Behoud van schadevrije jaren bij private lease

Hoe zit dat precies?

Heb je een eigen auto, dan bouw je met je autoverzekering schadevrije jaren op.  Op basis van die schadevrije jaren krijg je weer zogenaamde no-claimkorting op de autoverzekering. Die kortingen kunnen fors oplopen, maar hoe zit het met je schadevrije jaren als je gaat private leasen?

ANWB Private Lease - Fiat 500

Schadevrije jaren worden door een verzekeraar altijd geregistreerd in één systeem: Roy-data. Daartoe is een verzekeraar verplicht.  Bij private lease sluit de leasemaatschappij de verzekering af voor de auto die jij rijdt, maar die staat niet altijd op jouw naam geregistreerd in dat systeem. Dit kan per leasemaatschappij verschillen.

Vervallen van schadevrije jaren

Als de verzekering niet op jouw naam geregistreerd wordt in Roy-data loop je het risico dat je schadevrije jaren verloren gaan. Schadevrije jaren hebben namelijk maar een beperkte geldigheidsduur (3 jaar) als er geen lopende autoverzekering is op jouw naam. Binnen die periode blijven je schadevrije jaren dan nog wel geldig, maar bouw je officieel geen extra jaren op.

De meeste leasecontracten hebben echter een looptijd van 48 of zelfs 60 maanden. Je kunt aan het eind van je leasecontract weliswaar een bewijs van schadevrij rijden opvragen bij de leasemaatschappij, maar de schadevrije jaren die je voor de leaseperiode had verzameld zijn dan dus officieel verlopen. Als je dan weer een auto gaat kopen die je zelf moet verzekeren is het maar de vraag of 1) de verzekeraar je schadevrije jaren zal erkennen en 2) of ze daar dan ook no-claimkorting op zullen geven. Dat zal per verzekeraar verschillen.

Schadevrije jaren behouden en opbouwen

Heb je elders schadevrije jaren opgebouwd voor je privéauto? Bij ANWB Private Lease kunnen deze jaren met jouw toestemming in bewaring worden gehouden. Zo gaan ze niet verloren. Schadevrije jaren zijn beperkt houdbaar. Afhankelijk van de verzekeraar is dat 1 tot maximaal 3 jaar. LeasePlan houdt daarom een periode van maximaal 2 jaar aan. Voor het claimen van deze jaren dien je binnen deze 2 jaar na de verkoop van je auto een verzoek te sturen naar: verzekeringsadministratie@leaseplan.nl met de volgende gegevens:

  • Voorletters en achternaam
  • Geboortedatum
  • Adresgegevens
  • Kenteken van privéauto
  • Polisnummer van privéauto
  • Kenteken van leaseauto

Zodoende hebben wij van jou toestemming om de jaren te mogen claimen. Zolang de privéauto nog verzekerd is, kunnen wij de jaren niet claimen.

Tijdens de leaseperiode bij ANWB Private Lease wordt de verzekering van je leaseauto op jouw naam geregistreerd. Daardoor blijven je opgebouwde schadevrije jaren geldig (ongeacht de duur van het leasecontract) en ook je jaren als leaserijder worden er gewoon bij opgeteld.

Mocht je na afloop van het leasecontract besluiten om weer zelf een auto te kopen zorgt LeasePlan er voor dat je de schadevrije van voor en tijdens de leaseperiode kunt inzetten. Dit dien je dan wel binnen twee weken na het eindigen van het leasecontract bij LeasePlan aan te geven. Op die manier hoef je in ieder geval geen aparte bewijzen op te vragen (van je laatste autoverzekering en leasemaatschappij).