Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Volvo Car Nederland redt mensenlevens in samenwerking met de ANWB

11 november 2019

Volvo Car Nederland heeft het pilotproject 'Lifesaver' geïntroduceerd. Volvo-rijders die zich als burgerhulpverlener hebben aangemeld, krijgen een AED in de auto waarmee ze het leven kunnen redden van mensen met een hartstilstand. De ANWB Alarmcentrale informeert Volvo-rijders waar een noodsituatie zich bevindt zodat de persoon met de hartstilstand zo snel mogelijk kan worden geholpen.

De burgerhulpverleners staan aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Als zij zich in de buurt bevinden van een slachtoffer met een hartstilstand ontvangen ze via een app een oproep om naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimeren. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller ter plaatse dan een ambulance en dragen dus daadwerkelijk bij aan het redden van mensenlevens. Dit levert goede resultaten op. Gemiddeld redden burgerhulpverleners 2.500 mensenlevens per jaar bij een hartstilstand.

Snelle hulp cruciaal bij hartstilstand

De overlevingskans is het grootst wanneer een persoon met een hartstilstand binnen 6 minuten wordt geholpen. Het is belangrijk om snel een AED ter plekke te hebben, deze kan namelijk het hartritme herstellen. Vooral in de regio Noordoost-Nederland zijn te weinig AED’s om op tijd bij een slachtoffer te zijnOm deze reden heeft Volvo Car Nederland het pilotproject Lifesaver ontwikkeld. Ze heeft berijders in Noordoost-Nederland opgeroepen zich aan te melden als burgerhulpverlener. Voor de pilot krijgen zij een AED in de auto waarmee ze direct naar het slachtoffer kunnen. Er hoeft immers niet eerst elders een AED opgehaald te worden. Dit scheelt tijd waardoor de kans op een succesvolle reanimatie wordt vergroot.

“Mensen helpen zit in het DNA van de ANWB”

Naast de samenwerking tussen Volvo en HartslagNu is ook de ANWB bij het project betrokken. De ANWB Alarmcentrale fungeert als schakel tussen een melding van een hartstilstand en de informatie die de Volvo-rijder moet krijgen om in actie te komen. Jeffrey Daane, Key Account Manager ANWB Zakelijk, zegt hierover “Dit is een mooi voorbeeld van hoe aan een bestaand partnership tussen ANWB Zakelijk en Volvo Car Nederland extra invulling wordt gegeven. Mensen helpen zit in het DNA van de ANWB, dus wij werken graag mee aan dit project waarmee mensenlevens kunnen worden gered.” Als er één leven mee wordt gered is de pilot al een succes. De pilot start in eerste instantie met 20 Volvo-rijders in Noordoost-Nederland. Als uit de pilot blijkt dat het Lifesaver-systeem goed werkt dan kan het in de toekomst worden aangeboden aan elke Volvo-rijder die als burgerhulpverlener wil worden ingezet.

Te weinig AED’s om levens te redden

Volvo Car Nederland heeft het project Lifesaver ontwikkeld samen met HartslagNu. Deze organisatie, trekt op met de Nederlandse Hartstichting. HartslagNu alarmeert burgerhulpverleners om te zorgen dat ze zo snel mogelijk bij de plaats van een noodsituatie komen. Volgens Hans Janssen, woordvoerder HartslagNu, zijn er in Nederland echter te weinig AED’s om altijd op tijd bij een slachtoffer te zijn. Dit is vooral het geval in Noordoost-Nederland, waar per 1.000 inwoners de minste AED’s te vinden zijn. Daarom starten Volvo Car Nederland en HartslagNu de Lifesaver-pilot juist in dit gebied. De pilot krijgt in eerste instantie een looptijd van een jaar.