Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

6x culinair en cultureel Oostenrijk op de fiets

ANWB samen met Het Oostenrijks Toeristenburo

Als je houdt van fietsen maar ook van de twee belangrijkste vakantie C’s, die van culinair en cultuur, zit je in Oostenrijk ook goed (op het zadel).

1. Weinland Steiermark Radtour 

Een rondrit van 402 km door een wijnstreek met bruisende steden. Dat is de Weinland Steiermark fietsroute. Een tocht die je kunt beginnen waar je wilt. Maar kom je per trein – en houd je zo dus je héle vakantie CO2-neutraal –, dan is Graz het ideale start- en eindpunt. Enige minpuntje: het is een stad waar je niet meer weg wilt. Graz is de hoofdstad van Stiermarken, en een stad waar traditioneel en modern elkaar kussen. En ook nog eens een City of Design én UNESCO-wereldcultuurerfgoed. Zeker even blijven dus. Maar niet voor eeuwig. Ook het omliggende land wil je niet missen. Je fietst er rustig aan door wijnbouwgebieden en de appelboomgaarden, en komt burchten en kastelen, wijnhandels en pompoenpittenoliemolens tegen. De route loopt ook nog eens door twee natuurparken: Pöllauer Tal en Südsteiermark. 

2. Paradiesroute Südburgenland 

Het Südburgenland, tegen de Hongaarse grens aan, is een zacht glooiende streek die niet heel Oostenrijks aandoet. Je hebt hier geen drieduizenders, geen diepe meren, geen pompeuze architectuur. Het is wél de streek van de natuurlijke, culturele en culinaire (waaronder wijn!) afstapmomenten. Op deze paradijsroute, een rondrit van 260 km, gaat het om het genieten. Je fietst door drie natuurparken, door beek- en rivierenlandschappen, over wijnbergen en langs burchten en kastelen. Je doet ook Bildein aan, het grensdorp aan het voormalige IJzeren Gordijn. Hier kun je de Grenzerfahrungsweg en het museum Burgenländisches geschichte(n)haus bezoeken. Voor spieren die herstel kunnen gebruiken: er zijn veel kuuroorden. De thermen van Tatz, Bad Tatzmannsdorf, zijn prima geschikt voor een relax(mid)dagje. 

3. Iron Curtain Trail

Wie amper 30 jaar geleden door Europa wilde fietsen, stuitte op de grenslinie tussen het communistische oosten en het kapitalistische westen op een schier eindeloze rits aan wachtposten, tankgrachten, loopgraven en mijnenvelden. Hoewel dit ijzeren gordijn is opgedoekt, fiets je nog overal langs de monumenten van weleer. Zeker op de Iron Curtain Trail: een 10.400 kilometer lange geschiedenisles tussen de Barentszzee en de Balkan. Alleen het Oostenrijkse traject is met 700 kilometer en 18 etappes al een flinke kluif te noemen. Buiten alle herinneringen uit Sovjettijd, tuf je in Niederösterreich en Burgenland ook langs weergaloze wijnstadjes en keizerlijke kastelen. Ook natuurliefhebbers komen aan hun trekken. Op plekken zoals het Nationalpark Thayatal is goed te zijn waarom de oude grenslinie inmiddels te boek staat als de ‘Groene Gordel’.

4. Kitzbüheler Alpen

Het gebied is erop ingericht. Er zijn verhuurders met e-bikes en e-mountainbikes. Maak er gebruik van. Op een e-mountainbike de bergen in is een onvergetelijke belevenis. Je komt op de kleinste paadjes, en voelt je vrij als een vogeltje. Vooral als het gebied spectaculair is en dat zijn de Kitzbüheler Alpen. Je hebt er altijd topuitzichten. Wie gaat fietsen op de 1.000 km fietspad in de het gebied wordt altijd omringd door iets spectaculairs. Je hóeft er zelf niet voor te klimmen, al kan dat wel. Berggeiten doen de Radweg Brixental (fietsroute nr. 21) in Tirol: 37 km en veel hoogtemeters. Een minder zwaar alternatief is de Wilder Kaiser Radweg. Het leuke van een e-mountainbike: dan is alles goed te doen.

5. Eurovelo 9

Onderdeel van het netwerk van fietsroutes door Europa. 434 km met schitterende panoramische uitzichten (en af en toe een klimmetje). De route loopt van Südmähren naar Maribor, in Slovenië. Het Oostenrijkse deel loopt door Niederösterreich, Wenen en de Steiermark: een verwenroute langs wijnbergen en wijnstraatjes en door historische steden. Je passeert de thermenregio Wienerwald, de Wiener Alpen, Steiermark, met burchten, kastelen en thermen. En Wenen! In de Oostenrijkse hoofdstad wordt het steeds groener. In de binnenstad is de maximum snelheid 20 kilometer per uur, voor iedereen. Een stad om langzaam van te genieten. Om koffie te drinken in een beroemd koffiehuis, zoals het klassiek Weense café Sperl, of om Hundertwasser’s Kunsthaus te zien. De man die beroemd werd om zijn kleurige gebouwen in organische vormen. 

6. Tauernradweg 

Een van de toppers onder de langeafstandsfietsroutes. De Tauernradweg is een 320 km lange fietsroute van Krimml (Oostenrijk) naar Passau (Duitsland). Je fietst tussen de toppen van de Alpen, maar klimmen is op deze route bijzaak. De Tauern Radweg heeft niet de lasten, wel de lusten van een bergroute. In totaal daal je 750 meter tussen start en finish. Het landschap is op deze route het grote wonder. Om je heen rijzen de toppen van de Hoge Tauern en het Tennengebergte op, naast je stromen de rivieren de Salzach, de Saalach en de Inn. De pieken zijn op deze route het decor. En wonderschoon: het nationale park Hohe Tauern is het grootste beschermde natuurgebied van de Alpen. Bij helder weer zie je een woud van bergtoppen rondom Oostenrijks hoogste berg, de Großglockner (3.798 meter). 

Voor nog (veel) meer informatie over fietsroutes in Oostenrijk, kijk op Austria.info.

Nog verder lezen over Oostenrijk?

Speciaal voor jou geselecteerd

Al gepakt voor je vakantie?
Shop nu

Al gepakt voor je vakantie?

Shop hier alles voor je vakantie naar Oostenrijk en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.
Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
Nu15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Geen gedoe met Zwitserse Franken? Betaal met je ANWB Creditcard! Vraag hem nu alvast aan voor al je vakantie uitspattingen!