22-daagse groepsrondreis Peru, Noord-Chili & Bolivia
- stadstour La Paz en hoogtepunten als Machu Picchu, Salar de Uyuni en Nationaal Park Lauca
- uitgebreide en gevarieerde rondreis door 3 landen met 3 comfortabele binnenlandse vluchten
- vele bezoeken aan archeologische én natuurwonderen inbegrepen
Jouw reis
Natuur: 4/5 Strand: 0/5 Cultuur: 5/5 Reisintensiteit: 4/5
Rondreis
Ga met ons mee op deze rondreis met zowel hoogtepunten als onbekende plekjes van drie indrukwekkende Andeslanden. Met landschappen als van een andere planeet!
We maken een boeiende stadstour door Lima in Peru en vliegen vervolgens naar het zuiden van Peru vanwaar we doorreizen naar Arica, in het noorden van Chili. Van hieruit bezoeken we het spectaculaire nationale park Lauca met vulkanen, lagunes, hotsprings en grote stukken altiplano (hoogvlakte).
San Pedro de Atacama, een stadje in de Atacama woestijn, de droogste woestijn ter wereld, slaan we natuurlijk niet over. Hier zien we onder andere de El Tatio geisers. Vervolgens maken we ons op voor weer een hoogtepunt: de Salar de Uyuni, ofwel de zoutvlakte van Uyuni in Bolivia, waar we met een 4WD overheen denderen.
In Bolivia verblijven we in Potosí, de hoogstgelegen overnachtingsplek tijdens deze reis, op ruim 4060 meter. In La Paz maken we een heel bijzondere stadstour met de focus op het lokale leven. Dan maken we de oversteek naar Peru en onderweg bezoeken we de fascinerende ruïnes van Tiwanaku, nog van vóór het Inca-tijdperk.
Uiteraard staan het Titicacameer, Cusco, de Heilige Inca Vallei en natuurlijk Machu Picchu ook op het programma van deze reis.
Vliegen met de beste luchtvaartmaatschappijen en comfortabel vervoer
We vliegen alleen met de meest gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen, met ANWB begint jouw vakantie dus al aan boord. Op de bestemming zorgen wij voor comfortabel vervoer: we reizen per airconditioned bus en enkele lange trajecten leggen we per vliegtuig af. Tijdens onze expeditie op de Salar de Uyuni reizen we in stevige 4WD’s.
Comfortabele en centraal gelegen hotels
Tijdens de rondreis verblijven we in comfortabele, goed gelegen hotels op basis van logies en ontbijt. Tijdens onze tour over de zoutvlakte van Uyuni is ons verblijf op basis van volpension. We overnachten hier in wat eenvoudigere hosterías, maar wel altijd in een eigen kamer met badkamer én met extra slaapzakken tegen de kou. De meeste hotels beschikken over wifi en bieden deze service veelal gratis aan.
Nederlandssprekende reisleiding
Onze Nederlandssprekende reisleiders weten alles over Peru, Chili en Bolivia en maken er voor iedereen een onvergetelijke reis van. Zo vertelt reiziger Ans: "Mede door reisleider Harro is dit een onvergetelijke reis geworden. De reisleiding maakt of breekt de vakantie en Harro is voor mij dé reisleider! Hij is een hele lieve, zorgzame man die overal een oplossing voor heeft en ons prachtige verhalen kon vertellen."
Heel veel inclusief
Tijdens deze reis is de treinreis naar Machu Picchu inbegrepen, alsook de entree en het bezoek met gids aan deze verborgen Inca-stad. Ook bezoeken we het Nationale Park Lauca in Chili en maken we een boottocht over het Titicacameer, inclusief traditionele lunch. Verder bezoeken we uiteraard de El Tatio geisers en denderen we met een 4WD over de Salar de Uyuni.
Groepsgrootte
Minimaal 12 / maximaal 25 deelnemers (er is geen minimum aantal nodig bij gegarandeerd vertrek) Minimumleeftijd: 12 jaar
Verblijf
Zorgeloos overnachten
Tijdens deze rondreis ben je verzekerd van een verblijf in goede en zorgvuldig geselecteerde accommodaties, veelal centraal gelegen (en waar mogelijk) kleinschalige drie- en viersterrenhotels, vaak met zwembad of juist een verblijf op een bijzondere locatie. We hebben alvast nuttige informatie over de sfeer, ligging en faciliteiten op een rijtje gezet. De getoonde accommodaties voor deze rondreis zijn onder voorbehoud. Je verblijft mogelijk in een gelijkwaardig alternatief. Bij de reisbescheiden ontvang je de definitieve hotellijst.
Reisprogramma
Dag 1 - Reisduur 1 uur - Reisafstand 20 km
Amsterdam - Lima (Peru)
✓ rechtstreekse vlucht met KLM naar Lima
We vertrekken vanaf Schiphol naar Lima. Bij aankomst worden we opgewacht door onze Nederlandssprekende reisleider en naar ons hotel in de toeristenwijk Miraflores gebracht.
Miraflores
Halverwege de avond komen we aan bij ons hotel in Miraflores. In deze buurt vinden we vele goede en betaalbare restaurantjes. Als je nog puf hebt kun je lekker een hapje en een drankje gaan doen. Onze Nederlandssprekende reisleider kan je tips geven.
Daarna lekker je bed in, je bent vast moe door het tijdsverschil!Dag 2
Lima - Tacna - Arica (Chili)
✓ 'stadstour door de tijd' in Lima
✓ binnenlandse vlucht naar Tacna (grens met Chili)
Tijdens een stadstour maken we kennis met de drie historische periodes van Lima: de precolumbiaanse, de koloniale en de hedendaagse. Daarna gaan we naar Chili.
Stadstour
Na wat bijgekomen te zijn, maken we vandaag een stadstour door Lima die ongeveer een halve dag in beslag neemt.
We zien modern Lima, zoals de wijk Miraflores en het Financial Centre, maar ook Huaca Pucllana, een bijzondere pre-Inca piramide midden in het centrum.
Vanaf de kustweg hebben we een waanzinnig uitzicht over de Grote Oceaan met zijn vele surfers, en vervolgens ontdekken we het oude koloniale centrum met onder andere de Plaza Mayor, de kathedraal en de catacomben van het San Francisco klooster. Ook bezoeken we het interessante museum Larco.
Vlucht richting Chili
In de namiddag gaan we naar het vliegveld van Lima om de vlucht naar Tacna in het zuiden van Peru te nemen. Vanaf daar steken we de grens met Chili over en worden we naar ons hotel in de stad Arica gebracht.
Hier blijven we twee nachten.
Dag 3 - Reisduur 5.5 uur - Reisafstand 300 km
Arica / bezoek Lauca national park
✓ bezoek aan het spectaculaire Lauca NP incl. lunch
Het adembenemende landschap van Lauca NP bestaat uit met sneeuw bedekte vulkanen, uitgestrekte meren en lagunes, geisers en grote stukken altiplano.
Vogels, meren en vulkanen
Nationaal Park Lauca is Unesco natuurerfgoed. Het is ook het leefgebied van meer dan 140 vogelsoorten waardoor het één van de populairste plekken voor vogelspotters is in Chili. We zien hier bijvoorbeeld de Andesflamingo, de Puna ibis en de condor. Er wonen ook veel lama-achtigen, zoals de sierlijke guanaco’s en vicuña’s .
Het Chungara meer, één van de hoogste meren ter wereld en de grote publiekstrekker van dit nationale park, ligt aan de voet van de ‘tweeling-vulkaan’ Payachata. De met sneeuw bedekte toppen reflecteren in het spiegelgladde oppervlak van het meer.
We zullen vandaag onder andere de Lluta vallei, het Aymara-dorpje Socoroma, de moeraslanden van Chucuyo en de Parinacota vulkaan zien.
Op de terugweg naar Arica maken we nog een korte stop bij Putre. De lunch is vandaag inbegrepen.
Dag 4 - Reisduur 12 uur - Reisafstand 700 km
Arica - San Pedro de Atacama
We hebben een lange dag voor de boeg. We reizen over land van Arica naar San Pedro de Atacama, een oase op 2500 meter hoogte middenin de droogste woestijn op aarde, de Atacama woestijn.
De desolate landschappen onderweg zijn indrukwekkend. Dat woestijnen droog zijn, is geen gewaagde uitspraak. Maar droger dan deze Atacama woestijn in het noorden van Chili, bestaat niet. Voor je strekt zich een maanlandschap uit met vulkanen, zoutmeren, duinen en prachtige bruingekleurde berglandschappen.
We verblijven twee nachten in San Pedro de Atacama.
Dag 5 - Reisduur 7.5 uur - Reisafstand 160 km
San Pedro de Atacama / bezoek El Tatio geisers
✓ El Tatio geisers
We ontdekken de hoogste geisers ter wereld, hoog in de Andes op 4300 meter! Ze zijn het meest indrukwekkend rond zonsopgang, als de temperatuur nog rond het nulpunt ligt, dus vertrekken we vroeg uit San Pedro.
Geisers
Rondlopend tussen het stoom en de borrelende modderpoelen, omringd door kleurrijke mineraalafzettingen, zul je het vroege vertrek naar El Tatio waarderen. Het is een mystieke plek die door de lokale bevolking ook wel ‘de huilende grootvader’ wordt genoemd. Ter plaatse wordt er voor een ontbijtje gezorgd met een lekkere kop koffie. Na afloop kunnen we ons nog even opwarmen in de natuurlijke hotsprings bij El Tatio.
Vervolgens keren we weer terug naar San Pedro de Atacama, waar je de middag ter vrije besteding hebt. Kom heerlijk bij in de zon op één van de vele terrasjes!
We overnachten weer in San Pedro.
Dag 6
San Pedro de Atacama - Salar de Uyuni tour (Bolivia)
✓ 3-daagse tour over de Salar de Uyuni per 4WD
De komende dagen maken we een onwaarschijnlijk mooie 4WD-tocht door het Andesgebergte, langs waanzinnige landschappen en over de enorme zoutvlaktes van Uyuni.
Nadat we per minibus naar de grens zijn gereden en Chili achter ons hebben gelaten, komen we na ongeveer een uur bij de Boliviaanse grens. Hier switchen we naar verschillende 4WD’s (jeeps) en dienen we nog toeristenbelasting te betalen.
Laguna’s en flamingo’s
Op de eerste dag zien we onder andere de schitterende meren Laguna Verde en Laguna Blanca, die laatste ligt op de bodem van de vulkaan Licancabur. Ook rijden we door het surrealistische landschap van de Daly woestijn met zijn thermische wateren en geisers. De dag eindigt in de Laguna Colorada, de belangrijkste broedplaats voor meer dan 30.000 flamingo’s, van verschillende soorten. Geweldig!
Tijdens deze driedaagse tocht overnachten we in tweepersoonskamers in (verschillende) zeer eenvoudige accommodaties. Het kwik kan hier 's nachts tot onder het nulpunt dalen (!) en ter plaatse kun je eventueel extra slaapzakken huren. Neem ook vooral veel écht warme kleding mee (denk aan thermisch ondergoed). Er zijn houtkachels maar die krijgen niet alle kou weg. Ook moet je je instellen op het feit dat er tijdens deze tour niet altijd (warm) gedoucht kan worden. Tevens is er beperkt elektriciteit.
Deze tour wordt ondanks het primitieve karakter door velen als het hoogtepunt van de reis gezien, dus sta ervoor open, laat je verrassen en geniet!
Dag 7
Salar de Uyuni tour
We vervolgen de tocht door het Andesgebergte. Vandaag komen we onder andere door de Siloli woestijn waar we bijzondere rotsformaties zien, zo gevormd door winderosie.
Vervolgens zetten we koers naar de ‘gekleurde’ lagunes op de hoogvlakte. Deze lagunes hebben namen als Laguna Honda en Laguna Chiarcota. Aansluitend gaan we naar de Chiguana zoutvlakte, waar we de nacht doorbrengen in het dorpje San Juan.
Dag 8
Salar de Uyuni tour
Op de derde dag van onze tour bereiken we de Salar de Uyuni, de beroemde zoutvlakte. Zover het oog reikt zie je zout, zout en nog eens zout, zo wit dat een zonnebril geen overbodige luxe is. ‘s Middags arriveren we bij ons hotel in het woestijnstadje Uyuni.
Zout
We komen langs plaatsen waar het zout voor consumptie wordt gewonnen. Zelfs huizen en hotels aan de rand van de zoutvlaktes zijn van zoutblokken gemaakt. Onderweg is er een stop bij een eiland met enorme cactussen en vulkanisch gesteente (Incahuasi, entree à $ 3 p.p. niet inbegrepen) en bij een treinkerkhof waar we oude Engelse treinen zien die ooit naar Bolivia gebracht zijn.
De route zoals omschreven is een indicatie en kan afwijken onder invloed van (weers)omstandigheden. De gehele tour is op basis van volpension (ontbijt, lunch, diner). De chauffeur/gids van de 4WD is tevens kok en bereidt de maaltijden.
Dag 9 - Reisduur 5.5 uur - Reisafstand 205 km
Uyuni - Potosí
✓ stadstour Potosí, de hoogste stad ter wereld
‘s Ochtends rijden we naar het zilvermijnstadje Potosí. Onderweg zien we lama's en met wat geluk ook nandu’s, familie van de struisvogel.
Door het droge en kleurrijke landschap slingeren talloze rivieren.
4070 meter hoogte
In de middag doen we een stadstour in Potosí, dat aan de voet van de Cerro Rico ligt. Op 4070 meter boven zeeniveau is dit de hoogste stad ter wereld. Het koloniale stadje staat bekend om haar architectuur, prachtige kerken, kloosters, tempels en koloniale landhuizen.
Vanwege haar rijke historie is het door Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen. We wandelen langs de oudste gedeeltes van de stad zoals de Plaza en het belangrijkste museum, de Casa de la Moneda. Hier kun je de allereerste in Latijns-Amerika geslagen zilveren munten zien.
We overnachten één nacht in het hoge Potosí. Morgen dalen we dan weer af naar een lager deel van Bolivia.
Dag 10 - Reisduur 3 uur - Reisafstand 160 km
Potosí - Sucre
✓ indrukwekkend bezoek aan de mijnen van Potosí
We dalen af in de zilvermijnen, mét kleine cadeautjes voor de mijnwerkers. ‘s Middags reizen we door naar Sucre.
Hier verblijven we twee nachten.
Cadeautjes
Eerst gaan we langs de lokale markt om onder andere cocabladeren, sigaretten en dynamietstaven (!) te kopen voor de mijnwerkers. Een kleine geste omdat we op bezoek mogen komen.
Zilvermijnen
De mijnen zijn ruim 450 jaar geleden uit de rotsen gehakt en we kunnen tot wel vijf niveaus afdalen. Tijdens deze tour groeit ongetwijfeld je bewondering voor de bijna duizend mijnwerkers die nog dagelijks aan het werk zijn. Doe vooral oude kleren aan en neem een zakdoek mee om af en toe je mond te kunnen bedekken tegen het stof.
Sucre
Deze stad is met recht één van de aangenaamste plaatsen in Bolivia door het prettige klimaat en de vriendelijke bevolking. Het prachtige Sucre was ooit een van de belangrijkste steden van het continent en het was dan ook hier dat op 6 augustus 1825 de onafhankelijkheid van Bolivia werd uitgeroepen.
Neem plaats op een van de mooie pleinen in de stad en kom in contact met de lokale bevolking. Ook een bezoek aan de groente- en fruitmarkt is zeker de moeite waard.
Dag 11
Sucre
Het koloniale karakter van Sucre is vrijwel geheel intact gebleven en de kenmerkende witte gebouwen herinneren aan een roemrijk, koloniaal verleden. Vandaag heb je ter vrije besteding.
De nieuwe republiek Bolivia werd vernoemd naar Simón Bolívar, de grote held uit de onafhankelijkheidsstrijd. Zijn rechterhand, generaal Sucre, werd geëerd door de toenmalige hoofdstad naar hem te vernoemen. Pas in de 20e eeuw heeft La Paz de rol als belangrijkste stad van Bolivia overgenomen.
Het is een aanrader om een optionele excursie, zoals paardrijden of een stadstour, te boeken, maar je kunt natuurlijk ook écht even je rust pakken en lekker op de Plaza Mayor gaan zitten om het Boliviaanse leven eens te observeren. We overnachten in Sucre.Dag 12 - Reisduur 1 uur - Reisafstand 415 km
Sucre - La Paz
Dag 13
La Paz
✓ bijzondere stadstour La Paz incl. typisch ontbijt
De gids haalt ons vroeg op voor onze stadswandeling. We stappen gezamenlijk in een 'micro', een lokaal busje, naar een uitkijkpunt.
Hier hebben we een waanzinnig uitzicht over de stad. We zitten bijna op 4000 meter hoogte!
Kleurrijke stoffen
Vervolgens gaan we te voet verder naar een lager gelegen bazaarachtige wijk waar we onder andere kleurrijke Boliviaanse stoffen en kostuums zien. Dit is waar de Bolivianen hun kleding kopen, de beroemde rokken en hoeden die de vrouwen dragen en de sjaals waarin ze hun kinderen én hun marktkoopwaar dragen.
Api con pastel
We wandelen verder naar de Lanza markt waar we een typisch lokaal ontbijt, api con pastel, nuttigen te midden van de Bolivianen. Api is een warm drankje uit de hooglanden van de Andes, gemaakt van (paarse) mais, suiker en kaneel.
Op de Heksenmarkt kun je je toekomst laten voorspellen door een sjamaan aan de hand van cocabladeren (voordat je daaraan begint moet je een prijs onderhandelen!). Ook kun je hier allerhande offergeschenken voor Pachamama kopen, Moeder Aarde. We eindigen onze streetlife tour in het oudste straatje van La Paz waar we een klein museum met muziekinstrumenten uit de Andes bezoeken.
Ga ‘s middags lekker zelf La Paz in en geniet van de bedrijvigheid om je heen!
Dag 14 - Reisduur 5 uur - Reisafstand 270 km
La Paz - Tiwanaku - Puno (Peru)
✓ bezoek pre-Inca ruïnes van Tiwanaku
’s Ochtends gaan we op weg naar Puno in Peru. Onderweg bezoeken we de pre-Inca ruïnes van Tiwanaku, de hoofdstad van een oude beschaving die al rond 700 vóór Christus opkwam.
Bakermat van alle beschavingen
Tiwanaku ligt ten zuidoosten van het Titicacameer en in haar hoogtijdagen was het de grootste stad ter wereld. Het wordt beschouwd als de bakermat van alle beschavingen op het Amerikaanse continent. De pre-Inca ruïnes blijken na grondig archeologisch onderzoek al uit 1580 voor Christus te dateren!
We zien de Kalasaya (zonne)tempel, de verzonken (aarde)tempel, de Akapana piramide en de legendarische Zonnepoort. Ook bezoeken we een indrukwekkend museum waar we pas echt goed kunnen zien hoe geavanceerd deze beschaving al was.
Na dit bezoek reizen we verder naar ons hotel in Puno aan het Titicacameer, waar we twee nachten verblijven.
Dag 15
Puno
✓ uitgebreide dagtocht per express boot incl. lunch
Vandaag maken we een boottocht over het Peruaanse deel van het Titicacameer. Dit is het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld, vergeet je zonnebrandcrème niet!
Taquile
We varen in ongeveer twee uur naar het eiland Taquile, waar we over een pre-Inca pad naar het belangrijkste dorp op het eiland wandelen. De uitzichten onderweg zijn spectaculair! Op Taquile bezoeken we een weversfamilie, vooral de mannen hier staan bekend om hun prachtig geweven hoeden.
Llachon-Santa María
Aangekomen op het volgende eiland, Llachon-Santa María, helpen we met de voorbereiding van een typische Pachamanca-lunch, een traditionele manier van koken in een ondergrondse oven, en zijn we getuige van een ritueel om Moeder Aarde (Pachamama) te eren.
Drijvende rieteilanden
Na de lunch (die uiteraard inbegrepen is) varen we naar de drijvende rieteilanden van de Uros-indianen. Zodra we voet aan wal zetten op de meeverende eilanden, ervaren we dat letterlijk alles van riet is gemaakt. We krijgen uitleg van de Uros-indígenas zelf over hun gewoonten en tradities. Een heel bijzondere ervaring!
Aan het einde van de middag zijn we weer terug in Puno.
Dag 16 - Reisduur 11 uur - Reisafstand 460 km
Puno - Cusco
✓ met eigen bus naar Cusco, incl. stops
✓ bezoek pre-Inca ruïnes bij Sillustani
We rijden over de altiplano met zijn ruige Andes-kenmerken, grazende lama's, alpaca's en vicuña's. ‘s Avonds komen we aan in de oude Inca-hoofdstad Cusco.
Op weg naar Cusco
Met onze eigen bus gaan we op weg naar Cusco, een lange, maar indrukwekkende tocht. We hebben onze eigen bus zodat we kunnen stoppen waar we willen én 'verplichte' stops kunnen vermijden. Geleidelijk maken de hoogvlakten plaats voor groene valleien met rivieren.
Graftombes
Onderweg bezoeken we de pre-Inca-overblijfselen bij Sillustani, een archeologische opgraving met prachtige graftombes. Indien er tijd én interesse vanuit de groep is worden er nog enkele andere archeologische plekken bezocht, dat is namelijk het voordeel van het reizen met een privé-bus!
Vaak maken we koffie- en lunch-stops in bijvoorbeeld Raqchi en Andahuaylillas, en uiteraard hebben we vele fotomomenten. Hoe dichter we bij Cusco komen, hoe meer de vallei gecultiveerd is met allerhande agrarische gewassen zoals maïs en aardappelen. We overnachten in een aangenaam hotel in Cusco.
Dag 17
Cusco
✓ stadstour Cusco
De ochtend besteden we aan een stadstour door Cusco. We beginnen bij de indrukwekkende koloniale kathedraal en hierna bezoeken we onder andere de Zonnetempel.
De middag kun je zelf invullen in deze sfeervolle stad.
Zonnetempel
De Zonnetempel, gewijd aan de zonnecultus, was het belangrijkste religieuze centrum van de Inca’s. Volgens de overlevering waren alle muren van de tempel volledig met goud bedekt. Vervolgens gaan we naar verschillende archeologische plekken zoals Sacsayhuaman, het Qengo amfitheater en Puka Pukara.
De entree voor de kathedraal is inclusief; de entree voor de archeologische plaatsen is niet inbegrepen; hiervoor dien je ter plaatse een ‘(partial) visitor’s ticket’ aan te schaffen.
‘s Middags hebben we tijd voor onszelf in deze heerlijke stad.
Dag 18 - Reisduur 8 uur - Reisafstand 120 km
Cusco - Heilige Inca Vallei
✓ dagtocht Heilige Inca Vallei
We maken een mooie tocht door de Heilige Inca Vallei. Deze uiterst vruchtbare vallei is het decor van oude ruïnes, kleurrijke markten en pittoreske dorpjes. Ook slapen we in de vallei!
Heilige Inca Vallei*
We brengen een bezoek aan het kleurrijke dorpje Pisac, bekend om zijn indianenmarkt waar van heinde en verre indígenas naartoe komen om hun (veelal toeristische) waar te verkopen.
In Pisac maken we een schitterende wandeling langs de Inca-nederzetting die hoog boven het stadje uittorent en vanwaar we prachtige vergezichten hebben.
Ook bezoeken we de Inca-ruïnes van Ollantaytambo, één van de meest spectaculaire en best bewaarde Inca-nederzettingen in de vallei. Het uitgehakte fort tussen de enorm steile bergwanden doet je beseffen dat de Inca's echt weergaloze architecten waren. De belangrijkste bezienswaardigheid van deze nederzetting is het fort, tevens ceremonieel centrum.
We overnachten in een sfeervol hotel vlakbij Ollantaytambo.
* om de Inca-opgravingen in Pisac en Ollantaytambo binnen te mogen, hebben we een zogenaamd 'partial visitor's ticket' nodig. Dit is níet inbegrepen in de reissom en dien je ter plaatse aan te schaffen!
Dag 19 - Reisduur 5 uur - Reisafstand 140 km
Heilige Inca Vallei - Machu Picchu - Cusco
✓ bezoek Machu Picchu incl. entreegelden, gids én vervoer
Vroeg in de ochtend worden we naar het treinstation van Ollantaytambo gebracht om het laatste traject af te leggen.
Op weg naar een absoluut hoogtepunt van de reis: Machu Picchu!
Machu Picchu
De sprookjesachtige ligging op grillig gevormde bergen in combinatie met de fascinerende bouwstijl heeft Machu Picchu wereldberoemd gemaakt. Lopend tussen de oude tempels en uitkijkend vanaf de terrassen kun je je afvragen hoe het leven er hier in de Incatijd heeft uitgezien. Het blijft een mysterie hoe men destijds zulke architectonische hoogstandjes heeft kunnen realiseren.Hoe bouwde men dit met reusachtige stenen op deze verlaten plek? En waarom werd deze stad ooit verlaten?
In 1911 werd Machu Picchu bij toeval ontdekt. En in 2007 is de plek zelfs uitgeroepen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. We gaan per minibus naar de ingang, de entree is inbegrepen en bovendien hebben we een (Engelstalige) gids voor je geregeld. We komen onder andere bij de centrale plaza van de citadel, de Ronde Toren, de Heilige Zonneklok, de koninklijke vertrekken en de Tempel van de Drie Ramen.
Dit bezoek is absoluut een hoogtepunt van de reis.
Aan het einde van de middag reizen we per trein en bus terug naar Cusco.
Dag 20
Cusco
We hebben een vrije dag in Cusco. Ontspan lekker op een terras, boek nog een excursie door de Heilige Inca Vallei of ga de uitdaging aan en beklim de spectaculaire Rainbow Mountain (optioneel)!
Vrije tijd
De navel van de wereld. Het op grote hoogte gelegen Cusco, omgeven door vruchtbare valleigronden, werd door de Inca’s beschouwd als de bron van alle leven. Deze voormalige hoofdstad van het Incarijk vormde eeuwenlang het centrum van de Andesbeschaving.
Cusco is een winkelparadijs waar je op de vele markten van alles kunt kopen zoals tapijten, alpaca truien en keramiek. Culinair kom je ook helemaal aan je trekken in deze stad.
Heilige Inca Vallei
Mocht je nog zin hebben in een optionele tour dan is de dagexcursie naar Maras en Moray echt een topper, je bezoekt hierbij een deel van de Heilige Inca Vallei dat we nog niet gezien hebben en bekijkt onder andere de zoutwinning bij Salinas.
Rainbow Mountain
Eén van de populairdere toeristische hoogtepunten van Peru is op dit moment de Rainbow Mountain, een indrukwekkende berg met vele kleurschakeringen hoog in de Andes. Wij bieden je de gelegenheid een hike naar de Rainbow Mountain te maken (optioneel), een zeer pittige klim van ruim 4350 naar 5200 meter hoogte maar de uitzichten zijn absoluut spectaculair! Uiteraard bieden wij je deze excursie enkel onder de veiligste omstandigheden aan, met uitstekende (medische) begeleiding en in kleine groepjes.
Dag 21
Cusco - Lima - Amsterdam
✓ rechtstreekse terugvlucht met KLM naar Amsterdam
We nemen afscheid van Peru. Aan het begin van de middag checken we in voor onze binnenlandse vlucht naar Lima.
Vanaf Lima nemen we ‘s avonds de nachtvlucht met KLM naar Amsterdam.
Terugreis
Bij ANWB vlieg je ‘binnenlands’ met LATAM, de meest gerenommeerde vliegmaatschappij van Latijns Amerika. Op het vliegveld van Lima hebben we in de avond de internationale aansluiting naar Amsterdam, waar we een dag later zullen landen.
Dag 22
Aankomst Amsterdam
Aankomst op Schiphol en einde van een indrukwekkende reis langs het Andesgebergte, met indrukwekkende natuur en fascinerende cultuur.
Let op:
Door technische en/of organisatorische redenen kan van de route en/of volgorde van de rondreis worden afgeweken. Deelnemers aan reizen in Latijns-Amerika moeten bovendien rekening houden met onvoorziene gebeurtenissen ter plaatse; in Peru kan het voorkomen dat er in tijden van politieke onrust stakingen en/of wegafsluitingen zijn. Hierdoor kan het zijn dat bepaalde trajecten opeens niet per bus maar alleen per vlucht kunnen worden uitgevoerd. In dit geval worden de meerkosten doorberekend. Deze dienen ter plaatse te worden voldaan. Je ontvangt de reisbescheiden circa 7 dagen voor vertrek.
Vluchten
Hieronder vind je informatie over de luchtvaartmaatschappij. De eventueel weergegeven vluchttijden zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Voeg tijdens het boeken extra opties toe
Tijdens het boeken van jouw reis zie je of het mogelijk is om extra's toe te voegen. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid tijdens jouw reis.
Economy Class
- Standaard beenruimte
- Verstelbare rugleuning
Economy Comfort
- Extra beenruimte
- Extra verstelbare rugleuning
Business Class
- Altijd aan het raam of aan het gangpad
- Full-flat Stoel
- Inclusief maaltijden en snacks
Over KLM
Aan boord geniet je van de beste persoonlijke service. Alle maaltijden, snacks en (alcoholische) drankjes zijn inbegrepen en je kunt altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats. Daarbij beschikt KLM over een jonge vloot, voorzien van de modernste snufjes. Denk bijvoorbeeld aan een gratis persoonlijk entertainmentsysteem voor iedere passagier op intercontinentale vluchten. Hiermee heb je onder meer beschikking over de nieuwste films, tv-series en muziek.
En wat misschien nog wel belangrijker is: de nieuwste schonere vliegtuigen van KLM zijn minder belastend voor het milieu. Hiermee zorgt KLM niet alleen voor jou en je medepassagiers, maar ook voor een schonere wereld.
Kortom, je vakantie begint al een boord!
Goed om te weten
Kies voor de optie ‘Log in met boekingsgegevens' en vul je KLM boekingscode en je achternaam in (gebruik je eigen naam (meisjesnaam) en vul je naam in zonder spaties, ook bij een achternaam met tussenvoegsels).
De kosten voor de stoelreservering variëren per vlucht en zijn te zien wanneer je de stoelreservering maakt.
Bij een individuele rondreis of groepsreis ontvang je vanaf 62 dagen voor vertrek een e-mail met je KLM-boekingscode (PNR-nummer) waarmee je een stoel kunt reserveren.
Wil je liever tijdens het online inchecken gratis een stoel uitkiezen? Houd er dan rekening mee dat de keuze beperkt is en je mogelijk niet naast elkaar kunt zitten.
Let op: ook als je stoelen hebt gereserveerd, dien je nog wel (online) in te checken! Je dient het online incheckproces te allen tijde volledig af te ronden.
Kleine letters: KLM behoudt zich te allen tijde het recht voor de stoelreservering ongedaan te maken.
Je gebruikt hiervoor je boekingscode (PNR-nummer) en je achternaam. De digitale instapkaart kun je opslaan op je mobiele telefoon of printen (deze printmogelijkheid wordt ook geboden op de luchthaven bij de selfservice kiosk of de incheckbalie).
Indien het via de website niet mogelijk is om online in te checken, neem dan telefonisch contact op met KLM op telefoonnummer 020-4747747 (24 uur per dag bereikbaar).
Ben je online ingecheckt? Wanneer je alleen het handbagage reist, kun je meteen via de bagagecontrole naar de gate gaan. Heb je ruimbagage? Deze geef je af bij de check-in balie op de luchthaven.
Na boeking kun je ook de KLM App downloaden.
We adviseren om op tijd aanwezig te zijn en rekening te houden met wachtrijen. De incheckbalies sluiten 60 minuten voor vertrek bij intercontinentale vluchten of 40 minuten voor vertrek bij Europese vluchten.
De snelste manier om in te checken op de luchthaven is door een selfservice kiosk te gebruiken (indien beschikbaar). Je vindt ze in de buurt van de incheckbalies. Hier kun je vanaf 30 uur voor vertrek inchecken - of 24 uur voor vertrek voor vluchten van of naar de Verenigde Staten.
Na boeking nemen wij vervolgens contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Ook is het mogelijk met je boekingscode (PNR-nummer) rechtstreeks op de website van KLM een upgrade te boeken.
Lees hier meer over de verschillen tussen de verschillende boekingsklasses.
Bovendien kun je altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats.
Op de korte vluchten binnen Europa wordt een drankje en een snack gereserveerd. Op de langere vluchten binnen Europa krijg je ook een verse sandwich voorgeschoteld. KLM varieert het aanbod regelmatig. Alle opties zijn vegetarisch.
Dit geldt voor een aantal intercontinentale economy class vluchten met vertrek vanaf Schiphol. Je hebt de keuze uit diverse menu’s.
Excursies
Wil je nog meer genieten? Dat kan!
Je kunt je reis nog completer maken door te kiezen voor de onderstaande extra optie(s). Afhankelijk van het soort rondreis zijn de optionele excursies en/of excursiepakketten tijdens het boeken of ter plaatse vast te leggen.
Praktische informatie
Bij een zorgeloze vakantie hoort ook een goede voorbereiding. Wij hebben heel veel algemene informatie over je vakantiebestemming en deze reis alvast overzichtelijk op een rijtje gezet. Voor meer informatie over je bestemming en reisvoorbereiding verwijzen wij je naar het kopje 'Landeninformatie' op deze pagina.
Bestemmingsinformatie
De getoonde hotels onder de tab Verblijf voor deze reis zijn onder voorbehoud. Je verblijft mogelijk in een gelijkwaardig alternatief.
De maaltijden
Het Boliviaanse ontbijt (desayuno) bestaat vaak uit warme pasteitjes gevuld met vlees (salteñas), kaas (empanadas of pukacapas, pikant) of maïs (humitas). In de toeristische plaatsen wordt gewoon het bekende continental en american breakfast geserveerd.
De hoofdmaaltijd in Bolivia is de lunch (almuerzo) en bestaat vaak uit soep, brood, hoofdgerecht (segundo), koffie of thee en een eenvoudig dessert. Een almuerzo familiar kun je voor een paar Bolivianos in eenvoudige, kleine restaurantjes krijgen.
Cocapauze
Het kauwen van cocabladeren is in Bolivia een ontspannende en sociale aangelegenheid zoals bij ons het drinken van koffie of thee. Bij de mijnwerkers is er sprake van een cocapauze. Het wordt op prijs gesteld als je cocabladeren aan behulpzame inwoners of mijnwerkers cadeau geeft.
Chicha en singani
De meest populaire drank is Chicha, een gegiste maïsdrank waarvan het alcoholpercentage kan verschillen. Deze wordt vooral rond Cochabamba geproduceerd. Een andere geliefde drank is Singani, een soort jenever die uit druiven gedestilleerd wordt. Bolivianen mengen de drank vaak met Seven-Up en citroensap en noemen het dan Chuflay. In de buurt van Tarija groeien druiven en daar komt de Vino Tinto, de rode wijn, vandaan. Niet echt bijzonder maar zeker de moeite van het proeven waard!
Prijsindicatie van maaltijden
Ontbijt: tussen 2 en 5 euro.
Lunch: een dagmenu heb je al voor een paar euro en dat bestaat dan uit soep, een hoofdgerecht en nagerecht.
Diner: tussen 5 en 15 euro, afhankelijk van hoeveelheid en luxe.
Kledingadvies
In de tropische laaglanden adviseren we om het volgende mee te nemen: lichte zomerkleding, die zowel de armen als benen bedekt. Afritsbroeken zijn zeer geschikt.
Warme kleren voor in het hooggebergte en goede bescherming tegen de zon. Sportschoenen of makkelijke wandelschoenen, beiden met goed profiel. Om het risico op tropische ziekten te minimaliseren adviseren we om shirts met lange mouwen en een lange broek te dragen.
Ook handig: lotion tegen insecten, sun block, zonnebril, petje/hoed en evt. zwemkleding.
Net zoals de cultuur is ook de Chileense keuken blootgesteld aan tal van Europese en Indiase invloeden, maar het land zelf produceert ook een keur aan levensmiddelen, waardoor de variatie in de Chileense keuken alleen maar vergroot wordt. Er is een ruime keuze aan restaurants met (vegetarische) gerechten uit vrijwel alle landen van de wereld op de kaart. Probeer zeker de verschillende regionale specialiteiten uit, zoals empanadas, parillada en de landelijke specialiteit curanto. De belangrijkste maaltijd is de lunch.
Zure pisco is een pittig traditioneel drankje dat gemaakt wordt van eiwit, citroensap en suiker, maar ook voor een goede wijn ben je in Chili aan het juiste adres.
Het meest geserveerde bestanddeel van zowel lunch (almuerzo) als avondeten (merienda of cena) is rijst, want gebakken aardappels of friet zijn meestal bijgerecht. Ook geplette en gebakken banaanschijfjes (patacones) worden vaak geserveerd bij de warme maaltijd.
Peru's bekendste niet-alcoholische drank is ongetwijfeld Inca Kola: een felgeel, uiterst zoet drankje, mateloos populair. Alle 'gewone' frisdranken zijn ook algemeen verkrijgbaar. Naast de bekende en minder bekende frisdranken zijn verse vruchtensappen populair, maar let op: deze sappen worden soms aangelengd met water of melk en zijn dus niet altijd bacterieveilig. Mineraalwater met of zonder koolzuur (con of sin gas) is in de grotere plaatsen algemeen verkrijgbaar, maar in de kleinere stadjes is soms alleen koolzuurhoudend water verkrijgbaar.
Prijsindicatie van maaltijden:
Ontbijt: tussen 2 en 5 euro.
Lunch: aan te raden zijn de dagmenu's, voor 5 tot 8 euro heb je vaak soep, hoofdgerecht en nagerecht. À la carte menu's komen wat hoger uit, zo rond de 10 à 15 euro.
Diner: tussen 15 en 25 euro, afhankelijk van hoeveelheid en luxe.
Voor een drankje betaal je bijna 'Europese' prijzen, voor rond de 2 euro krijg je koffie, frisdrank of een biertje.
In de meeste hotels kun je je accu’s en batterijen voor je camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een wereldstekker voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB winkel, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol.
Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.
Bij twijfel of je lichamelijke conditie dat aankan raden wij aan de reisplannen te bespreken met je (huis)arts.
Je gaat in een relatief korte periode veel zien en ondernemen en doet veel indrukken op. Afhankelijk van het type reis is het verder mogelijk dat je in verschillende type accommodaties verblijft en te maken krijgt met een lange vlucht en tijdsverschil. Dit zijn allemaal factoren waarbij vermoeidheid een rol gaat spelen.
In de programmabeschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en - indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.
Onze (groeps)rondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Heb je een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit of heb je speciale aandoeningen? Neem dan contact met ons op via 088 269 0 269. Wij bespreken graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.
Goed om te weten
Houd er rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen met name voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.
Mocht je speciale aandoeningen hebben, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Volgens de ANVR Reisvoorwaarden artikel 3.2, ben je verplicht hiervan melding te maken bij de boeking. In overleg zal dan worden bepaald of de reis van je keuze geschikt voor je is. Belangrijk om te weten is indien je het nalaat ons hiervan op de hoogte te stellen, kan worden overgegaan tot uitsluiting van deelname als je conditie kan leiden tot mogelijk ongemak, gevaar of risico’s voor jezelf dan wel andere reizigers en/of bezittingen. Helaas vindt er bij uitsluiting geen restitutie van de reissom plaats. Eventuele meerkosten die ten gevolge hiervan, ter plaatse kunnen ontstaan zijn voor eigen rekening.
Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.
In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen. Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel werkt mogelijk niet altijd mee wanneer je een eigen kopie overhandigt of gebruik maakt van een fraudegevoelige paspoorthoes.
Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. ANWB aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat.
Bekijk hier actuele informatie over benodigde reisdocumenten in Peru.Fysieke items (zoals een reisgids of ANWB bagage inpakset) ontvang je ca. 5 weken voor vertrek per post.
Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.
Winkels zijn geopend van tien uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds (op zaterdag tot twee uur ’s middags). Winkelcentra zijn geopend tot negen uur ’s avonds.In Chili kun je leuke souvenirs op de kop tikken, zoals kleden, dekens, edelstenen (zoals de lapis lazuli), sieraden en diverse wolproducten.
Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.
Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.
Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties die op je reis noodzakelijk zijn. Je kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: je krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD's.
Bekijk hier actuele informatie over vaccinaties en gezondheid in Peru.
Bekijk hier actuele informatie over vaccinaties en gezondheid in Chili
Bekijk hier actuele informatie over vaccinaties en gezondheid in Bolivia
Let op: de aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn.
Stop je portefeuille met al je geld zeker niet in je achterzak. Ook handtassen met alle waardevolle spullen en papieren zijn uit den boze. Zakkenrollers zijn een gangbaar fenomeen, zowel in La Paz als in de rest van het land. Ze verplaatsen zich dikwijls in kleinere groepjes van 3 à 4 personen, trachten hun slachtoffers af te leiden waarna ze hen, onder voorwendsel van hulp te willen bieden, bestelen.
Hiervoor zijn de volgende adviezen zeker van toepassing en het is raadzaam in alle toeristische centra deze elementaire veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, zoals:
• geen zaken van waarde of grote sommen geld bij je dragen
• niet met identiteitspapieren, geld, camera’s en dure juwelen e.d. te koop te gaan lopen. Laat je kostbaarheden thuis!
• bij voorkeur in groep reizen (een reiziger alleen is kwetsbaarder).
• verlaten zones en wijken waar verdachte individuen komen, vermijden, zowel overdag als 's nachts.
• risico's verdelen (documenten, geld, creditcards, vliegtuigtickets gescheiden bewaren)
• je niet laten verleiden door te gemakkelijke of verdachte voorstellen
• geldhandelingen, via bankkaart e.d., enkel uitvoeren aan beschermde geldautomaten en bij officiële banken
• een laatste belangrijk punt: neem nooit eten of drinken aan van een onbekende
Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.
Verder dien je op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op je hoede te zijn voor zakkenrollers.
Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.
Verder maakt men regelmatig gebruik van afleidingstrucjes. Een bekende en populaire truc is die met het scheerschuim. Hierbij word jij of je tas onder gesmeerd met scheerschuim, je schrikt van de troep en zet haastig je tas op de grond om de boel schoon te maken. Doe dit vooral niet want men heeft het juist op je tas gemunt. Ook is het aan te raden in drukke menigten je rugzak op je buik te dragen. Ga vooral af op je gezonde verstand, dan geniet je van een onbezorgde reis!
Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.
Indien aanwezig stelt ANWB het verplicht dat je de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.
Reken er altijd op dat een busreis langer duurt dan verwacht en neem wat te eten en drinken, maar zeker ook iets warms mee om aan te trekken. Een goede fleecetrui is zeker geen overbodige luxe! Tijdens onze groepsrondreis reizen we voornamelijk met een eigen bus. Sommigen stukken gaan echter per lokale, comfortabele bussen.
ANWB gebruikt de beste bussen die lokaal verkrijgbaar zijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn, dan dat we hier in Nederland gewend zijn.
De afstanden in Peru zijn als volgt:
Lima - Pisco: 3 uur (lijndienst)
Pisco - Nazca: 4 uur
Nazca - Arequipa: 10 uur
Arequipa - Colca Canyon: 4 uur
Colca Canyon - Puno: 6 uur
Puno - Cuzco: 8 uur
In de stad is de taxi het veiligste transportmiddel, maar de ritprijs moet wel van tevoren afgesproken worden aangezien de taxi’s niet over een meter beschikken! Je doet er verstandig aan om eerst aan een lokale inwoner te vragen wat de rit ongeveer zou kunnen kosten om deze prijs vervolgens aan de taxichauffeur voor te leggen. Zo voorkom je een te hoge ritprijs, die vaak aan toeristen wordt berekend. Betrouwbare taxi’s zijn: hoteltaxi’s, de beltaxi’s en de taxi’s met een TAXI sticker achter het raam of een licht op het dak. Het reizen per trein is echt een avontuur en zeker een aanrader.
De meeste treinen rijden door prachtige landschappen en je zult ogen tekort komen. Er rijden treinen op de volgende routes: Lima-Huancayo, Huancayo-Huancavelica, Arequipa-Juliaca-Puno, Puno-Juliaca-Cuzco en Cuzco-Machu Picchu. Ook in deze treinen bestaan twee klassen. De tweede klas is goedkoper, maar uiteraard minder comfortabel. De service en het eten is in de meeste treinen uitstekend.