Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Apple Carplay en Android Auto

Zo integreer je jouw smartphone in je auto

Bijna alle nieuwe auto’s en steeds meer occasions zijn voorzien van Android Auto en Apple Carplay. Deze systemen van Google en Apple maken het mogelijk om functionaliteiten van je telefoon makkelijk en veiliger te gebruiken. Simpel gezegd zorgen ze ervoor dat je functies van je telefoon kunt bedienen via het centrale scherm van je auto. Maar hoe werkt het?

De voordelen van Apple Carplay en Android Auto

Tijdens het rijden mag je je telefoon niet vasthouden. Maar je telefoon zit wél boordevol functies die het autorijden net wat makkelijker of plezieriger maken. Met dank aan navigatie apps vind je makkelijk je bestemming en met Spotify luister je altijd en overal naar je favoriete muziek. Al die functies zitten in een smartphone. En ze werken vaak een stuk beter en sneller dan bijvoorbeeld de ingebouwde navigatie in moderne auto’s.

Daarom kiezen steeds meer autofabrikanten ervoor om die navigatie weg te laten of aan te vullen met Android Auto en Apple Carplay. Navigeren of muziek afspelen gaat via Apple CarPlay of Android Auto vaak net wat sneller, soepeler en eenvoudiger dan met de ingebouwde systemen van de meeste auto’s.

Beide systemen werken volgens een vergelijkbaar principe. Ze maken een beperkt aantal functies van je telefoon eenvoudig beschikbaar via het scherm in je auto. Dankzij grotere knoppen en het weglaten van niet noodzakelijke functies, is het sneller en eenvoudiger te bedienen dan je telefoon in een houder aan het raam of op je dashboard. Daarnaast is het scherm in je auto vaak ook wat groter en daarmee bijvoorbeeld de navigatie duidelijker. Ook beperken beide systemen het aantal meldingen dat je krijgt, zodat je onderweg niet afgeleid wordt door binnenkomende WhatsApp-berichten of andere notificaties.

Nooit meer verouderde kaarten

Nog een voordeel: omdat Android Auto en Apple CarPlay op je telefoon draaien, blijft het systeem up to date. Zeker bij occasions is dat een groot pluspunt: terwijl ingebouwde navigatiesystemen meestal maar enkele jaren updates ontvangen, heb je met Android Auto en Apple CarPlay altijd de beschikking over de laatste versie en actuele navigatie. Óók in een occasions van vijf of straks zelfs tien jaar oud.

Apple Carplay

Alle iPhones met iOS7 en nieuwer ondersteunen Apple CarPlay. Natuurlijk moet ook je auto CarPlay ondersteunen, al is dat bij de meeste nieuwe modellen het geval. Apple heeft een lijst met modellen die CarPlay ondersteunen.

Apple Carplay installeren

In sommige auto’s kun je draadloos verbinding maken, in andere auto’s werkt het alleen als je de iPhone met een kabeltje aansluit.

  • Bedraad aansluiten: verbind je iPhone met een usb-snoer met de USB-poort van de auto. Gebruik bij voorkeur een originele Apple-kabel, andere kabels willen soms niet werken. Kies op het display van de auto voor Apple CarPlay en je bent klaar!
  • Draadloos aansluiten: houd de knop voor spraakbesturing op het stuur of het dashboard ingedrukt. Daarmee schakel je de bluetooth van de auto in. Kies op je iPhone voor ‘instellingen’ (settings) – ‘algemeen’ (general) – ‘CarPlay’ en selecteer je auto om verbinding te maken.

CarPlay gebruiken

Hoewel de meeste auto’s een aanraakscherm hebben, werkt CarPlay erg goed met stembediening. Zorg daarom dat je Siri op je telefoon hebt ingeschakeld. Eenmaal verbonden met de auto druk je op de spraakbedieningsknop om Siri te activeren. Zo kun je Siri vragen om een bepaald nummer af te spelen, een bestemming voor de navigatie in te stellen of een contactpersoon te bellen.

Je kunt op je telefoon aanpassen welke apps zichtbaar zijn op het scherm van je auto en in welke volgorde. Kies op je telefoon voor ‘instellingen’ (settings) – ‘algemeen’ (general) – ‘CarPlay’ en selecteer je auto. Kies de optie ‘pas aan’ (customize) om de lijst met applicaties te openen. Met de plus- en min-knop kun je apps toevoegen en verwijderen, door apps aan te klikken en ingedrukt te houden kun je ze van positie veranderen. Terug naar het systeem van je auto? Klik dan het icoontje aan met het logo van je auto.

Android Auto

Verreweg de meeste smartphones draaien op het besturingssysteem van Google: Android. Telefoonmerken als Samsung, Xiaomi, Motorola, Nokia en OnePlus draaien allemaal op deze telefoonsoftware. Al in 2014 kondigde Google Android Auto aan, maar lange tijd werd dit in Nederland niet officieel ondersteund. Sinds april 2021 is dit gelukkig wél het geval en kun je Android Auto gebruiken. Bij telefoons met Android 6 tot en met 9 moet je de Android Auto-app downloaden uit de appstore, vanaf Android 10 is de functionaliteit standaard ingebouwd.

Veel nieuwe auto’s vanaf 2017 ondersteunen ook Android Auto, daarnaast zijn er diverse inbouw autoradio’s die het ondersteunen. Op de website van Google staat een lijst met automodellen en autoradio’s die ondersteuning bieden voor Android Auto.

Android Auto installeren

Sluit je telefoon met het USB-snoer aan op het infotainmentsysteem van de auto of je autoradio. Vaak zal Android Auto vanzelf starten of een melding geven waarin gevraagd wordt of je Android Auto wil starten. Druk anders op de knop Android Auto op het scherm van je radio of infotainmentsysteem. 

Ondersteunen jouw telefoon én auto een draadloze verbinding met Android Auto, verbind dan eerst je telefoon via bluetooth met de auto. Daarna kun je Android Auto opstarten via het hoofdscherm van je auto.

Android Auto gebruiken

Als Android Auto actief is zul je een vereenvoudigd startscherm zien, met slechts enkele apps die handig zijn tijdens het rijden. Je kunt het systeem via het scherm bedienen, maar nog veiliger is het om spraakcommando’s te gebruiken. Dit werkt via Google Assistant en kan ook in het Nederlands. Druk de spraakbedieningsstoets in (meestal op je stuur) en vraag bijvoorbeeld om iemand uit je contactenlijst te bellen, je favoriete muziek of podcast af te spelen of een bestemming voor de navigatie in te voeren. Hoewel niet foutloos, is het een van de betere spraakassistenten die momenteel beschikbaar is.

Standaard zijn alle voor Android Auto geschikte apps zichtbaar op het scherm van je auto. Via je telefoon kun je -als deze is verbonden met de auto- instellen welke apps je wilt tonen en in welke volgorde. Handig: je kunt ook een snelkoppeling toevoegen om met één druk op de knop een contactopersoon te bellen. Handig wanneer je het thuisfront regelmatig moet laten weten dat je later bent omdat je weer eens in de file staat...

Android Automotive

Android Auto moet niet verward worden met Android Automotive. Dat laatste is een op zichzelf functionerend systeem waarvoor geen telefoon meer aangesloten hoeft te worden. Onder andere Polestar en Renault maken gebruik van deze relatief nieuwe software. De verwachting is dat in de toekomst steeds meer merken zullen aankloppen bij Google voor hun software.

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk weer op weg te helpen. Sluit nu Wegenwacht af.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in 1 app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren en pech melden.