Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat voor auto koop je voor € 5000?

Tweedehands auto's tot € 5000

Ben je op zoek naar een auto tot € 5000, dan is er ruime keuze uit goede occasions. Van een kleine stadsauto tot een wat ruimere gezinsauto. Maar wat is nou een slimme koop?

Auto's tot € 5000

Frank en Gert zetten vijf occasions tot € 5000 voor je op een rij. Hierbij laten ze de mening van de Wegenwacht natuurlijk meetellen.

Mazda 2: betrouwbaarheid is z'n middle name

Mazda's staan bekend om hun betrouwbaarheid. Neem nou het model uit 2010. Het is een compacte MPV die is gebouwd als zustermodel van de Ford Fusion. Zoals in de occasiontest van deze auto is te lezen kent  de Wegenwacht maar twee euveltjes die bij deze Mazda’s wel eens optreden. Beide zijn echt kleinigheden. Zo trilt er wel eens een boutje los bij het massacontact van de accu. Daardoor herkent de auto de contactsleutel niet en start dus niet. Een slecht lopende of afslaande motor in combinatie met een brandend motormanagementlampje verwijst naar een multistekker waarin soms vuil weet door te dringen. Schoonmaken, vastzetten en rijden. 

Toyota Corolla: al decennialang een succesnummer

Nog zo'n volgens de Wegenwacht betrouwbare auto: de Corolla van Toyota. Geen wonder dus dat het al decennialang een succesnummer is. Zelfs het model van zo'n twintig jaar geleden is nog prima te vinden en kost ruim onder de vijf mille. Volgens de Wegenwacht is het is technisch een absoluut topproduct. Normaal gesproken heb je eigenlijk zelden iets met deze Toyota’s. Pas bij veel te lang uitgesteld onderhoud kunnen er problemen ontstaan. Als de motor niet start of niet wil aanslaan, zit ‘m dat vaak in slechte contacten van de hoofdzekeringen. Schoonmaken, goed vastzetten en de Corolla kan zonder verdere kosten weer op weg.

Nog steeds hip: de MINI

MINI’s zijn zo goed vormgegeven dat ook het eerste model nog steeds hip oogt. Ze zijn daarom zeer gewild en tegenwoordig toch al verkrijgbaar vanaf zo’n twee mille. Geeft je vijf mille uit, dan vind je met wat speurwerk goede exemplaren, zoals de cabrioletversie. Maar juist omdat ze zo gewild zijn, worden er soms ook te hoge prijzen gevraagd voor zeer matige exemplaren. Juist daarom is die garantie zo belangrijk. Het tweedehands aanbod is overweldigend, dus daar zit er altijd wel eentje naar jouw zin tussen. Bijkomend voordeel, dat je geen enorme afstanden hoeft af te leggen om een geschikt exemplaar te vinden. Navraag bij de Wegenwacht leert, dat je goed moet opletten of alle kabels wel vastzitten. Die van de versnellingsbak kan losschieten of die van de centrale computer. En dat merk je pas wanneer de auto het niet meer doet of het complete dashboard uitvalt.

Volvo V70: de ideale gezinsauto

Hij is heel ruim, heel comfortabel, er kan een flinke caravan achter en er zijn heel veel specialisten waar je deze gezinsauto in onderhoud kan doen, zodat de kosten niet de pan uitrijzen. De Volvo V70 is de beste vriend van elk gezin. Hij is er bovendien met een heel scala aan benzine- en dieselmotoren. En in een hele reeks bouwjaren. Goed kijken, lezen en proefrijden dus voordat je toeslaat want er zijn natuurlijk ook slecht onderhouden exemplaren in omloop. Voordeel: het aanbod is enorm. De Wegenwacht heeft een paar opmerkingen. De luchthoeveelheidsmeter van de (benzine)motor blijft soms hangen, waardoor de motor slecht loopt. Erg lastig zijn onterechte elektronische meldingen op het dashboard. Het lampje antiskid (ESP) heeft ook direct invloed op de afstemming van de motor, die daardoor minder fijn loopt. In de occasiontest van deze V70 lees je nog veel meer over deze grote gezinsauto.

Laat je nooit in de steek: Subaru Legacy 

Heel sexy ziet hij er misschien niet uit. Maar weet dat de Subaru Legacy en Legacy Touring (da's de stationwagon) echt superbetrouwbaar is. Bovendien is hij lekker ruim. Alle bedieningsknoppen zijn zo uitgevoerd dat je ze ook met handschoenen aan kunt bedienen. Kijk, daar is over nagedacht. Subaru's hebben altijd vierwielaandrijving en een boxermotor. De Legacy en de Outback (dat is een Legacy Touring die wat hoger op de pootjes staat) zijn bij uitstek modellen die de bijna spreekwoordelijke betrouwbaarheid van Japanse auto’s onderstrepen, ze zijn bijna onverwoestbaar. Het enige onderdeel dat soms wel eens een beperkte levensduur vertoont, is de viscokoppeling die de verdeling regelt van de aandrijfkrachten over voor- en achterwielen. De auto rijdt dan voelbaar minder prettig. Het is verantwoord om er rustig mee door te rijden naar de garage. Daar bestaat geen andere oplossing dan die viscokoppeling, best een kostbaar ding, gewoon te vervangen. Verder gebeurt er gewoon nooit wat met deze Legacy’s en Outbacks.

Op zoek naar een occasion?

Op het ANWB Occasionplatform vind je een overzicht van tweedehands auto's die op dit moment te koop staan. Tip: kies altijd voor een auto met garantie én goede garantievoorwaarden. Met BOVAG garantie ben je hiervan verzekerd. De ANWB en de consumentenbond hebben deze garantievoorwaarden samen met de BOVAG afgestemd.  

Wat koop je voor...?

In de videoserie ´Wat koop je voor…? behandelen we gebruikte auto’s in de prijsklassen van 2500, 5000, 7500 en 10.000 euro. We kiezen steeds een zeer gangbaar model, een bijzonder model en een elektrisch aangedreven auto. In deze aflevering: Wat koop je voor € 5000?

Disclaimer: Bij het maken van deze video (datum vóór juli 2022) was de standaard BOVAG garantie nog 6 maanden. Sinds juli 2022 is de BOVAG garantie 12 maanden. Je kunt BOVAG garantie overeenkomen als je een auto bij een BOVAG bedrijf koopt. In veel gevallen zal er voor deze garantie en/of een afleverpakket moeten worden bijbetaald.

Bekijk ook wat Frank en Gert vinden onder de gebruikte auto’s in de prijsklassen van 2500, 7500 en 10.000 euro.

Wat koop je voor € 2500?

Wat koop je voor € 7500?

Wat koop je voor € 10.000?

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.