Overdracht van de auto
Wat heb je nodig om de zaak af te ronden?
Verkoop je je auto aan een dealer of handelaar dan worden de vrijwaring en overzetting vaak ter plekke geregeld. Verkoopt je je auto aan een particulier, dan zul je zelf enkele zaken moeten regelen.
Tenaamstelling en het vrijwaringsbewijs
Zodra de verkoop rond is, moet het kenteken op naam van de koper worden gezet. Dit moet de koper - in het geval van verkoop aan particulieren - persoonlijk op het postkantoor doen. Toch is het een goed idee om de koper te vergezellen naar het postkantoor om jezelf te verzekeren van het feit dat het kenteken is overgeschreven.
Zolang het kenteken op jouw naam staat, blijf je verantwoordelijk voor het hebben van een WA-verzekering, een geldige apk-keuring en het betalen van wegenbelasting. Ook vallen alle boetes dan op jouw deurmat. Let bij verkoop daarom ook op de openingstijden van de postkantoren bij jou in de buurt. Kijk voor de openingstijden op www.postkantoor.nl
Bekijk hier de checklist kentekenbewijs
Als de auto is overgeschreven op de naam van de koper, ontvang je - van de koper - het vrijwaringsbewijs; je draagt vanaf nu geen verantwoordelijkheid meer over het voertuig. Bewaar dit bewijs dus goed.
Sinds 1 januari 2014 krijgt de koper de nieuwe kentekencard niet meer direct mee; het wordt opgestuurd naar het adres waar de koper woonachtig is.
Kentekenbewijs kwijt, wat nu?
Je auto verkopen zonder geldig kentekenbewijs is onmogelijk. Ben je (een deel van) het kentekenbewijs of de tenaamstellingscode kwijt dan kun je een nieuwe opvragen bij de RDW. Zij sturen dan eerst het kentekenbewijs in creditcardvorm en daarna de tenaamstellingscode. Hieraan zijn kosten verbonden. Kijk voor meer informatie op de site van de RDW.
Belastingen en verzekeringen
Op de datum van de tenaamstelling, houd je ook op met het betalen van wegenbelasting. De belastingdienst zal de reeds betaalde (kwartaal)gelden terugstorten of verrekenen met de wegenbelasting voor je nieuwe auto.
Ook heb je vanaf de datum van de overschrijving voor je oude auto geen verzekering meer nodig. In de meeste gevallen moet je een brief met een kopie van het vrijwaringsbewijs opsturen naar je verzekeraar.
Ben je van plan om binnen niet al te lange tijd een andere auto te kopen? Dan kan je de autoverzekering ook opschorten. Op die manier betaal je geen premie meer maar behoud je de opgebouwde schadevrije jaren.
De betaling en je rechten
Voor de betaling van de auto is het postkantoor een goede plek. Niet alleen moet je er toch zijn voor het overschrijven van het kenteken, het is ook dé plek om betalingen te doen. Op het postkantoor kan het bedrag meteen op je bankrekening worden gestort of overgemaakt én hier kan je tevens contant geld laten controleren op echtheid.
Bij verkopen tussen particulieren hoeft er geen garantie of bedenktijd worden aangeboden. Je bent wel verplicht de koper in te lichten over bestaande gebreken aan de auto. Als je niet voldoet aan deze meldingsplicht, kan je daarop worden aangesproken. Maar alleen als bewezen kan worden dat je informatie hebt achtergehouden, kan je aansprakelijk worden gesteld of kan de koop worden ontbonden.
Checklist
Controleer vóór je de auto te koop aanbiedt of het kentekenbewijs compleet is:
- Bij auto's die op de weg gekomen zijn na juni 2004 bestaat het kentekenbewijs uit deel IA (voertuiggegevens) deel IB (gegevens eigenaar) en deel II (overschrijvingsbewijs).
- Bij auto's die op de weg gekomen zijn tussen januari 1995 en juni 2004 bestaat het kentekenbewijs uit deel I (voertuiggegevens), deel II (gegevens eigenaar) en het 'overschrijvingsbewijs'.
- Bij auto's die voor januari 1995 op de weg zijn gekomen bestaat het kentekenbewijs uit deel I, deel II en deel III.
- De datum op deel IA geeft aan wanneer de auto in Nederland voor het eerst in gebruik is genomen.
- Let ook op of de juiste brandstof op deel IA staat. En de beschrijving in het kenteken waar het chassisnummer te vinden is, moet overeenkomen met de daadwerkelijke plaats van het chassisnummer.