Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Test hondenbenches en -tuigjes 2018

Hoe vervoer je Fikkie veilig?

Stukje autorijden met de hond? Tuurlijk, maar dan wel veilig graag. De Kampioen testte 19 producten, van tuigjes tot kooien, én deed crashtests met speciaal gemaakte hondendummy's.

Een dagje naar het strand, een lange vakantierit of gewoon even naar de supermarkt. Natuurlijk gaat je hond vaak mee in de auto. Ieder jaar leggen Nederlandse honden miljoenen gemotoriseerde kilometers af. Liefst zo veilig en comfortabel mogelijk, dus stressvrij voor de inzittenden én de viervoeter zelf. Maar hoe? Dat onderzochten we. Belangrijk is dat de hond de inzittenden niet in gevaar kan brengen. Want bij een botsing met 50 km/u kan zelfs een kleine hond al een levensgevaarlijk projectiel voor passagiers voor in de auto worden. Alle producenten beloven veiligheid voor mens en dier. Die claims testten wij in de praktijk, door 19 producten te beoordelen op geschiktheid voor de hond, gebruiksgemak, schoonmaken én vooral veiligheid. Dat zijn zes hondentuigen, twee kooien met tralies, twee kunststofboxen, twee invouwbare benches van textiel en zeven metalen benches. Met elk product deden we een aantal rijtests, zoals uitwijkproeven op hoge snelheid. Zwaarste proeven waren de crashtests met 50 km/u. Dat gebeurde met twee speciaal gemaakte hondendummy’s, vergelijkbaar met een middelgrote hond van zo’n 19 kilo.

Driemaal ‘zeer goed’

De veiligste manier om je hond te vervoeren is in een autobench van metaal. Van de 19 geteste producten krijgen alleen de zeven metalen benches de eindbeoordeling ‘goed’ of ‘zeer goed’. Testwinnaar Premium Kennel  (Schmidt) kan zonder al te veel moeite op de achterbank worden aangebracht. Dankzij de meegeleverde montageset zet je deze bench met driepuntgordels vast. De dummy bleef gedurende de crashtest binnen de bench en ook nog eens onbeschadigd. Ook de andere metalen benches krijgen het eindoordeel ‘zeer goed’ of ‘goed’. Beide kunststofboxen vielen vooral op omdat je ze makkelijk kunt schoonmaken. Ook het comfort voor de hond is vergelijkbaar met dat van metalen benches. Qua veiligheid kan kunststof echter niet tippen aan metaal. Uit de crashtests bleek dat de hondendummy niet werd tegengehouden en de achterwand van de box versplinterde. Beide producten krijgen een krappe voldoende. Kunststofboxen zijn dan ook vooral ontworpen voor hondenvervoer in vliegtuigen. Voor gebruik in de auto zijn ze minder geschikt. Kooien met tralies zijn evenmin een goede keus. Weliswaar biedt geen ander type box zo’n uitstekende ventilatie voor de viervoeter, maar daarmee heb je het ook wel gehad. Bij een botsing is kans op letsel voor de hond erg groot, onder meer door de scherpe randen van het ijzer. Vouwboxen van textiel zijn evenmin veilig bij een botsing.

Door de mand

Grote verliezers zijn de veiligheidstuigjes. Alle zes geteste gordels voor honden vielen door de mand. Zo waren bij twee modellen de verbindingsstukken tussen veiligheidsgordel en hondentuigje veel te lang. Tijdens de crashtest haalde de dummy bijna de voorruit, ondanks dat de gordel intact bleef.  De andere vier tuigjes waren helemaal niet bestand tegen de krachten van een crash – de gordel brak en de dummy schoot letterlijk als een projectiel door de lucht. Twee producten halen nog twee van de vijf sterren, terwijl vier tuigjes de laagste eindbeoordeling krijgen: één ster ofwel slecht.

Conclusie

Geen twijfel mogelijk: deze test toont aan dat je je hond het veiligst vervoert in een metalen bench. Dit is helaas ook de duurste optie: het kost al snel een paar honderd euro.  Let ook op de montage en plek in de auto. Vanuit het oogpunt van veiligheid voor de hond en andere inzittenden is een gemonteerde metalen bench, pal tegen de achterbank, de beste keuze. Liefst ook nog eens verankerd in de kofferbak.

Tip!

Helaas krijgt de hond zélf vaak weinig aandacht van producenten. Bij vrijwel alle geteste producten ontbreken instructies voor benchtraining. De viervoeter moet tenslotte niet alleen veilig worden vervoerd, maar zich ook prettig voelen. Laat de hond daarom thuis al wennen aan de autobench voor je écht de weg op gaat.

Wat zegt de wet ?

Nederland heeft geen specifieke regels voor honden in de auto. Maar het mag niet ‘leiden tot gevaarlijke situaties of verkeershinder’. In Frankrijk en België geldt hetzelfde. Bovendien mag je hond in België niet voorin zitten, zelfs niet gezekerd. In Duitsland zijn de regels strenger. Daar moet je je hond vervoeren in een tuigje, bench of achter een rek. Kijk voor alle regels op: anwb.nl/vakantie bij de douaneregels per land.

Advies ANWB

De ANWB raadt aan om honden op een zo veilig mogelijke manier te vervoeren. Hoewel honden niet verplicht vast hoeven te zitten, kan een ‘losse’ hond voor onveilige situaties zorgen tijdens het rijden. Veilig vervoer verkleint de kans op letsel voor inzittenden, hond én andere weggebruikers. De beste optie is een stalen, gezekerde autobench in de kofferbak.

Bekijk alle resultaten

Klik op het merk voor alle resultaten.

 

Meer tests

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Op zoek naar een dashcam 

of navigatiesysteem? Je vindt ze in de ANWB Webwinkel!

ANWB Auto Experts 

Vind het antwoord op al je vragen over auto’s en deel je tips en ervaringen.