Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietspaden te smal en te vol

19 augustus 2020 81% fietsroutes kan stroom middelbare scholieren niet aan

Uit nieuw onderzoek blijkt wat de ANWB al eerder constateerde: het overgrote deel van de fietspaden is te druk en te smal. Zo zijn de routes op weg naar school voor het overgrote deel niet berekend op de stroom scholieren die ze moeten verwerken. De ANWB vindt dat investeren in fietspaden noodzakelijk is om de paden weer veilig en comfortabel te maken, voor alle fietsers.

Fietspaden soms zelfs veel te smal

Van de bijna 6.200 kilometer fietspad in Nederland die door veel scholieren wordt gebruikt, is 81% te smal of zelfs veel te smal. Daarmee zijn deze fietspaden te druk en te vol. Ook heeft 18% van alle drukke fietsroutes naar school een open verharding of is onverhard. Dit blijkt uit het Onderzoek Kwaliteit Fietsroutes Naar Middelbare Scholen dat ingenieursadviesbureau Sweco deed in opdracht van Bouwend Nederland.

Investering nodig

Om fietspaden veilig en comfortabel te maken is volgens de onderzoekers een investering nodig tussen de 413 miljoen en 2,2 miljard euro, afhankelijk van de gekozen oplossing. Bouwend Nederland pleit daarom voor een jaarlijks extra budget van 1 miljard euro voor gemeentelijke infrastructuur.

ANWB: onveilige situaties

De ANWB ziet in dit onderzoek een bevestiging van haar eerdere pleidooi: door toenemende drukte en snelheidsverschillen op de fietspaden ontstaan onveilige situaties. Ook de Mobiliteitsalliantie en de Verkeersveiligheidscoalitie onderschrijven dat. Eerder heeft de ANWB al zorgen geuit over de gevolgen voor bereikbaarheid en verkeersveiligheid, nu ruim driekwart van de Nederlandse gemeenten heeft aangegeven te gaan bezuinigen als gevolg van de economische gevolgen van de coronacrisis. Investeren in fietspaden door gemeenten is noodzakelijk, aldus de ANWB, want alleen dan worden de fietspaden weer veilig en comfortabel.

Zie ook:

Aanpak fietspaden moet nu!
Leer kinderen veilig naar school fietsen

Shop nu
Fietssloten vind je ook bij de ANWB 

Wees fietsdieven te slim af en zet je fiets goed vast met een kettingslot!

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Shop nu
Veilig op de fiets 

Van fietsspiegels, reflectie en verlichting tot fietssloten en tassen.

E-bike vergelijker 

Vergelijk e-bikes en vind met handige zoekcriteria de elektrische fiets die bij jou past.