Someren-Heideroute
Nederland, Noord-Brabant, Heeze
- 61
- 51
- 14
- 22
- 50
- 61
- 12
- 88
- 85
- 95
- 20
- 91
- 40
- 80
- 42
- 84
- 85
- 86
- 33
- 62
- 64
- 61
De Somerense Heide en De Pan zijn ontgonnen stukken heide waarop monoculturen van naaldbomen werden geplant. De Somerense Heide is tevens voor een groot deel tot landbouwgrond ontgonnen, met het dorp Someren-Heide als middelpunt. Ook het landschap De Pan was nog in het begin van de 20e eeuw een heidegebied. Nu fiets je door naaldbossen en zie je langs de beek loof- en broekbos. Het noordelijk deel van deze fietsroute is meer besloten. Hier zijn op het oostelijk deel van de Strabrechtse Heide in de jaren dertig naaldbossen aangelegd.
Fietsveiligheid route-informatie: houd op deze route rekening met onderstaande punten; pas je snelheid aan, houd rekening met tegenliggers en mederecreanten en ga waar nodig achter elkaar rijden.
• Tussen 12-88-85 bevindt zich een aantal soms zeer smalle zand- en grindpaden; ook bevinden zich hier soms slagbomen en paaltjes op de route (rond de Strabrechtse Heide); geef elkaar de ruimte en ga achter elkaar fietsen.
• Tussen 86-33 gaat de route over smalle zandpaden; geef elkaar de ruimte en ga achter elkaar rijden.
• Tussen 64-62 gaat de route over zandpaden.
• Let op: tussen 51-14 bevindt zich een afslag naar links waar het richtingbordje pas op het laatste moment zichtbaar is (in de binnenbocht bij de oversteek van de Leenderweg).
Toegankelijkheid: deze route is ongeschikt voor extra brede fietsen (driewielers, bakfietsen, etc.) vanwege bovengenoemde en enkele andere smalle paden.
De buurtschap Strabrecht bij Heeze is een min of meer intact gebleven middeleeuws dorp: een driehoekig grasveld omgeven door langgevelboerderijen. Op de dekzandruggen ten westen van de Kleine Dommel lagen de akkers. De beemden en graslanden langs de beek leverden hooi als wintervoer voor het vee: koeien en vooral schapen.
Aan de westkant van de Strabrechtse Heide vind je het betrekkelijk gave dal van de Kleine Dommel. Hier liggen nog fraaie meanders tussen het grasland.
Vlak voor het beekdal van de Kleine Aa ligt een gewelfde akker op een dekzandrug. Het dal zelf vertegenwoordigt een zeldzaam geworden landschapstype: laaggelegen, vochtige schraallanden die in het voorjaar en de zomer zeer bloemrijk zijn.
Someren en het omringende landbouwgebied liggen op een dekzandrug aan de westzijde van de Peelhorst. Van de oude akkers om het dorp zijn de laatste veertig jaar gedeelten opgeslokt door de dorpsuitbreidingen en andere gedeelten zijn herverkaveld. Vroeger stichtten individuele boeren en landarbeiders kleine hoeven op enige afstand van het dorp. Ze kozen bij voorkeur stukjes woeste grond uit in de nabijheid van een beek (Aa en Kleine Aa) en langs een zandweg. Van deze ontwikkeling getuigen nog de vele langgevelboerderijen in de buurtschappen zoals Groote Hoeven, Vaasche Hoef en Kleine Hoeven. Het woonhuis, de schuur en de stallen van deze langgevelboerderijen liggen achter elkaar parallel aan de weg, met de toegang in de zijgevel.
Someren-Heide ligt te midden van een modern, grootschalig landschap. Het dorp ontstond langs een rasterwerk van wegen dat werd aangelegd nadat de woeste gronden met veel moeite ontgonnen werden. Ten zuidwesten van het dorp ligt het natuurgebied Boksenberg, een typisch ontginningsbos. Het is in de jaren dertig aangeplant op de heide. Kaarsrechte Corsicaanse en Oostenrijkse dennen bepalen nog steeds het beeld van deze monocultuur.
Bij Hoef aan de Pan lag al in het begin van de 19e eeuw een bekende pleisterplaats voor reizigers. In 1928 werd het voormalige heidegebied De Pan door de familie Philips aangekocht. Deze maakte er een landgoed van met productiebossen van naaldhout. Het ligt op de overgang van de hoge zandgronden naar het lager gelegen beekdal van de Sterkselse Aa. Het fietspad door De Pan kruist het kaarsrechte Sterksels Kanaal. Na een paar honderd meter passeert u de Sterkselse Aa. Langs deze kronkelige beek lagen vroeger aan weerszijden griendgronden. Door waterverontreiniging en ontwatering van het nabijgelegen kanaal is de eens zo rijke flora in dit beekdal sterk achteruitgegaan.