ANWB Slingeroute
Nederland, Gelderland, Varsseveld
De Slingeroute voert door het oostelijke deel van de Achterhoek. Een parklandschap met kleine bossen, houtwallen, wei- en bouwland en kleine riviertjes. Bijzonder is vooral de omgeving van Winterswijk. Hier vind je oude akkers die door eeuwenlange bemesting met plaggen en mest wat hoger zijn komen te liggen dan de weilanden en kronkelende beekjes.
Let op: deze autoroute voert deels over lokale wegen die ook door fietsers (en wandelaars) worden gebruikt. Geef elkaar de ruimte en pas je snelheid aan, dan kan iedereen van zijn tochtje genieten.
Er zijn drie mogelijkheden om de route te rijden.
1. Via Google Maps op je telefoon
Rijd de route met behulp van Google Maps op je mobiele telefoon. De route houdt hierdoor automatisch rekening met eventuele wegafsluitingen of omleidingen en is compatible met Apple Carplay en Android Auto waardoor je kunt navigeren via het infotainment systeem van je auto.
Zo werkt het:
Zorg dat Google Maps is geïnstalleerd op je telefoon (staat er meestal al op en is anders te downloaden via App- of Playstore)
Scan de QR-code:
De startpagina van de route opent nu vanzelf op je telefoon.
Let op: soms zal de route te lang zijn om in één keer te openen, dan wordt deze verdeeld in etappes die je achter elkaar kunt rijden: klik op de route/etappe die je wilt rijden, deze opent automatisch in Google MapsTip: Op MapRoute vind je een bibliotheek met meer dan 2000 routes voor auto, of motor. Hier vind je ook alle ANWB autoroutes. Meer weten? Bekijk de handleiding voor MapRoute.
2. Met de routebeschrijving en een bijrijder
Print de routebeschrijving (zie hieronder) van deze autoroute uit en neem deze mee.
Let op: in verband met de verkeersveiligheid is deze optie alleen geschikt voor het rijden van de route met een bijrijder die de route leest!
3. Met de gpx
De veiligste en handigste manier om deze autoroute te rijden is door gebruik te maken van een navigatieapparaat in de auto: met gesproken aanwijzingen en een ondersteuning van de dynamische kaart op het apparaat. Heb je een navigatieapparaat? Download dan de gpx (rechts op de pagina onder het kaartje) en upload deze in jouw navigatieapparaat. Hoe je dat doet verschilt per merk en apparaat. Je kunt het beste kijken op de site van het betreffende merk voor een handleiding en/of voor de gegevens van de support-afdeling (als je er niet uitkomt!). Bijvoorbeeld: Garmin of TomTom.
N.B. Heb je een TomTom dan kun je ook gebruik maken van de ANWB autoroutes in de TomTom Roadtrips. Klik op ‘Laat je inspireren’ en selecteer daarin onder ‘gemaakt door’ en ‘partners’ de ‘ANWB’. Kies een route, klik op ‘personaliseer in my drive’ en klik onderaan de routebeschrijving op ‘synchroniseer deze route als een track op mijn systemen’.
Snellaadpunten
- Kuster Energy Groenlo, Noordgang 8, Groenlo, E-Flux.
- Eibergen I, Groenloseweg 22, Eibergen, E-Flux.
Let op: Gebruik de routebeschrijving alleen als je met een bijrijder op pad gaat en nooit als je zelf rijdt!
Startpunt: parkeerplaats bij Zelhemseweg 1 Varsseveld (naast snackbar).
- Verlaat het parkeerterrein en ga LA (Zelhemseweg). Rijd op de grote kruising met het verkeerslicht RD, richting Halle. Rijd door Halle. Ga 1,5 km buiten Halle in de bosrand RA (Kuiperstraat). Houd op de driesprong links aan (Wolfersveenweg). Rijd door Wolfersveen en ga op de voorrangskruising met de bushalte RA (Ruurloseweg). In Veldhoek rijd je RD, richting Ruurlo. Ga na 1,1 km RA (Boskapelweg) en bij de ANWB-paddenstoel LA (Elzeboomweg). Rijd bij de brug RD, water aan je linkerhand. Ga bij de voorrangsweg LA (Tolhutterweg) en op de kruising met de richtingwijzer LA (Stapeldijk). Aan het einde van de weg LA slaan en op de rotonde de 1e afslag, richting Ruurloo (Vordenseweg).
- Ga in Ruurlo over de spoorlijn. Neem op de rotonde de 1e afslag (Groenloseweg). Ga voorbij de kerk aan het einde van de weg RA, ‘Doorgaand verkeer’. In de bocht (driesprong) houd je links aan (Groenloseweg). Neem op de rotonde de 2e afslag (Groenloseweg) en op de volgende rotonde de 3e afslag, richting Borculo (Rondweg Oost). Na 1,2 km ga je op de rotonde de 2e afslag (Borculoseweg). Neem na circa 4 km op de rotonde de 3e afslag (Ruurloseweg) en houd in Borculo op de driesprong met de richtingwijzer rechts aan, richting Beltrum. Ruim 100 m verder RA slaan, richting Beltrum (Batendijk). Blijf de weg volgen (later Borculoseweg). Rijd door Haarlo (Borculoseweg, later Eibergseweg). En rijd in Eibergen steeds RD (Borculoseweg, wordt Lariksweg, later Bronbeekstraat). Ga aan het einde van de weg LA, Hortensialaan. Ga aan het einde van de weg RA, langs de tankstations (Amigo, Esso) en volg de Groenloseweg. Neem op de rotonde de 1e afslag en op de volgende rotonde de 2e afslag, over de N18 heen. Neem op de derde rotonde de 2e afslag en ga aan het einde LA, Groenloseweg.
- Neem op de rotonde de 1e afslag, Noordgang. Neem op de volgende rotonde de 1e afslag richting Vreden. Rijd over de N18 heen en volg aan het einde de bocht naar rechts richting Vreden, de parallelweg op (Aproche). Ga met de bocht mee naar links (Vredenseweg). Sla bij de richtingwijzer RA richting Zwolle (Boerijendijk), hou na 2,4 km op de splitsing links aan. Volg de bocht naar rechts en rijd door Zwolle (Meddoseweg, later Geldereschweg). In Meddo sla je bij de voorrangsweg RA. richting Winterswijk (Meddoseweg). In Winterswijk op de rotonde de 2e afslag nemen (Waliënsestraat). Einde van de weg LA, richting Vreden. Op de driesprong met de richtingwijzer houd je rechts aan. Ga voorbij de supermarkt Plus (aan je linkerhand) LA (Weverstraat). Houd aan het einde van de straat links aan (Helderkampstraat). Ga op de kruising RA (Kottenseweg) en meteen weer RA (Wooldseweg). Rij over de spoorlijn en neem net buiten Winterswijk op de rotonde de 2e afslag (Wooldseweg). Ga weer over de spoorlijn.
- Volg de slingerende Wooldseweg een kleine 5 km tot aan de splitsing bij de grote zwerfkei; daar houd je rechts aan en na bijna 300 m neem je de 1e weg rechts (Blekkinkhofweg). Na 1,3 km op de splitsing rechts aanhouden (Blekkinkhofweg). Aan het einde van de weg, bij Steakhouse Vivaldi, LA slaan (Haartweg). Rijd in Haart RD. Rijd over de spoorlijn en onder het viaduct door, Aalten in; volg de Haartsestraat. Kruis de voorrangsweg en ga bij de Hema met de bocht mee naar links. Op het parkeerterrein naar links en aan het einde RA slaan. Einde straat LA (Hofstraat). Einde straat RA (Polstraat). Houd over het stenen bruggetje (Slinge) rechts aan (Bonifaciusstraat). Volg de bocht naar rechts (Ludgerstraat) en neem op de rotonde de 1e afslag (Dijkstraat). Volg de bocht naar links (Adm. de Ruyterstraat). Neem op de rotonde de 3e afslag. Ga over de spoorlijn en RA, richting De Heurne (Sondernweg). Na 3,4 km sla je RA (Brakenweg). Einde weg LA (Veenweg). Einde weg RA (Caspersstraat). In De Heurne voorbij de richtingwijzer de 1e straat rechts nemen (Kamerstraat). Einde weg LA (Den Dam).
- Ga na Breedenbroek op de voorrangsweg RA (Terborgseweg) en meteen op de kruising met de voorrangsweg RA (Terborgseweg). Neem op de rotonde de 1e afslag, richting Sinderen. In Sinderen aan het eind van de weg LA slaan (Aaltenseweg). In Varsseveld over de spoorlijn en op de rotonde de 2e afslag nemen (Burgemeester v.d. Zandestraat). Aan het einde van de weg LA (Dames Jolinkweg). Voorbij de kerk LA (Kerkplein). Aan het einde van de straat RA (Doetinchemseweg). Neem op de rotonde de 1e afslag (Zelhemseweg). Hier eindigt de route.
Zonder de vaak eeuwenoude boerenhoeven zou het landschap van de Achterhoek beslist minder aantrekkelijk zijn. Veel boerderijen worden aangemerkt als Saksisch. Deze benaming mist helaas elke grond. Het oudste boerderijtype dat je in deze streek (maar ook daarbuiten) tegenkomt, is het zogenaamde ‘los hoes’. Meer praktisch dan comfortabel bestond zo’n boerderij slechts uit één ruimte, waarbinnen zich alles afspeelde. Het middengedeelte, bereikbaar via hoge achterdeuren, fungeerde als deel (werkvloer), aan de zijkanten stond het vee en voor in het huis leefde en sliep het boerengezin. Boven de deel was een vliering voor de opslag van de oogst. Pas na 1800 ontstond het hallenhuis. Bij dit type werd er tussen de woon- en bedrijfsruimte een scheidingswand aangebracht, aanvankelijk nog van hout, later van steen. De muren van het (oude) hallenhuis waren meestal in vakwerk uitgevoerd. Het forse zadeldak kreeg een rieten of pannen bedekking. De topgevel werd vroeger met ossenbloed, naderhand met rode verf gekleurd.
Scholtenboerderijen zijn uniek voor de omgeving van Winterswijk. In de middel-eeuwen kozen de graaf van Lohn en de abt van het klooster in Vreden uit hun horigen (onvrije dienaars) vertegenwoordigers om de gang van zaken op hun bezittingen rond Winterswijk te behartigen. De ‘scholten’, zoals de titel van deze mensen luidde, eigenden zich in de loop van de tijd steeds meer privileges toe. Vooral in de Franse tijd, toen adel en geestelijkheid weinig in te brengen hadden, nam hun macht toe. Tot het begin van de 20e eeuw bleef dat zo. Vooral ten zuiden van Winterswijk staan nog verscheidene grote en rijke (scholten-)boerderijen zoals Lintum, Meerdink en Roerdink.
De laatgotische Laurentiuskerk (circa 1500) is een pseudobasiliek, waarbij het schip tegen een oudere toren (13e eeuw) is aangebouwd. De spits vertoont overeenkomst met een oude Duitse piekhelm.
Langs de weg naar Ruurlo, vooral in het laatste gedeelte, liggen mooie wandelgebieden. Met kleine onderlinge verschillen bestaan zij uit loof- en naaldhout, bouw- en weiland. Vanaf Varsseveld kun je een keus maken uit Tandem, Hiddink (ligt aan de Slinge), Noorderbroek, Obbink Mark, de Baakse Kamp, Het Zand en Veld- en Winkelerhoek. Extra aandacht verdient het landgoed dat hoort bij Kasteel Ruurlo. Het park grenst aan de Baakse beek en biedt een gevarieerd landschap van hoeven, bouw- en weiland en bossen die soms verrassend dicht zijn.
Tot 2005 zetelde in het omgrachte kasteel Ruurlo (16e/17e eeuw) het gemeentehuis van Ruurlo. Het kasteel, dat iets buiten het dorp bij de spoorlijn ligt, kent diverse bouwstijlen. Het vierkante torentje stamt uit de renaissance. Naast het kasteel troont de in 2002 herbouwde oranjerie. De tuinen rond het kasteel zijn van 1 april t/m 30 spetember dagelijks van 8-20 uur vrij toegankelijk, en van 1 oktober t/m 31 maart van 8-18 uur.
Eén van de belangrijkste attracties van Ruurlo is de Doolhof (Hengeloseweg); het is de grootste heggendoolhof van Europa met 1188 m aan (brede) paden. Heb je het midden snel gevonden, dan kun je vanaf de parkeerplaats nog een uitgezette wandeling volgen.
Het boerderijmuseum De Lebbenbrugge (ca. 1600) ligt aan een oude hessenweg (handelsweg met Duitsland). Aan het eind van de 17e eeuw kreeg De Lebbenbrugge de functie van tolboerderij. Handelaren op weg naar Zutphen of het grensgebied moesten er tol betalen voor het gebruik van de brug over de Slinge. Te bezichtigen zijn de herberg, de keuken, een herenkamer, een hondenkarnmolen en nog enkele bijgebouwen (Lebbenbruggedijk 25, Borculo).
De wervelstorm die Borculo in 1925 met verwoestende kracht trof, is de ergste ramp die het stadje in zijn ruim 600-jarige bestaan is overkomen. Daarbij werd ook de robuuste kerk (15e eeuw) vrijwel geheel vernield en kon slechts een deel van het koor hersteld worden. Inmiddels is Borculo weer sfeervol, mede dankzij de Berkel. Ophaalbruggetjes en een schutsluis uit 1628 herinneren aan de tijd dat de Berkelschippers handel dreven met Zutphen en het Duitse stadje Vreden.
Het stadje herbergt drie musea: het Brandweermuseum met brandweerauto’s, -spuiten, uniformstukken etc. (Hofstraat 5), het Kristalmuseum met fossielen, mineralen en edelstenen (Burg. Bloemersstraat 1) en Museum De Lebbenbrugge, een 15e / 16e-eeuwse boerderij, jachthuis, tolhuis en herberg, waar je teruggaat in de tijd (Lebbenbruggedijk 25).
Op het royaal met gras en bomen gestoffeerde kerkplein staat de opvallende gotische hervormde kerk (16e eeuw). De vensterversiering van het koor getuigt van vakmanschap. De naaldspits benadrukt de elegantie van het gehele bouwwerk.
Beltrum ligt ook terzijde van de route. De oude in Hengelo vervaardigde stoommachine van een uitgerangeerde zuivelfabriek is door deskundige liefhebbers geadopteerd en weer in een goede conditie gebracht. De Witte Olifant, een passende naam voor een apparaat waar er geen tweede van bestaat, demonstreert zijn kunnen na de inworp van een munt.
Het meest romantische stadje aan de route is Groenlo of Grol(le) zoals het heette toen Frederik Hendrik het terugveroverde op de Spanjaarden. Het noordelijke bastion is tegenwoordig een promenade. Onder het lover staat nog een op de ‘Spanjool’ veroverd kanon. De in warm bruinrood baksteen uitgevoerde Nederlands-hervormde Callixtuskerk (15e/-16e eeuw) is een laatgotische pseudobasiliek. De toren uit de 14e eeuw draagt een koepelspits (18e eeuw) waarin een carillon met 38 klokken is geplaatst.
De prestigieuze rooms-katholieke St. Callixtuskerk (1907), een neogotische schepping van architect J. Cuypers, wordt wel de kathedraal van de Achterhoek genoemd. Muurschilderingen, een kruisweg in mozaïek, een preekstoel in jugendstil en een vleugelaltaar kleden het rijzige bouwwerk aan.
In het Stadsmuseum Groenlo staat de Tachtigjarige Oorlog centraal (Mattelierstraat 33, open ma t/m za van 12-16.30 uur en op afspraak). Maar bekender is Groenlo misschien wel als bakermat van Grolsch bier. Het Grolsch Brouwhuys De Lange Gang (Kevelderstraat 15 toont de lange geschiedenis van de illustere biermerk, en natuurlijk kun je hier een pilsje drinken.
Vlak voor Winterswijk ligt het waterrecreatiegebied ’t Hilgelo: zandstranden, speel- en ligweiden omringen de plas.
Bedrijvigheid is het kenmerk van het aan drie zijden door Duitsland ingesloten Winterswijk. Het stadje vervult een regionale functie. De winkelmogelijkheden die daar bij horen, trekken ook publiek van over de grens aan. Op de asymmetrische Markt, die aan de ruimste kant opvallende nieuwbouw heeft, staat de Jacobskerk (15e eeuw), een uit natuur- en baksteen opgetrokken laatgotische pseudobasiliek. Ook de uit het begin van de 16e eeuw stammende toren (60 m) is uit verschillende materialen samengesteld. De kerk heeft een aantal interessante muurschilderingen (15e en 16e eeuw).
In Museum Villa Mondriaan (Zonnebrink 4, open 5 maart t/m 23 oktober di t/m zo van 11-17 uur, 24 oktober t/m 26 februari do t/m zo 11-17 uur) wordt aandacht besteed aan het vroege werk en leven van Piet Mondriaan die in Winterswijk zijn jeugd doorbracht.
De naam van de heuvel (38 m) waarop Aalten ligt, valt niet te achterhalen. De hellende straatjes lopen naar de Markt, waar het koor van de kerk, de statige gevel van het gemeentehuis en een bakstenen klokgevel de status van beschermd dorpsgezicht steunen. De laatgotische kerk dateert van de 15e eeuw. Deze pseudobasiliek heeft een interessante romaanse toren (12e eeuw).
Het 19e-eeuwse Frerikshuus en de erachter gelegen Frederiksschure zijn ingericht als de Aaltense Musea. De collectie bestaat uit gebruiksvoorwerpen, kostuums en afbeeldingen. Ook is hier het Onderduikmuseum en het Industrie Museum gevestigd (Markt 14).
Het historische stadje Bredevoort ligt niet aan de route, maar is wel onderdeel van de gemeente Aalten. Bredevoort is tot beschermd stadsgezicht verklaard en tot ‘Boekenstad’ dankzij de vele (antiquarische) boekhandels.
Dit dorp ligt nog net in Nederland. De grens met het Duitse dorp Süderwick loopt langs de trottoirband aan de zuidzijde van de Heelweg en de Antholtseweg. De gotische Nederlands-hervormde kerk, zorgt voor een vertrouwd Achterhoeks beeld. Het is een pseudobasiliek (begin 16e eeuw) met bakstenen toren (ca. 1400). Het Grenslandmuseum vertelt het boeiende verhaal over smokkelaars en douaniers (Markt 1, open april, september en oktober van 13-16.30, van mei t/m augustus 10.30-16.30 uur).
In de industriewijk staat het kerkje de Rietstap (1911), Nederlands kleinste godshuis. Met het bouwen van het kerkje, niet groter dan een doorsnee huiskamer, werd op listige wijze een clausule in een testament omzeild (Meniststraat 14).