Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsendragertest 2017

Een keer een stukje fietsen in een andere omgeving? Of lekker de fiets meenemen op vakantie? De ANWB heeft acht fietsendragers getest, zodat jij je fietsen veilig op je auto kunt vervoeren. Alle fietsendragers zijn getest met elektrische fietsen, maar de fietsdragers kunnen ook gebruikt worden voor gewone fietsen.

Fietsendragers zijn steeds makkelijker in gebruik. Waar je vroeger heel wat werk moest verzetten om een fietsdrager te monteren, zijn de nieuwe modellen 'plug and play'. Deze fietsendragers haal je uit de doos en bevestig je (bijna) direct op de trekhaak van een auto. Ook het plaatsen en vastzetten van (elektrische) fietsen op een fietsdrager gaat bij de meeste merken heel gemakkelijk.

Helaas zijn nog niet alle fietsendragers zo ver. Zo komt de fietsdrager Menabo Altair in een doos met tientallen losse onderdelen. Onze testers deden er met twee man dik een uur over om de fietsendrager in elkaar te schroeven. Daarna duurde het ook nog een half uur om de fietsen op de fietsendrager te bevestigen. De klemarmen waarmee het fietsframe vastgezet moet worden zijn te kort, lastig verstelbaar en moeten helemaal over het frame van de fiets vallen om te fixeren. Dit model blinkt dan ook niet uit in gebruiksvriendelijkheid.

Bij de andere fietsendragers is het gebruiksgemak dik in orde. De Thule 933 Easyfold XT en Cykell T21 zijn het makkelijkst van het achttal. Op de voet gevolgd door de Uebler XS-21, ANWB Touring Flex II en Twinny Load E-Wing. Voor alle fietsendragers (behalve de Monabo Altair) is één persoon voldoende om de fietsen vast te zetten. Bij zwaardere fietsen, zoals een elektrische fiets, raden wij wel aan om de fietsen met twee personen te bevestigen. Om het bevestigen makkelijker te maken, bieden Thule, Cykell, XLC en Menabo oprijgootjes aan. Ook hebben alle fietsendragers (behalve de XLC Azura) een kantelfunctie, zodat je de kofferbak nog kunt openen als de fietsen op de drager staan. Bij de Menabo Altair werkt deze functie alleen niet erg goed.

Geen ervaring met het gebruik van een fietsendrager? Of kun je een opfrisser gebruiken? Wij helpen je graag verder.

Bekijk onze uitleg over het gebruik van fietsendragers

Klemkracht

Een belangrijk aspect van een fietsendrager is de klemkracht op de kogel. De kogel bepaalt hoe stevig de fietsendrager (en dus de fietsen) vastzitten op de auto. Bij de Cykell T21 en Uebler XS-21 hoeft de kogeldruk niet afgesteld te worden. Bij de Thule 933 Easyfold XT gaat het afstellen vrij eenvoudig met een draaiknop. Als de fietsendrager niet stevig genoeg zit, dan moeten de XLC Azura, ANWB Touring Flex II, Peruzzo Pure Instinct Towball en Twinny Load E-Wing handmatig afgesteld worden met gereedschap. Dat is minder gebruiksvriendelijk, maar wel van groot belang zoals uit de rijproeven bleek.

Onder normale omstandigheden presteren alle fietsendragers goed. Denk hierbij aan remmen, slecht wegdek, drempels, rotondes, een stukje snelweg en het doorsnee bochtenwerk. Bij de uitwijkproef op 70 km/u ging het mis met de Peruzzo Pure Instinct Towball en XLC Azura. Bij de fietsendrager van Peruzzo brak een bout en hij draaide steeds scheef. De fietsdrager van XLC kwam zelfs helemaal los van de kogel; ook de fietsen lagen op het asfalt. Bovendien is de kans op foutief gebruik met dit model groot en schiet de handleiding te kort. Deze fietsendrager krijgt dan ook de eindbeoordeling ‘slecht’, hoe gebruiksvriendelijk hij ook is. De fietsendragers van de ANWB (korte grijparm verschoof een stukje tijdens de uitwijkproef) en Twinny Load (fietsdrager draaide scheef op de kogel) krijgen een punt aftrek op de beoordeling voor de rijtest.

Sloten

De sloten op de fietsendragers schieten helaas flink te kort. Een elektrische fiets kost al snel €2.000 en een fietsendrager €400 terwijl de meeste fietsendragers kinderlijk eenvoudig te openen zijn. Soms is het slot voor de beveiliging van de fietsen makkelijk te openen, soms het slot van de kogelvergrendeling of soms zelfs beide. Bij de meeste fietsendragers (met uitzondering van de Uebler XS-21 en Thule 933 Easyfold XT) is een schroevendraaier of stevige schaar (Twinny Load E-Wing) genoeg om de fietsen los te kunnen maken. Hierdoor kan je dure fiets al tijdens een korte tankstop worden gestolen.

Ons advies: laat een fietsendrager nooit ongebruikt op een auto zitten en zet fietsen (bijvoorbeeld tijdens een overnachting onderweg) vast met een extra kabelslot. Uiteraard kun je ook beter een accu en andere fietsaccessoires van je fiets in de auto leggen. Zo heb je minder kans op diefstal, een lager gewicht op de fietsendrager en minder kans op waterschade bij slecht weer.

Conclusie fietsendragertest voor elektrische fietsen 2017

Het grote gebruiksgemak en de prestaties tijdens de rijtesten van het merendeel van de fietsendragers stemt zeer tevreden. Desondanks raden we twee modellen af. De Menabo Altair is het tegenovergestelde van gebruiksvriendelijk en de XLC Azura haalde de uitwijkproef met 70 km/u niet.

De zeer gebruiksvriendelijke, robuuste en bijna perfect afgewerkte Thule 933 Easyfold XT presteerde prima op bijna alle onderdelen en is onze testwinnaar. Ook de Cykell T21, Uebler XS-21 en Twinny Load E-Wing zijn uitstekende fietsendragers. De ANWB Touring Flex II scoort ook 'goed', maar is wel een stuk goedkoper dan de concurrentie. Deze fietsendrager is daarom de voordelige keus.

Hieronder kun je per fietsendrager de plus- en minpunten lezen en hoe ze scoren op diverse geteste onderdelen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!