Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

9 routes langs rivieren en meren in Oostenrijk

ANWB samen met Het Oostenrijks Toeristenburo

Fietsen langs de oever van een mooie lange rivier is geluk. Gelukkig zijn er veel rivieren in Oostenrijk. En nóg gelukkiger: zijn er veel uitmuntende fietsroutes langs de rivieroevers.

1. Donauradweg

Het Oostenrijkse deel van de 1200 km lange Donau-fietsroute loopt van Passau naar Wenen en beslaat 330 km. Je fietst over voormalige jaagpaden. Soms vergeet je bijna dat je in Oostenrijk bent, zo oer-Hollands vlak is het. Dan weer heb je uitzicht op heuvels en bergen of fiets je in een soort van Noorse fjorden-omgeving. Vaak kun je op de Donauradweg aan twee kanten fietsen. Heen en weer, heen en weer dus! Er zijn pontjes en bruggen. En soms kan je oversteken via een sluis.

2. Innradweg

Gezinsvriendelijke fietsroute langs een rivier. Kinderen maar ook volwassenen vinden het leuk: de Innradweg loopt door drie landen! Je start in Zwitserland en fietst via Duitsland naar Oostenrijk. Dwars door de Alpen, van west naar oost, stroomafwaarts langs het water. Stroomafwaarts is ook bergafwaarts! Veel klimmen is er op deze route niet bij. De route kan gemakkelijk ingekort worden door een stukje met de trein te reizen.

3. Drauradweg

Een sublieme rivierroute, we kunnen het niet anders zeggen. En we zijn niet de enigen. Als eerste e-bikeroute in Europa kreeg de Drau-fietsroute vijf sterren van de Duitse fietsersbond. Ook voor fietsers zonder e-aandrijving is de Drauradweg een topper.  De route begint op 1.209 meter hoogte en laat je zachtjes afdalen langs de zuidkant van de Alpen. De route komt door vier landen. Italië, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. Het beginpunt ligt bij de Drei Zinnen in de Dolomieten. Mooier kan bijna niet. Dit zijn de drie meest geschilderde en gefotografeerde toppen. De Drauradweg loopt vervolgens door schitterende natuurgebieden. In Karinthië fiets je door het mooie Rosental en het historische Jauntal. De Drauradweg is 510 km lang, met 7 etappes in 4 landen (Italië, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië), 50% is onverhard.

4. Ennsradweg

De Ennsradweg start idyllisch op 1.200 meter aan de voet van de Niedere Tauer, en komt door de verbluffend mooie nationale parken Gesäuse en Kalkalpen. In het Nationaal Park Gesäuse verandert de vriendelijke, rustige Enns in een brullende, razende rivier. Alsof hij boos is dat de vallei niet breder is. Daarna wordt hij weer zo zachtaardig als daarvoor. De route volgt de rivier langs bergen en dalen, ruisende wilde beken, weitjes vol narcissen in het voorjaar, dromerige dorpen en historische steden. Maar liefst drie deelstaten doet de Ensradweg aan: Salzburg, Stiermarken en Opper-Oostenrijk. Uitzicht op de Dachstein en andere indrukwekkende bergen! 

5. Salzkammergut Radweg

Het Salzkammergut is een streek voor natuurmensen. Van heinde en verre komen die naar de meren, weiden en bossen. Om te wandelen, maar steeds vaker ook om te fietsen. Dat komt door de Salzkammergut Radweg. Een rondrit vanuit Salzburg met heel veel natuur. De Salzkammergut fietsroute is grotendeels vlak, loopt door Oberösterreich, Salzburg en de Steiermark, én knoopt hoogtepunt op hoogtepunt aan elkaar. De route start in Salzburg-stad. Via St. Gilgen, St. Wolfgang en de keizerlijke stad Bad Ischl fiets je naar Hallstatt en het gelijknamige meer. Wereldcultuurerfgoed! En zo mooi dat de Chinezen het hele plaatsje kopieerden. Maar dit is dus het origineel. De route is 345 km lang en passeert maar liefst dertien meren.

6. Tauernradweg 

Een van de toppers onder de langeafstandsfietsroutes. De Tauernradweg is een 320 km lange fietsroute van Krimml (Oostenrijk) naar Passau (Duitsland). Je fietst tussen de toppen van de Alpen, maar klimmen is op deze route bijzaak. De Tauern Radweg heeft niet de lasten, wel de lusten van een bergroute. In totaal daal je 750 meter tussen start en finish. Het landschap is op deze route het grote wonder. Om je heen rijzen de toppen van de Hoge Tauern en het Tennengebergte op, naast je stromen de rivieren de Salzach, de Saalach en de Inn. De pieken zijn op deze route het decor. En wonderschoon: het nationale park Hohe Tauern is het grootste beschermde natuurgebied van de Alpen. Bij helder weer zie je een woud van bergtoppen rondom Oostenrijks hoogste berg, de Großglockner (3798 meter). 

7. Murradweg

De Mur-fietsroute is een rivierfietsroute in het voetspoor van de middeleeuwse marskramers. Die trokken langs de Mur naar het zuiden. De route loopt met de stroom mee door de meest uiteenlopende landschappen van de Alpen. Je bent hier in het groene hart van Oostenrijk. Fietsen dus door een landschap van heuvels, bergweides, meren en rivieren. Zelf vinden de Oostenrijkers de Murradweg de mooiste fietsroute van hun land. Dat zou weleens te maken kunnen hebben met de enorme variatie die je hier tegenkomt: het geheim van de Murradweg is de afwisseling. Zo zit je in de rust van de Lungau, met zijn afgelegen bergboerderijen, zo zit je midden in de gezelligheid van Graz. Graz, de stad met de zuidelijke flair die ook Oostenrijks culinaire hoofdstad is. De route eindigt in de wijn- en sparegio op het drielandenpunt Oostenrijk-Slovenië-Hongarije. In Oostenrijk is fiets je 370 km van de bron in Salzburg Lungau naar Bad Radkersburg in Stiermarken. Een licht tot gemiddeld zware route van een kleine week.

8. Neusiedlersee Radweg

125 km onthaasten langs de oever van het Neusiedler Meer, een steppemeer. Het meer is door UNESCO uitgeroepen tot wereldcultuurerfgoed. Onderweg kom je culinaire en culturele afstapmomenten tegen. En fraaie fotomomentjes: je fietst langs rietgordels, en komt door de mooiste historische dorpjes van het Burgenland. De route is grotendeels vlak en zodoende geschikt voor iedereen – voor kinderen, recreatieve fietsers en e-bikers. De Neusiedler See Radweg brengt je ook nog naar Hongarije. 's Zomers vermaak je je op en in het meer. Een stukje van de route afsnijden kan door de veerpont van Illmitz naar Mörbisch te pikken. Maar dat wil je natuurlijk niet. Beter idee: de hele route fietsen en met de pont een heen-en-weertje doen.

9. Große Kärnten Seenschleife

Gooi je zwemkleding maar in de fietstassen. Op de Grosse Kärnten Seenschleife brei je maar liefst 10 magistraal mooie meren aan elkaar die stuk voor stuk schreeuwen om een duik. Als klap op de vuurpijl loopt de 340 kilometer lange fietsroute – goed voor 4 tot 7 dagen op het zadel – ook een stukje parallel met de oevers van de rivieren de Drau en de Gail. Dikwijls zit je dus met natte haren op de fiets; druipend als de grotten bij de Klopeinersee. De hele tocht is uitstekend bewegwijzerd, overwegend vlak en autoluw. Dankzij de vorm – twee lussen die samen een acht smeden – kun je de boel bovendien ook gemakkelijk inkorten. Een fijne startplaats is bijvoorbeeld Villach, vanwege zijn gunstige ligging ook wel bekend als de fietshoofdstad van Karinthië.

Voor meer informatie over deze 9 fietsroutes, kijk op de website van Austria.info.

Nog verder lezen over Oostenrijk?

Speciaal voor jou geselecteerd

Al gepakt voor je vakantie?
Shop nu

Al gepakt voor je vakantie?

Shop hier alles voor je vakantie naar Oostenrijk en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.
Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
Nu15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Geen gedoe met Zwitserse Franken? Betaal met je ANWB Creditcard! Vraag hem nu alvast aan voor al je vakantie uitspattingen!