Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dit zijn de 10 meest waardevaste stationwagens

Voor welke auto krijg je na vier jaar en 60.000 kilometer nog het grootste deel van de oorspronkelijke aanschafprijs terug? Ditmaal nemen we veelzijdige stationwagens onder de loep, van groot tot klein.

Keken we de vorige keer nog naar de allround restwaardekampioenen, deze keer beperken we ons tot de een in ons land populaire carrosserievariant: de stationwagen. De crossover mag dan steeds populairder worden, qua laadruimte scoort de station vaak beter dan een vergelijkbare  hoog-op-de-poten-auto. Ze zijn er ook in alle maten, van het B-segment tot aan het E-segment en verrassend genoeg vinden we al deze verschillende formaten en prijsklasses ook terug in de top 10.

 Merk en typenieuwprijsrichtprijs kopenrichtprijs inruilwaarde-behoud
1Skoda Octavia Combi 1.0 TSI 85 kW DSG€ 24.580€ 17.300€ 15.20062%
2Kia Ceed Sportswagon 1.0 TGDI€ 21.195€ 14.400€ 12.80060%
3Toyota Auris Touring Sports 1.8 Hybrid€ 25.195€ 17.000€ 15.10060%
4Dacia Logan MCV 0.9 TCe€ 13.790€ 9.600€ 8.20059%
5Seat Ibiza ST 1.0 TSI 70 kW€ 16.750€ 11.400€9.90059%
6Renault Clio Estate 0.9 TCe€ 15.990

€ 10.700

€ 9.30058%
7Volvo V90 T5€ 52.995€ 34.500€ 30.80058%
8Skoda Fabia Combi 1.2TSI € 16.090€ 10.700€ 9.30058%
9Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost€ 25.495€ 16.600€ 14.70058%
10Opel Astra Sports Tourer 1.4T€ 23.995€ 15.600€ 13.80058%

Om tot deze top 10 te komen hebben we gekeken naar stationwagens die op 1 december 2016 nieuw te koop waren in ons land en die in voldoende aantallen zijn verkocht. Vervolgens hebben we gekeken wat deze auto's na vier jaar (dus op 1 september 2020) en met een kilometerstand van 60.000 km bij inruil nog opbrengen. Dat zijn geen toevallig gekozen waardes, ze komen overeen met het gemiddelde gebruik van een auto in Nederland.

Ook geven we een indicatie van de richtprijs wanneer je een dergelijke occasion wil aanschaffen. De laatste kolom geeft aan hoeveel procent van zijn waarde de auto heeft behouden na vier jaar en 60.000 km, ofwel 15.000 kilometer per jaar.

Bereken zelf je autokosten

Skoda Octavia Combi 1.0 TSI DSG

De ruimte van een Volkswagen Passat, maar de prijs van een Volkswagen Golf, dat is kort gezegd de iinteressante propositie van de Octavia Combi. Met name de zuinige één liter driecilinder met DSG-automaat blijkt populair. De versie met DSG had in 2016 een beperkte meerprijs van 990 euro ten opzichte van een handbak en die investering haal je er nu eenvoudig weer uit. De toppositie is extra knap als je bedenkt dat er onlangs een nieuwe Octavia is gepresenteerd, wat meestal een nadelig effect heeft op de restwaarde van het voorgaande model.

Dit vindt de Wegenwacht

De Wegenwacht komt nogal eens klanten tegen waarbij de keyless startfuntie niet meer werkt. Zorg dus dat je op de hoogte bent hoe je de auto ook zonder die functie kunt starten. Andere bekende zwakke plekken zijn de waterpomp en een elektronisch gasklephuis die soms dienst weigeren. DSG's zijn over het algemeen betrouwbaar, maar als er iets stuk gaat is reparatie kostbaar.

Bekijk het aanbod Skoda Octavia Combi-occasions

Kia Ceed Sportswagon 1.0 TGDI

Kent iemand de Kia Sephia nog? Met deze wat suffige middenklasser zette Kia midden jaren '90 de eerste voet op de Nederlandse automarkt. Zijn verre afstammeling is gelukkig een stuk fraaier en ook met de betrouwbaarheid zit het wel goed. Dat weten ook de occasionskopers en garagebedrijven, want zij hebben deze Koreaan graag voor de deur of in de showroom staan, met fijne verkoop- en inruilprijzen tot gevolg.

Dit vindt de Wegenwacht

Volgens de Wegenwacht kan de distributieketting soms overmatige slijtage veroorzaken. Wees dus beducht op bijgeluiden en controleer de onderhoudshistorie op eventuele reparaties.

Bekijk het aanbod Kia Ceed Sportswagen-occasions

Toyota Auris Touring Sports 1.8 Hybrid

De zuinige hybridetechniek van een Toyota Prius, maar dan in een 'normale' middenklasse auto. Toyota had met de Auris Touring Sports Hybrid een schot in de roos en de verkopen schoten omhoog. Er is dus veel aanbod van gebruikte exemplaren, maar ook veel vraag. Zijn opvolger, de Corolla is een veel dynamischere auto, maar wie daar geen behoefte aan heeft, zal in de Auris een betrouwbare metgezel vinden.

Dit vindt de Wegenwacht

Krijg je een foutmelding van de accukoeling, dan is dat eigenlijk altijd te wijten aan een vervuild luchtroostertje bij de voeten van de achterpassagiers. De Wegenwacht adviseert dan ook om dit roostertje schoon te houden.

Bekijk het aanbod Toyota Auris Touring Sports-occasions

Dacia Logan MCV 0.9 TCe

De ruimte van een middenklasse stationwagen voor de prijs van een compact exemplaar. Het is precies dat recept waarmee Dacia vele Nederlanders naar de showroom weet te lokken. Ook occasionkoper weet de Logan MCV te vinden, zeker exemplaren vanaf 2016 zijn door de facelift van dat jaar extra in trek. 

Dit vindt de Wegenwacht

De Wegenwacht komt regelmatig Logan's tegen waarvan het motorstoringslampje brandt. Hier kan bijna altijd mee worden doorgereden naar de garage, die het probleem kan verhelpen.

Bekijk het aanbod Dacia Logan MCV-occasions

Seat Ibiza ST 1.0 TSI

Ooit was er een stationwagen van de Volkswagen Polo, maar dat was gewoon een Seat Ibiza met Volkswagen-logo's. Die Polo stationwagen is er al lang niet meer en ook van de huidige Ibiza ontbreekt zo'n ruime variant. In 2016 stond de Ibiza ST nog wél in de showroom en gebruikt is er veel vraag naar deze Spaanse Polo met grote kofferbak.

Dit vindt de Wegenwacht

Bij de Wegenwacht zijn diverse problemen bekend: bij diesels is de EGR-klep een zwak punt, bij benzinemotoren zijn dat de penbobines. Verder is de distributieketting een slijtagegevoelig onderdeel en is het belangrijk om daar de onderhoudshistorie op na te kijken. Het vliegwiel kan bijgeluiden veroorzaken en voor de DSG geldt hetzelfde als bij de Octavia: doorgaans betrouwbaar maar reparatie is kostbaar.

Bekijk het aanbod Seat Ibiza ST-occasions

Renault Clio Estate 0.9 TCe

Net als de Ibiza ST is ook de Clio Estate met de komst van een nieuw model uit het leveringsgamma verdwenen. Het aanbod nieuwe B-segment stationwagens is dus een stuk kleiner en dat is pakt wellicht goed uit voor de vraag naar tweedehands exemplaren. Daar komt nog bij dat deze Clio Estate er nog steeds fris uitziet, zeker na de facelift uit 2016.

Dit vindt de Wegenwacht

Soms komt de Wegenwacht Clio's tegen die niet meer willen starten, het automatische stuurslot is meestal de oorzaak. De dynamo geeft ook bovengemiddeld vaak de geest.

Bekijk het aanbod Renault Clio Estate-occasions

Volvo V90 T5

Kijk nou, een gigantische stationwagen tussen de modale wagens! De grote en dure Volvo V90 heeft zijn waarde knap weten te behouden. Het model kwam in 2016 nieuw op de markt en sloeg voor Volvo een nieuwe richting in qua design. De V90 oogt nog steeds heel modern en er is behoorlijk wat vraag naar gebruikte exemplaren.

Dit vindt de Wegenwacht

Een defecte zekering van het automatische stuurslot wil nog wel eens veroorzaken dat de systemen in de auto niet aan lijken te gaan en de auto niet wil starten.

Bekijk het aanbod Volvo V90-occasions

Skoda Fabia Combi 1.2 TSI

Net als de Seat Ibiza ST is ook de Skoda Fabia gestoeld op Volkswagen Polo-techniek. Is de Seat de sportiefste van het stel, de Skoda is het ietwat saaie, maar bovenal praktische alternatief. De Skoda Fabia Combi is nog steeds leverbaar en lijkt als enige ook de in de toekomst nog een vervanger te krijgen.

Dit vindt de Wegenwacht

Technisch is deze auto vrijwel identiek aan de Seat Ibiza: bij diesels is de EGR-klep een zwak punt, bij benzinemotoren zijn dat de penbobines. Verder is de distributieketting een slijtagegevoelig onderdeel en is het belangrijk om daar de onderhoudshistorie op na te kijken. Het vliegwiel kan bijgeluiden veroorzaken. Reparatie van een kapotte DSG-bak is kostbaar.

Bekijk het aanbod Skoda Fabia-occasions

Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost ST-Line

Een hele mond vol, maar het is vooral de sportieve ST-Line die het goed doet op de tweedehandsmarkt. Deze was destijds ongeveer even duur als de wat meer op luxe gerichte Titanium-uitvoering, maar levert nu meer op. De instapper van welleer, de Trend-uitvoering, is niet erg populair. De meerprijs voor een Titanium- en met name een ST-Line-uitvoering betaalt zich na vier jaar terug en in de tussentijd kun je zelf 'gratis' genieten van de extra luxe.

Dit vindt de Wegenwacht

Bij Focussen met dieselmotor is de EGR-klep een zakke plek, bij benzinemotoren is dat de waterpomp die nog wel eens wil gaan lekken.

Bekijk het aanbod Ford Focus Wagon-occasions

Opel Astra Sports Tourer 1.4T

Hekkensluiter van de top 10 is dit Duitse Volkswagen Golf-alternatief. Diezelfde Golf-stationwagen vinden we overigens niet in deze lijst terug en daar heeft de Opel al zijn eerste punt binnen. Verder scoort de Opel met een scherpe vanafprijs en een ruime uitrusting. Met name dat laatste kunnen ook tweedehandskopers waarderen.

Dit vindt de Wegenwacht

De Wegenwacht moet nog wel eens in de kofferbak van de Opel Astra zijn. Daar zitten namelijk de accu en wat regeleenheden, die defect kunnen raken door daar verzameld vocht. Verder gaat de koppelingscilinder nog wel eens kapot, waardoor de koppeling zwaar of zelfs helemaal niet te bedienen is.

Bekijk het aanbod Opel Astra Sports Tourer-occasions

Jouw waardevaste stationwagen nog niet gevonden?

Bekijk dan het totale stationwagenaanbod op ANWB.nl. We hebben het aanbod voor je aangevuld met de informatie die je van de ANWB kent, zoals de richtprijs volgens de ANWB Koerslijst, inzicht in de maandelijkse autokosten (incl. afschrijving), de bevindingen uit de ANWB Autotest en die van de Wegenwacht.