Welke verlichting bij mist?

Waar moet je op letten en wat zijn de regels betreffende verlichting tijdens verkeersbelemmerende mist?

alt text

Bij dichte mist blijven mogelijk verschillende spitsstroken dicht. Dit zorgt dan voor lange files.

Mist? Let op!

- Pas uw snelheid aan en hou voldoende afstand.

Gebruik van lichten tijdens het rijden


Artikel 34 Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990)

- Bij mist, sneeuwval of regen, die het zicht ernstig belemmert, mogen bestuurders van een motorvoertuig en van een gehandicaptenvoertuig mistlicht aan de voorzijde voeren. In dat geval hoeven die bestuurders geen dimlicht te voeren.

- Bij mist of sneeuwval, die het zicht beperkt tot een afstand van minder dan 50 meter mag mistachterlicht worden gevoerd.

Probleem bij automatische verlichting (lichtcel)?

Bestuurders hebben de knop van de verlichting op de stand 'automaat' staan en rekenen er dan op dat het inschakelen onder alle omstandigheden door de lichtcel vanzelf gaat. Bij tunnels is dat dan ook meestal geen probleem, want dan is het donker genoeg, maar bij mist is het toch een ander verhaal. De lichtcel die de lampen aan en uit doet, herkent de mist niet. De oplossing is simpel, door gewoon het licht in te schakelen zodra je de weg op gaat. Je bent als bestuurder zelf verantwoordelijk.

Zie ook:

Hoe is de situatie nu op de weg?
Verkeersverwachting
Waarschuwingen KNMI

Bron: ANWB Verkeersinformatie/KNMI

 

Voorkom vertraging
Stilstaan en vertraging door drukte op de weg is lastig en vervelend, maar is deels te voorkomen door je vooraf, bijvoorbeeld hier, via de verkeersverwachting, goed te informeren. En zo kan je ook stilstaan en vertraging door pech verminderen. Door pechhulp van de Wegenwacht af te sluiten, zijn we namelijk met 900 wegenwachten altijd in de buurt. Op die manier helpen we je zo snel als mogelijk weer op weg.