Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voor- en achterbanden - Motoradviesdienst

Onze experts van de motoradviesdienst hebben de meest voorkomende vragen over motoronderhoud op een rijtje gezet. Ze geven je graag advies! Dit keer beantwoorden ze vragen over het verschil tussen voor- en achterbanden.

De vraag van een ANWB-lid

Ik heb onlangs mijn versleten achterband vervangen voor een nieuwe. Met een krappe millimeter profiel diepte vond ik het wel mooi geweest. Nu kom ik op de band de aanduiding ‘front’ tegen. Verder komt alles overeen met de vorige band maar ik kan niet anders concluderen dat deze band niet als achterband bedoeld is. De leverancier meldt dat er niets aan de hand is. John van Karspel, Assen 

Het antwoord van onze motor adviesdienst:

De opbouw van een voorband is wezenlijk anders dan die van een achterband. Een voorband beschikt met name over eigenschappen die van belang zijn voor de bestuurbaarheid. Vooral een goede rechtuit stabiliteit is van belang, maar ook de remkracht die op de voorband wordt overgebracht. De achterband is wat opbouw betreft gericht op aandrijfkrachten. Niet alleen bij rechtuit maar ook het accelereren schuin in de bocht.