mocht deze door de dealer aangeboden bedrijfswagen van oorsprong ook bedrijfsmatig te zijn gebruikt, dan zal bij overname door een particulier, zoals in uw geval, de BTW door de verkoper moeten worden afgedragen. Dat geldt ook voor de BPM mocht de auto jonger zijn dan 5 jaar. Dus alle fiscale financiële verplichtingen zijn dan voor de verkoper. De vraagprijs die u als particulier is dus all-in en komen er geen extra kosten bij als BTW en BPM.

Overigens blijft hier sprake van een Bedrijfswagen (grijs kenteken) als voertuigsoort wanneer het voertuig particuliermatig gebruikt gaat worden. De auto verandert dan niet ineens van Bedrijfswagen naar Personenwagen (geel kenteken). Zie aanvullend ook Grijs kenteken: vooral een fiscale kwestie.