Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De beste handbagage trolley van 2019

Op zoek naar een nieuwe trolley? Wij hebben 12 trolleys in handbagage formaat getest om te kijken hoe ze scoren op regen, vallen, rijden en gebruiksgemak. De enige eis is dat ze allemaal vier wielen en een harde buitenkant hebben én mee mogen als handbagage in het vliegtuig.

Conclusie: de beste handbagage trolley van 2019

Laten we met het belangrijkste beginnen. Tranzshell S van Eastpak wint deze test met een kleine voorsprong op de concurrentie. Deze stevige trolley scoort hoog op bijna alle testonderdelen, maar komt nét wat gebruiksgemak tekort om de perfecte trolley te zijn. Ook een prijzige keuze: de adviesprijs is € 190,-, maar voor zo'n € 125,- bieden diverse webshops de Tranzshell S al aan. Stevig model? Dat zijn o.m. de Samsonite, SuitSuit, March en Delsey. Wil je vooral veel gebruiksgemak en extra’s? Kies dan voor de compleet uitgeruste modellen van Human Nature of CarryOn. Hieronder vind je de resultaten per trolley, de uitgebreide testresultaten en de reactie van de merken.

Resultaten per trolley

* Of een trolley is toegestaan als handbagage hangt af van afmetingen, gewicht en volume. Check voor je vliegt bij de betreffende maatschappij of je
trolley mee mag. Bij sommige budgetmaatschappijen (Ryanair, Wizzair) moet je betalen voor grotere stukken handbagage.
** Het volume is gebaseerd op de afmeting van de koffer zonder de wielen. Het daadwerkelijke pakvolume kan iets lager zijn dan vermeld.
*** Een TSA-slot kan door de Amerikaanse douane worden geopend met een loper.
**** Het volume kan vergroot worden d.m.v. een speciale rits.

De duurste en goedkoopste trolley

Voor de prijs van de duurste koffer (Eastpak: € 190,-) kun je twee complete gezinnen voorzien van een trolley van Spilbergen (Action: € 19,95) en dan houd je nog geld over. Ben je voorzichtig met dit model – vermijd zware regenbuien en spring er voorzichtig mee om – dan heb je aan deze prijsknaller zeker een aardige én ruime trolley. Weliswaar met beperkt gebruiksgemak/ extra’s en beperkte sterkte. Voor de eveneens scherp geprijsde modellen van Decent en Hema geldt: stukken goedkoper dan de concurrentie, beide een paar echte minpunten, maar zeker geen slechte trolleys.

Welke trolley kan het beste tegen een stootje?

Het goede nieuws: bijna elk model kan tegen een flink stootje. Elke trolley onderging 15 valproeven met 10 kg ballast. Alleen twee budgetmodellen (Spilbergen/Action & Decent) lieten flinke schade zien. Zo braken twee wielen van de Spilbergen af. Bij de andere merken was geen enkele of geen noemenswaardige schade te constateren na deze zware test.

Hoe regenproef zijn de trolleys?

De regenproef verliep minder goed. Zo'n beetje elk model had wat lekkage tijdens een kunstmatige – overigens niet al te zware – bui. Meestal kwam het vocht binnen via de trekstang (bijna alle merken),maar ook door de rits (o.m. March en Human Nature). Alleen de ritsloze Samsonite bleef kurkdroog van binnen. Het is aan te raden om elektronica niet te bewaren in je trolley, of in elk geval in een beschermhoes. Na de Samsonite lieten Eastpak en Decent het minste water door.

Welke trolley rolt het beste?

Het voordeel van een vierwielmodel t.o.v.een tweewieler is dat je hem kunt duwen. Op gladde vloeren kost dat nauwelijks kracht: de koffer staat immers rechtop. Loop je over ruw wegdek – denk aan kinderkopjes, klinkers, gras of grind – dan gaat die vlieger niet meer op en moet je de trolley alsnog trekken op twee wielen. De prijzige Samsonite – waarvan onderkant slechts 3 cm van de grond zit – loiep flinke krassen op. Het lekkerst rollen de Eastpak, Delsey en March, en het minst fijn de Samsonite, Hema en Decent.

Welke formaten mogen gratis mee als handbagage?

Ruwweg zijn er twee formaten handbagagetrolleys: iets kleinere modellen die bij vrijwel alle vliegmaatschappijen gratis mee mogen aan boord (van de geteste modellen zijn dat: CarryOn, Decent, Hema, March en SuitSuit). En iets grotere modellen die niet welkom zijn bij alle vliegmaatschappijen (bijv. niet bij KLM en Air France), maar wél meer pakvolume bieden. De American Tourister heeft een extra rits waardoor het volume als een soort harmonica kan worden vergroot. In de tabel zie je welk model waar is toegestaan, plus een indicatie van het volume.

Hoe hebben we getest?

  • Gebruiksgemak door ervaren testers en ANWB-vrijwilligers.
  • 15 valproeven van 1 meter hoogte met 10 kilo belading: 5 keer rechtop, 5 paar plat en vijf keer op de zij. 
  • Een regentest met middelzware regenbui van 6 minuten lang.
  • Een duurproef van de wielen: 10 kilometer lang met 10 kilo belading over echte straten m.b.v. vrijwilligers.
  • Elke koffer werd 500 keer geopend en gesloten, elke trekstang ook 500 keer op en neer geschoven. Dit ging goed voor elk model.
  • Opmeten en wegen van elke koffer, noteren van alle extra’s en berekenen van het volume.

Reactie van de merken 

Action over de Spilbergen London 
'Uit deze test van de ANWB blijkt dat onze Spilbergen trolley op veel punten gelijk scoort met koffers die vier tot negen (!) keer zo duur zijn. De uitkomst van de valproef valt tegen: uit ons eigen testprogramma is dit niet naar voren gekomen, dus we gaan dit met onze leverancier bespreken en verbeteren. Action vindt ook dat de valproef relatief zwaar meeweegt, omdat je als reiziger zelf (goed) voor je handbagage trolley zorgt. Samengevat biedt Action reizigers met de Spilbergen handbagage trolley een prima product voor een lage prijs.'
 

Meer tips voor jouw vliegvakantie

Dit zijn de regels voor vliegen met handbagage 
Als je gaat vliegen met alleen handbagage moet je je houden aan (soms) strenge regels. Bekijk de regels.
Paklijst vliegvakantie 

Ga je met het vliegtuig op vakantie? Vergeet dan bijvoorbeeld niet die handige kleine flesjes voor in je handbagage.

Tips voor slapen in het vliegtuig 
Slapen in het vliegtuig moeilijk? Welnee! Met onze 11 tips om te slapen aan boord kom je ontspannen aan op je bestemming.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.