Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Houderschapsbelasting

Betalen voor het bezit van een auto

Houderschapsbelasting is een oude en eigenlijk niet meer geldende benaming voor Motorrijtuigenbelasting (MRB). Dat is het geld dat je jaarlijks aan het rijk betaalt wanneer je een auto, motor of vrachtwagen bezit.

Wegenbelasting

MRB wordt in de volksmond ook wel wegenbelasting genoemd, maar de officiële benaming luidt motorrijtuigenbelasting. Dit is ook de term die de Belastingdienst gebruikt. Laat je door het gebruik van die verschillende benamingen niet in de war brengen: de termen wegenbelasting en motorrijtuigenbelasting betekenen dus exact hetzelfde.

MRB: vijf factoren

De hoogte van de motorrijtuigenbelasting hangt af van 5 factoren:

  1. De CO2 uitstoot. Is deze 0 gram per kilometer (volledig elektrisch) dan is je auto vrijgesteld van MRB. Ligt de uitstoot tussen 1 en 50 gram per kilometer (semi-elektrisch) dan betaal je halftarief MRB, daarboven voltarief.
  2. Het leeggewicht van je auto. Dat is te vinden in het kentekenregister als ‘massa ledig voertuig’ bij gewichten. Of je neemt de ‘massa rijklaar’ van je kentekencard en trekt daar honderd kilogram vanaf. Het tarief loopt op met de toename van het gewicht.
  3. De brandstofsoort. Benzine wordt het minst belast, gevolgd door LPG (met een G3-installatie) en aardgas, dan diesel en als laatste ouderwetse LPG-installaties en overige.
  4. In welke provincie je woont. De provincies mogen een deel belasting bovenop dat van het Rijk zetten: de provinciale opcenten.
  5. Bij een dieselauto: of deze vervuilend is door meer dan 5 mg/km fijnstof uit te stoten. In de praktijk zijn dit auto’s zonder een roetfilter af-fabriek. Grofweg betreft het auto’s vóór september 2009, waarvan de fijnstofuitstoot niet is vastgelegd in het kentekenregister. Voor bestelauto’s van ondernemers geldt de fijnstoftoeslag alleen voor auto’s die 12 jaar of ouder zijn. De toeslag bedraagt 19% van het rijksdeel MRB. Dit is ongeveer 15-16% van het MRB bedrag inclusief provinciale opcenten. 

Toekomst MRB

In de plannen van het klimaatakkoord staat dat de MRB-vrijstelling voor volledig elektrische auto’s geldt tot en met 2024. In 2025 wordt dit omgezet naar het kwarttarief en vervolgens in 2026 naar het voltarief. Om overstimulering van EV’s te voorkomen worden deze plannen jaarlijks gemonitord en indien nodig bijgesteld.

Voor zeer zuinige auto’s blijft tot en met 2024 het halftarief aan wegenbelasting gelden. Het betreft auto’s die een CO2-uitstoot hebben van maximaal 50 g/km. In de praktijk zijn dit PHEV’s (Plug-in Hybrides). Overigens voldoen niet alle PHEV’s aan deze grens. In 2025 wordt het halftarief MRB omgezet naar het driekwarttarief en vervolgens in 2026 naar het voltarief.

MRB kampeerauto's

Kampeerauto’s (campers) kunnen in aanmerking komen voor een speciaal kampeerautotarief. Voor de Belastingdienst is een camper een personenauto:

  • waarvan de binnenruimte is ingericht voor het vervoer en verblijf van personen
  • die is voorzien van een vaste kook- en slaapgelegenheid
  • die voldoet aan de overige inrichtingseisen

Het kampeerautotarief  is een kwart van de wegenbelasting die u moet betalen voor een personenauto. Verhuurt u uw kampeerauto bedrijfsmatig, dan betaalt u het halftarief van een personenauto.

Om in aanmerking te komen voor het kampeerautotarief moet u een verzoek indienen. Dit kan met het formulier Verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief.

Overzicht MRB van 2024 t/m 2026

Motorrijtuigenbelasting

2024

2025

2026

1. Volledig elektrisch (EV) 0 g/km CO2MRB-vrijkwarttariefvoltarief
2. Reguliere voertuigenvoltariefvoltariefvoltarief
3. Semi-elektrisch (PHEV) 1-50 g/km CO2halftariefdriekwarttariefvoltarief
4. Hybride >50 g/km CO2voltariefvoltariefvoltarief
5. Vervuilende diesel (bestel-) auto particulier >5 mg/km fijnstofvoltarief + 15 %voltarief + 15 %voltarief + 15 %
6. Vervuilende diesel bestelauto ondernemer > 5 mg/km fijnstof  +
≥ 12 jr oud
voltarief + 15 %voltarief + 15 %voltarief + 15 %

 

Vrijstelling voor oldtimers / overgangsregeling

Op 1 januari 2014 is de MRB-vrijstelling voor oldtimers opgetrokken van 25 naar 40 jaar (datum eerste toelating). Met uitzondering van personen- en bestelauto’s die op LPG of diesel rijden (deze gaan het volledige tarief aan wegenbelasting betalen) is er een overgangsregeling. Deze overgangsregeling geldt voor voertuigen uit het bouwjaar 1987 en ouder (tot 40 jaar).

De overgangsregeling houdt in dat deze voertuigen totdat ze 40 jaar oud zijn in aanmerking komen voor het kwarttarief MRB over het hele kalenderjaar 2023, met een maximum van € 138. Voorwaarde hierbij is dat in de maanden januari, februari en december van hetzelfde kalenderjaar niet van de openbare weg gebruik gemaakt wordt. Wordt er toch gereden in die maanden, dan geldt een forse verzuimboete. Moet de auto in deze maanden naar de APK-keuring, dan kan een tijdelijke ontheffing aangevraagd worden. Wil je in deze maanden alsnog met jouw oldtimer de weg op, kies dan niet voor deze overgangsregeling en betaal de volledige wegenbelasting.

Om in aanmerking te komen voor de overgangsregeling voor oldtimers, moet je zelf een verzoek indienen. De regeling eindigt in 2028, als de auto’s die in 1987 zijn toegelaten 40 jaar oud zijn.

MRB voor oldtimers

personen-/bestelauto's/motoren

kampeer
auto's

auto's
> 3500 kg

Situatie 2024

benzine

diesel

LPG

  

Bouwjaar 1987 tot 40 jaar oud

kwarttarief*
(max € 151)

volledig
tarief

volledig
tarief

kwarttarief

kwarttarief*
(max €151)

40 jaar of ouder

vrijstelling

vrijstelling

vrijstelling

vrijstelling

vrijstelling

* stallingsverplichting van december t/m februari

Inflatiecorrectie

Het rijksdeel van de MRB tarieven wordt gebruikelijk per 1 januari van een nieuw jaar verhoogd met de inflatiecorrectie. Voor 2023 bedraagt deze correctie 9,9%. Op 1 januari kunnen de provinciën ook de hoogte van de provinciale opcenten wijzigen. Deze vormen een onderdeel van de MRB tarieven.

 

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.

Weet jij wat je auto kost? 

Wij rekenen het graag voor je uit. Een volledig overzicht van alle vaste en variabele kosten, gebaseerd op je persoonlijke situatie.