Top 6 bezienswaardigheden Girona

Gerona, of Girona zoals de Catalanen het noemen, is een stad in Catalonië. Veel mensen zien alleen het vliegveld van deze stad, terwijl Girona zo veel meer te bieden heeft.

Hangende huizen in Girona

Aan de oevers van rivier de Onyar staan zogenaamde hangende huizen. Het is een bijzonder gezicht, deze huizen met hun gekleurde gevels die over de rivier hangen. Je kunt ze het best zien vanaf de verschillende bruggen die over de Onyar lopen. Een mooie brug is de Pont de les Peixatereis Velles. Deze brug is gemaakt door Gustave Eiffel en dat ziet u erin terug. De Pont d’en Gómez is een smalle voetgangersbrug, waar mensen hangsloten aanhangen met wensen erop.

Kathedraal van Girona

De oorspronkelijke kathedraal werd door de Moren gebruikt als moskee. Toen zij uit de stad verdreven werden is de kathedraal echter helemaal verbouwd. Het is nu een bijzondere gotische kathedraal met mooie barokke trappen die ernaar toe leiden. De kathedraal heeft het breedste schip ter wereld en na de Sint-Pieter ook het grootste.

Sant Feliu-kerk

Een bijzondere kerk is de Sant Feliu-kerk. Deze kerk is gebouwd en verbouwd tussen de twaalfde en zeventiende eeuw. Daardoor komen er verschillende architectuurstijlen bijeen in dit kerkje. Een zijkapel van de kerk is gewijd aan Sint Narcissus, de stadsheilige.

Festa Major in Girona

In Catalonië wordt in de meeste dorpen en steden ieder jaar een ‘Festa Major’ gevierd. Dit betekent simpelweg ‘groot feest’. Zo’n feest is gewijd aan de patroonheilige van de stad. In Girona wordt Sint Narcissus dan geëerd. Volgens een oud verhaal heeft hij de stad namelijk gered. In 1285 werd Girona maandenland belegerd door de Fransen. De Spaanse stad moest zich overgeven en de Franse soldaten plunderden de stad. Echter, toen een aantal soldaten de tombe van Sint Narcissus openden om zijn lichaam te ontheiligen, werden ze belaagd door een zwem reusachtige vliegen. De soldaten moesten noodgedwongen de stad uitvluchten. Of het verhaal ook echt waar is laten we in het midden. Wel worden tijdens het Festa Major nog steeds chocolaatjes in de vorm van vliegen gegeten. Het Festa Major vindt dit jaar op 29 oktober plaats.

El Call, de Joodse wijk 

Tussen de twaalfde en vijftiende eeuw is er een Joodse wijk ontstaan midden in het centrum van Girona. Deze is verwoest in de vijftiende eeuw, toen de joden werden verdreven. Later is de wijk weer uitgebreid opgebouwd. In de gezellige straatjes vindt u een Joods Historisch Museum (Museu d’Historia dels Jueus), een synagoge en rituele baden.

Murallas van Girona

De Murallas zijn de Chinese Muur van Girona. In de Romeinse tijd stonden er stadsmuren om de hele stad. Door alle oorlogen is deze echter verwoest. In de negentiende eeuw is het oostelijke gedeelte herbouwd, waardoor er nu een soort mini-Chinese Muur staat. Dit deel is ruim een kilometer lang en kan bijna helemaal belopen worden. Tijdens het wandelen over de stadsmuren kom je allerlei torens en monumentale gebouwen tegen.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Spanje
Toeristische informatie en tips Spanje