Een steenmarter in je auto: wat nu?
Zo kun je een steenmarter verjagen
Steenmarters zijn in het wild levende knaagdieren. Ze komen vooral voor in het oosten van Nederland. Bij koud weer gaan ze op zoek naar warme plekken. Onder de motorkap van een geparkeerde auto die net een eind heeft gereden is daarbij groot favoriet. Dat lijkt misschien onschuldig, totdat je er achter komt dat hij daar alle kabels en slangen doorknaagt en zo voor duizenden euro's schade kan aanrichten. Wat kun je doen om de steenmarter te verjagen? En ben je tegen die schade verzekerd? We leggen het je uit.
Wat voor schade richt een steenmarter in je auto aan?
Voor mensen zijn steenmarters niet gevaarlijk, maar voor je auto des te meer. Een steenmarter bakent zijn territorium af door zijn geur te verspreiden. Dat doet hij dus ook onder jouw motorkap. Komt er daarna een andere steenmarter, dan ruikt hij die ‘concurrerende’ geur en gaat hij vervolgens als een wilde tekeer. Luchtslangen, waterslangen, elektronicakabels, rubbers of zelfs remslangen: alles wat 'ie tegenkomt, knaagt hij kapot om de geur van de concurrent uit te wissen. Het gevolg? Denk aan sensoren die niet meer werken, een lek in je koel- of zelfs remsysteem óf een centrale computer-unit die naar z’n grootje is. Deze schade kan in de duizenden euro’s lopen.
Wat te doen tegen steenmarters
Er zijn diverse manieren om steenmarters te verjagen. Inderdaad: verjagen. Het doden van een steenmarter is niet toegestaan, want het is een bedreigde diersoort. Er zijn apparaatjes te koop die steenmarters verjagen. Zo'n apparaatje verjaagt steenmarters op een diervriendelijke manier door een geluidsfrequentie uit te zenden die marters onaangenaam vinden.
Andere tips om steenmarters te verjagen
Naast het gebruik van een steenmarterverjager zijn er ook andere huis-tuin-en-keukentrucjes om deze beesten weg uit je auto te houden:
- Doe een flinke pluk hondenhaar in een panty en leg die op de grond onder je auto. Steenmarters zijn bang voor honden en zullen wegblijven als ze de geur van een hond ruiken.
- Leg kippengaas onder je motorruimte: daar lopen steenmarters niet graag overheen.
- Steenmarters houden niet van stank. Je kan een of meerdere wc-blokjes onder de motorkap leggen. Dat houdt ze mogelijk op afstand.
- Net zoals muizen volgen steenmarters vaste looproutes. Je auto op een andere plek parkeren kan dus helpen.
Let op: ook als je auto in de garage staat, is hij niet veilig. Een steenmarter heeft maar een gaatje van 5 centimeter nodig om naar binnen te sluipen.
Hoe weet je dat er een steenmarter onder de motorkap is geweest?
Als er kabels en dergelijke zijn doorgeknaagd, is het natuurlijk meteen duidelijk. Is er geen schade, maar vermoed je toch dat je bezoek hebt gehad van een steenmarter? Zoek dan naar krabsporen, bijvoorbeeld in de isolatie aan de binnenzijde van de motorkap. Ook kun je zoeken naar uitwerpselen van de steenmarter. Die zijn worstachtig van vorm en 3 tot 10 centimeter groot. Aan de achterzijde zit een gedraaide, spitse punt (een beetje als de vorm van een vraagteken).
Kom je krabsporen of uitwerpselen tegen, onderneem dan gelijk actie, want de steenmarter zal ongetwijfeld terugkomen.
Welke auto's kiest een steenmarter uit?
Sommige mensen zeggen dat steenmarters vooral auto’s van Duitse makelij uitkiezen omdat de bekabeling ervan een bepaalde geur zou hebben. Dat is onzin, steenmarters maken geen enkel onderscheid. Staat jouw auto in de looproute van een steenmarter, dan kan 'ie zomaar ten prooi vallen.
Ben ik verzekerd tegen schade die is ontstaan door een steenmarter?
Dat ligt eraan hoe je bent verzekerd. Als je een beperkt casco verzekering hebt of alleen WA verzekerd bent, komen de kosten voor eigen rekening. Heb je een allrisk verzekering, dan is het goed mogelijk dat je tegen verzekerd bent tegen steenmarterschade. Dit vind je terug in de voorwaarden van jouw polis.
ANWB Autoverzekering
Ook de ANWB Autoverzekering vergoedt schade veroorzaakt door een marter als je een allrisk dekking hebt. Let op: dit heeft wel gevolgen voor je no-claimkorting. Wil je je auto verzekeren via ANWB?
Deel deze pagina