Naar de inhoudlogo ANWB - ga naar homepageANWB Homepage

ANWB AutoMaatje Toolkit

Teksten, beeld en promotiemateriaal

Bedankt dat je ANWB AutoMaatje omarmt en implementeert binnen je gemeente. Lokale organisaties zijn de kracht van ANWB AutoMaatje; buurtgenoten die buurtgenoten vervoeren.

Op deze pagina stellen we tips en communicatiemateriaal beschikbaar. Met dit materiaal kan je ANWB AutoMaatje lokaal onder de aandacht te brengen bij de doelgroep en intermediairs zoals een bibliotheek, ouderenorganisaties en de media.

Inmiddels bestaat ANWB AutoMaatje 10 jaar en hebben we er met zijn allen voor gezorgd dat er al meer dan 1 miljoen ritten zijn gereden.

1. Plan van Aanpak

Start je een nieuwe ANWB AutoMaatje locatie op en heb je nog geen Plan van Aanpak opgesteld? Dan biedt ons voorbeeld wellicht nog nieuwe ideeën.

2. Beeldmateriaal

De beelden hieronder zijn vrij te gebruiken ter promotie van ANWB AutoMaatje in bijvoorbeeld een persbericht of op social media kanalen. Je kunt natuurlijk ook beelden van eigen deelnemers en vrijwilligers gebruiken.

Wil je gebruikmaken van één van de bovenstaande foto's? Download ze hieronder en gebruik ze met copyright: ©ANWB

Downloaden: Foto 1 | Foto 2 | Foto 3 | Foto 4 | Foto 5 | Foto 6 | Foto 7

3. Teksten sociale kanalen

Om ANWB AutoMaatje online te promoten kun je gebruikmaken van de kant-en-klare posts, stories en bijschriften die in deze toolkit regelmatig worden vernieuwd. Leuk als je bij de stories op Instagram de tags #anwbautomaatje en #anwb plaatst.

Voorbeeldtekst:

Dit jaar 𝗯𝗲𝘀𝘁𝗮𝗮𝘁 𝗔𝗡𝗪𝗕 𝗔𝘂𝘁𝗼𝗠𝗮𝗮𝘁𝗷𝗲 𝟭𝟬 𝗝𝗮𝗮𝗿!! 🎈🎉

In 2015 begonnen als pilot in Barneveld. Een proef waarbij vrijwillige chauffeurs met hun eigen auto minder mobiele dorpsgenoten van A naar B brachten. Naar een doktersafspraak, de supermarkt of een verjaardag van familie. 

Inmiddels hebben we 4.800 vrijwilligers in meer dan 130 gemeenten. Samen helpen we bijna 49.000 minder mobiele plaatsgenoten op weg. De teller in aantal ritten staat op 1.2 miljoen en met alle ritten samen komen we tot een aantal van 14.7 miljoen afgelegde kilometers. Een mijlpaal om toch even bij stil te staan. 

Wil je ook meehelpen? Kijk op 👉 www.anwb.nl/automaatje

4. Persbericht(en)

In de verschillende persberichten lichten we toe wat het doel is van ANWB AutoMaatje en roepen we inwoners op om zich aan te melden als deelnemer of vrijwilliger. Heb je goede relaties bij de lokale/regionale media? Deel dan gerust één van de persberichten met de redactie.

5. Webteksten

Hieronder vind je een aantal tekstsuggesties voor een website.

6. E-mail handtekening en logo's

Hieronder vind je het logo en een voorbeeld van ondertekening dat geplaatst kan worden onder een e-mail bericht.

7. Voorbereiding voor gesprekken met je gemeente

Het is van groot belang om regelmatig met de gemeente te overleggen over subsidie en de balans tussen WMO-vervoer en ANWB AutoMaatje- ritten. In de handleiding geven we handvatten om het gesprek voor te bereiden en de juiste onderwerpen te bespreken.

Download document (pdf)

8 . Bestellen materialen

Wil je brochures, flyers of aanmeldformulieren voor deelnemers en chauffeurs bestellen? Of andere materialen? Dat kan door dit bestelformulier in te vullen en te mailen naar automaatje@anwb.nl.

Enkele voorbeelden:

9. Voorbeeldbrief voor autoverzekering

De vrijwillige chauffeurs hebben naast een autoverzekering (verplicht WA) ook een inzittendenverzekering nodig. Wij adviseren vrijwilligers die voor ANWB AutoMaatje willen gaan rijden altijd bij hun verzekeringsmaatschappij om goedkeuring hiervoor te vragen.

We hebben een voorbeeldbrief opgesteld die de vrijwilliger makkelijk zelf kan invullen en aanpassen om naar zijn (auto)verzekeringsmaatschappij op te sturen.

Vraag s.v.p. chauffeurs om inzage in het antwoord van hun verzekeraar.

10. Betaling van de rit

Deelnemers kunnen op meerdere manieren de kosten voor de gereden rit betalen aan de vrijwillige chauffeurs. Let wel:

  1. Contant
  2. Via Tikkie (uitleg in pdf)
  3. SumUp

Deelnemers van ANWB AutoMaatje beschikken bijna allemaal over een bankpasje met de mogelijkheid om contactloos te betalen. Omdat deelnemers en chauffeurs niet altijd voldoende en gepast cash geld hebben kan het gebruik van een mobiel pinapparaat zoals SumUp uitkomst bieden. Dit apparaatje kan gebruikt worden om digitaal te betalen doordat deze gekoppeld is aan de bankrekening en mobiele telefoon van de chauffeur.

De kosten van aanschaf van een dergelijk apparaatje zijn voor de betreffende AutoMaatje locatie (welzijns-/vrijwilligersstichting) en wordt in bruikleen afgegeven aan de chauffeurs. In de bruikleenovereenkomst en handleiding voor de SumUp Air staat beschreven hoe de SumUp Air gebruikt kan worden.

Let wel: het afrekenen van een ritje voor ANWB AutoMaatje met cash geld moet altijd mogelijk blijven.

Deel je ervaring

We vinden het interessant te weten hoe je gebruik hebt gemaakt van deze toolkit, of je hier succes mee hebt gehad en wat je eventueel nog mist. Zou je het met ons willen delen en mailen naar: automaatje@anwb.nl. Alvast bedankt!