Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu onderhoud - Motoradviesdienst

Onze experts van de motoradviesdienst hebben de meest voorkomende vragen over motoronderhoud op een rijtje gezet. Ze geven je graag advies! Dit keer beantwoorden ze vragen over het onderhoud van de accu.

De vraag van een ANWB-lid

Inmiddels heeft mijn Kawasaki VN 800 een droog onderkomen gevonden. Om in het voorjaar de Drifter moeiteloos weer de weg op te krijgen, heb ik mijn voorbereidingen getroffen. Er blijft nog wel een vraagteken over met betrekking tot de accu. Mijn vraag is of het beter is deze permanent te laden of kan ik ‘m beter geladen verwijderen en op een droge, koele plek wegzetten? Arie van der Ham, Kockengen

Het antwoord van onze motor adviesdienst:

Het beste is de accu minimaal één keer per twee maanden aan een lader te hangen. Plug hem dan twee dagen aan je accu. Gebruik een acculader die stopt zodra de juiste spanning is bereikt, en weer gaat laden bij minimaal 12,9 volt. Een lader met een ontlaadmodus is niet meer van deze tijd. Bij een diep ontladen accu (onder de 12,4 volt) is de kans groot op bijvende schade. Daarom is het zaak je accu in goede conditie te houden. De accu kun je gedemonteerd best een paar maanden wegzetten. Voorwaarde is wel dat je de batterij volledig oplaadt en dat je ’m bewaart op een koele, droge plek.