Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietslampjestest

30 fietslampjes getest: 16 enkel om gezien te worden, 14 om ook beter te zien

Twee jaar geleden testte de ANWB twee soorten fietsverlichting: 8 lampensets enkel om gezien te worden en 7 sets waarmee je gezien wordt én zelf meer van de weg ziet. De meeste sets zijn nog steeds verkrijgbaar en met de donkere dagen op komst meer dan welkom op de weg.

Het verschil tussen 'zien' en 'gezien worden' verlichting

'Zien' fietsverlichting zorgt ervoor dat jij gezien wordt door andere weggebruikers én zelf de weg, drempels, auto's, fietsers en andere weggebruikers goed ziet. Deze verlichting vraagt om een kleine investering, maar verbetert je zichtbaarheid enorm.

'Gezien worden' fietsverlichting zorgt ervoor dat je op minimale wijze door andere weggebruikers wordt gezien. Denk hierbij aan losse fietslampjes die je met een elastiek om je stuur of bagagedrager bevestigt. Deze setjes koop je al voor een paar euro, maar garanderen niet dezelfde zichtbaarheid zoals 'Zien' verlichting wel doet.

Conclusies na testen


Testresultaat 'Zien'


Tips voor optimaal gebruik van 'Zien'-fietslampen

'Zien'-fietslampjes zijn geschikt voor onverlichte stuken of fietspaden met slecht wegdek. Met de volgende tips maak je optimaal gebruik van dit soort lampjes.


Testresultaat 'Gezien worden'

Let wel: de lichtsterkte van de koplampjes in de ‘Gezien -worden’-test is niet te vergelijken met die in de ‘Zien’-test. Een score van 4 sterren in de ene test is dan ook niet hetzelfde als een score van 4 sterren in de andere. De prestaties van de achterlichten van beide testen zijn wél vergelijkbaar.


Tips voor optimaal gebruik van 'Gezien worden'-fietslampen

Zichtbaar zijn, begint bij jou. We geven je een aantal tips voor het gebruik van de 'Gezien worden'-fietslampjes. Zo ga je goed voorbereid en veilig van huis.

Uitleg test

De fietslampjestest bestaat uit 2 testen. We hebben 15 sets onder de loep genomen en onder andere gekeken naar de prijs, hoe je ze monteert en hoe ze in de praktijk voldoen. Lees hieronder meer over hoe we te werk zijn gegaan.

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!