Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oude motorbanden - Motoradviesdienst

Onze experts van de motoradviesdienst hebben de meest voorkomende vragen over motoronderhoud op een rijtje gezet. Ze geven je graag advies! Dit keer beantwoorden ze vragen over oude motorbanden.

De vraag van een ANWB-lid

Ik vertrouw m’n banden niet! Mijn Yamaha TDM is 8 jaar oud. Zes jaar geleden kwamen de kinderen en heb ik er voor het laatst op gereden. Nu ik zover ben, heb ik technisch alles nagelopen. Met verse motorolie, remvloeistof en nieuwe accu zijn we er klaar voor. Alleen de banden. Met 3200 km op de teller zijn ze eigenlijk nog nieuw, maar zijn ze nog te vertrouwen of moet ik ze vervangen? F. van Leeuwen, Zwijndrecht

Het antwoord van onze motor adviesdienst:

Banden verouderen. Het verschilt of een motor jarenlang in weer- en- wind aan de stoeprand heeft gestaan óf in een droge stalling. Temperatuur en zonlicht beïnvloeden het  verouderingsproces sterk. Visueel lijkt de band nog perfect, maar onderhuids is het misschien mis. Na acht jaar mogen ze er wel af. Overigens staat de productiedatum op een band. Een 4-cijferige code verraadt week en jaartal. Voorbeeld: 3207 is week 32 in 2007. Een 3-cijferige code is een band van vóór 2000.