Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsstoeltje achterop of voorop?

Veiligheidseisen en -normen van fietsstoeltjes

Met een kinderzitje op de fiets kunnen jij en je kleine volop genieten van het buiten zijn. Maar een fietsstoeltje is niet zomaar een fietsstoeltje. Er zijn verschillende soorten. Allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Kies jij voor het kinderzitje voor of achterop de fiets?


Fietsstoeltjes met Europese veiligheidsnorm

Zodra je kind zelfstandig kan zitten en in staat is om het hoofd goed rechtop te houden, kan het mee op de fiets. Kinderen jonger dan acht jaar moeten wel een veilige zitplaats hebben met voldoende steun aan rug, handen en voeten. Wij raden daarom aan om een fietsstoeltje te kopen die voldoet aan de Europese veiligheidsnorm EN 14344. Deze code vind je op een sticker op het kinderzitje of het staat gedrukt in het plastic van het zitje.

Maximaal gewicht

Let bij het kopen van een fietsstoeltje op het maximale gewicht dat het kan dragen. Vaak staan er leeftijden bij de fietsstoeltjes, maar als jouw kind net iets onder of boven het gemiddelde zit is de kans groot dat je een verkeerd fietsstoeltje koopt.

Fietsstoeltje achterop of voorop?

Waar je het kinderzitje op de fiets plaatst, is afhankelijk van twee factoren:

 1. Het gewicht van je kind

  Fietstoeltjes voorop zijn geschikt voor kinderen tot 15 kg. Fietsstoeltjes achterop zijn meestal geschikt voor kinderen met een gewicht van 9 tot 22 kg. Er zijn ook stevigere kinderzitjes die kinderen tot een gewicht van 35 kg kunnen dragen, maar daarbij moet je je wel afvragen of je bagagedrager dat gewicht aankan. De meeste bagagedragers kunnen maximaal 20 tot 25 kg dragen.

 2. Het type fiets

  Bij een elektrische fiets moet je rekening houden met je fietsaccu. Als deze in de bagagedrager van je fiets zit, kun je niet zomaar ieder fietsstoeltje achterop monteren. Vraag in dit geval advies bij het verkooppunt van het fietsstoeltje. Heb je een fiets met een bagagedrager voor op de fiets? Dan kun je ook niet zomaar ieder fietsstoeltje monteren, omdat de voetsteunen op dezelfde plek zitten als de bagagedrager. Vraag ook hier advies bij het verkooppunt.

Extra veiligheidstips fiets kinderzitjes

Naast het kopen van een fietsstoeltje die voldoet aan de veiligheidseisen en –normen, kun je nog meer maatregelen nemen om je kleine zo veilig mogelijk mee te nemen. We geven je graag de volgende tips:

 • Laat kinderen een helm dragen

  Kinderen die voor- of achterop een fiets zitten, zijn niet verplicht een goedgekeurde helm te dragen. Toch is het zeer verstandig om kleine kinderen ook dan een helm te laten dragen. Dit is niet alleen veilig tijdens het fietsen, maar ook bij stilstand. Een zwaar beladen fiets kan snel omvallen met de kans dat het hoofdje hard in aanraking komt met het wegdek.

  Kinderen die achterop een bromfiets, snorfiets of speedpedelc zitten, moeten wel verplicht een helm op die voldoet aan de Europese norm voor veilige helmen

 • Zorg voor een goede spaakbescherming

  Elk jaar zijn er veel kinderen die met een voetje tussen de spaken van het achterwiel komen. Vaak zijn dit kinderen die in een fietsstoeltje met een slechte spaakbescherming zitten of zonder fietsstoeltje gewoon op de bagagedrager. Het afschermen van de spaken is daarom erg belangrijk. Fietsstoeltjes die voldoen aan de Europese veiligheidsnorm EN 14344 hebben een geïntegreerde spaakbescherming. Heb je geen fietsstoeltje die voldoet aan deze norm? Bevestig dan grote jasbeschermers op je fiets.

 • Houd rekening met speelse vingers

  Kinderen houden van spelen en een fietsslot en zadelvering zien er soms verleidelijk speelbaar uit. Best gevaarlijk, want kleine vingertjes kunnen hierdoor klem komen te zitten. Koop een goed fietsslot en een zadelveerbeschermer als je zadelvering hebt.

 • Koop een goede fietsstandaard

  Het totale gewicht van een fiets gaat snel omhoog als je er één of twee kinderen op vervoert. Als je je fiets vervolgens stilzet op een enkele standaard, kan het extra gewicht ervoor zorgen dat je fiets overhelt. Bevestig een standaard met een dubbele poot om overhellen te voorkomen. Let op: laat kinderen niet in een zitje achter als de fiets nog op de standaard staat. Ook niet als dit een dubbele standaard is.

 • Tot slot: bevestig een windscherm bij een fietsstoeltje voor

  Een windscherm beschermt je kind tegen weersomstandigheden en insecten tijdens het fietsen.

Alternatieven voor fiets kinderzitjes

Liever geen fietsstoeltje op je fiets? Denk dan eens aan een bakfiets of een fietskar. Hierin kun je zowel kinderen als spullen vervoeren. Bij beide heb je plek tot vier kinderen en is het mogelijk om een overkapping te plaatsen. Je kinderen zitten dan niet in de wind en regen. Wil je een baby vervoeren in een bakfiets of fietskar? Houd er dan rekening mee dat je hiervoor een autostoeltje in de bak moet monteren.


Misschien vind je dit ook interessant?

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!