Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieustickers & tolvignetten

Ga snel naar

Wat zijn milieustickers en tolvignetten?
Waar heb ik een milieusticker nodig?
Waar heb ik een tolvignet nodig?

Wat zijn milieustickers en tolvignetten?

Een tolvignet is een sticker die je aan de binnenkant van de voorruit plakt om te laten zien dat je tol hebt betaald voor de (snel)wegen. Een milieusticker is in een aantal Europese landen verplicht als je in een milieuzone rijdt. Je toont met dit vignet aan dat je auto voldoet aan de gestelde milieu-eisen om in deze zone te mogen rijden. 

Waar heb ik een milieusticker nodig?

In de volgende landen in Europa zijn milieustickers in bepaalde milieuzones verplicht.

 • Duitsland: Bestel een milieusticker om te mogen rijden in milieuzones. Meer informatie.
 • Frankrijk: Bestel een milieusticker om te mogen rijden in milieuzones. Meer informatie.
 • Oostenrijk: Een milieusticker geldt in bepaalde regio’s voor vrachtvervoer of bestelwagens tot 3.500 kg. Meer informatie.
 • Spanje: Op dit moment moet je in Madrid en Barcelona een geldige milieusticker hebben. Meer informatie.
 • Zwitserland: Je hebt een Zwitserse milieusticker (macaron Stick'Air) nodig voor kanton Genève. De Franse milieusticker Crit’Air is ook geldig hier. Let op, andersom niet. Meer informatie.

In andere landen heb je geen milieusticker nodig. Let op: Dit betekent niet dat er geen milieuzones gelden. In sommige landen, zoals Italië, gelden wel milieuzones maar geen milieustickers. Check de ANWB Reiswijzer voor alle uitgebreide informatie over milieuzones per land. 

Waar heb ik een tolvignet nodig?

Voor Oostenrijk en Zwitserland verkoopt ANWB de vignetten online of in de winkel. Voor alle andere landen moet je de e-vignetten extern kopen.

 • Bulgarije: In Bulgarije is het verplicht om een geldig e-vignet te hebben. Je kunt geen fysiek (papieren) vignet gebruiken. Meer informatie.
 • Hongarije: Voor reizen naar Hongarije is een geldig e-vignet vereist. De controle gebeurt op basis van het kenteken en er is geen fysiek vignet nodig. Meer informatie.
 • Moldavië: Als je met een buitenlands voertuig naar Moldavië gaat, moet je een e-vignet hebben. Meer informatie.
 • Oostenrijk: Bij het reizen naar Oostenrijk is het verplicht om een geldig tolvignet te hebben wanneer je rijdt over A en S wegen. Je kunt zowel een fysiek (gewoon) vignet als een digitaal vignet gebruiken. Bestel tolvignet
 • Roemenië: In Roemenië is een elektronisch tolvignet (rovinieta) verplicht voor motorvoertuigen (met uitzondering van motoren). Meer informatie.
 • Slovenië: Als je met een motorvoertuig reist dat een toegestane maximummassa van 3.500 kg heeft, moet je een e-vignet (e-vinjeta) hebben in Slovenië. Meer informatie.
 • Slowakije: Voor personenauto's, bestelauto's en campers is een e-vignet verplicht bij reizen naar Slowakije. Meer informatie.
 • Tsjechië: Motorvoertuigen met een toegestane maximummassa tot 3.500 kg moeten in Tsjechië een tolvignet (dálniční známka) hebben. Meer informatie.
 • Turkije: In Turkije wordt gebruik gemaakt van een elektronisch betaalsysteem voor tol. Als toerist met een eigen auto kun je het HGS (Hizli Geçiş Sistemi) gebruiken. Hierbij kun je kiezen tussen een vignet (dat je op de voorruit plakt) of een kaart (die je op het dashboard legt). Meer informatie.
 • Zwitserland: Bij het reizen naar Zwitserland is een geldig tolvignet vereist. Dit is een gewoon vignet dat je op de voorruit plakt. Bestel tolvignet.

In andere landen heb je geen tolvignet nodig, maar kun je wel toltrajecten tegenkomen. Check de ANWB Reiswijzer voor actuele informatie over toltrajecten op jouw route.

ANWB Reiswijzer 
Tol betalen met je pinpas, kan dat? Zonder milieusticker een stad in, mag dat? Goed voorbereid op vakantie ga je met de ANWB Reiswijzer!
Tolbadge: automatisch betalen bij de tolpoorten 
Wat is een tolbadge, wat kost het, wanneer heb je 'm nodig? Alle informatie op een rij en bestel direct.
Verplicht mee in de auto 

Het verschilt per land wat je moet meenemen in de auto. Bestel je verplichte spullen direct online.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.