Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

314 expert vragen

 1. Boetebedragen in Duitsland

  Gevraagd op 14 augustus 2019

  Samen met een bevriend stel met 2 auto's op vakantie geweest naar Kroatie. Achter elkaar rijdend reden wij helaas ergens te hard en zijn daarvoor geflitst op de Duitse snelweg. Mijn vriend reed voor mij en is gemeten na correctie met 24 km/u te hard. Ik reed erachter en ben gemeten na correctie met 25 km/u te hard. Zijn boetebedrag is 70,- euro en ik heb een boetebedrag binnengekregen van 140,- euro.

 2. zeugefragebogen

  Gevraagd op 05 augustus 2019

  Ik heb een zeugefragebogen ontvangen, het betreft w.s. een snelheidsovertreding begaan door familielid. Als ik gebruik maak van mijn Zeugnisverweigerungsrecht , wat moet ik dan nog invullen?

 3. Schade door repatriëring

  Gevraagd op 25 juli 2019

  Afgelopen juni is mijn Dacia Duster wegens pech van Duitsland naar mijn garage in Nederland gerepatrieerd. Helaas heeft de repatriëring schade berokkend aan een  beugel en de beugelsteun op het dak van mijn auto. Dit is door mijn garage niet opgemerkt, maar kan daar ook niet veroorzaakt zijn. Het transportdocument heeft het nummer NL 1011643. 

 4. Getinte zijramen in het buitenland

  Gevraagd op 23 juli 2019

  Volgens Europese richtlijn 92/22/EEG moeten zijramen voor de b-zuil tenminste 75% of 70% lichtdoorlatend zijn. In Nederland is het dus blijkbaar geen probleem als de vorderen zijruiten bijvoorbeeld 70% of 80% lichtdoorlatend zijn. Hoe zit dat in het buitenland? In bijv. Duitsland lijkt het erop dat geen van de ruiten voor de b-zuil getint maag zijn. Hoe zit het dan met de Europese regelgeving als ik met een Nederlandse auto naar Duitsland ga?

 5. Flitspaalmelding Google Maps Duitsland/Oostenrijk

  Gevraagd op 16 juli 2019

  Sinds kort heeft Google ook flitspaalmelding. Weet hoe dat is geregeld in Duitsland en Oostenrijk? Want daar is dit verboden. Oh ja, kunt u mij zeggen hoe die melding, waar nodig, uitgezet kan worden?

 6. Schade na ongeval tussen 2 fietsen buitenland en doorgereden

  Gevraagd op 11 juli 2019

  Mijn man is op zijn fiets bij afslaan naar links door een achterop komende wielrenner onderuit gefietst. Deze is gestopt om te kijken of hij nog leefde en is toen doorgefietst, mijn man is zwaargewond afgevoerd naar ziekenhuis. Dit is gebeurd in Duitsland, politie is erbij geweest en heeft een rapport opgesteld (niet in ons bezit) is hier ook een waarborgfonds, waar je je schade kunt verhalen. zo ja hoe regel je dit?

 7. Bekeuring Duitsland (BuBgeldbescheid)

  Gevraagd op 11 juli 2019

  Ik heb onlangs een BuBgeldbescheid ontvangen (in de brievenbus) voor een snelheidsovertreding van 22 km/u. Op de bijgevoegde foto(die aan de zijkant is genomen) is alleen het hoofd van de persoon te zien en en klein deel van de deurpost. Deze deurpost lijk die te zijn van de bijrijderskant.

 8. Letselschade in Duitsland

  Gevraagd op 09 juli 2019

  Kunt u mij een letselschade advocaat met ervaring met het Duitse recht aanbevelen? Ik heb nl. een verkeersongeluk met letsel in Duitsland gehad met een aansprakelijke Duitse bestuurder.

 9. Aansprakelijkheid autoschade Duitsland

  Gevraagd op 08 juli 2019

  Ik was betrokken bij een kettingbotsing in een file op de A7 in Duitsland. Hierbij waren drie auto's betrokken en ik was de voorste. Auto 1 reed mijn achterbuurman (auto 2) aan en die werd met geweld op mijn bumper geduwd (auto 3). Gevolg schade aan de achterkant van ca. 2000 euro. Deze schade wil ik verhalen op de verantwoordelijke Duitse automobilist. Wie moet ik aanspreken auto 1 of auto 2? Van het voorval is proces verbaal opgemaakt door de politie.

 10. Afsleepregeling Dortmund

  Gevraagd op 07 juli 2019

  Vanochtend hebben wij in de rijrichting van de Florianstrasse geparkeerd in een parkeervak in Dortmund. Hier stonden geen borden dat je hier niet mocht parkeren. Aan de andere kant van de weg parkeerden auto's half op de stoep/half op de weg. Vanmiddag bleek ons parkeervak leeg. Ineens stonden er tijdelijke borden dat je niet mocht parkeren. Er stond geen bord met wegsleepregeling van kracht. De auto's aan de andere kant van de weg stonden er nog steeds en alle andere parkeervakken stonden ook gewoon vol met auto's. Vervolgens moesten we een taxi nemen om onze auto op te halen. Zij rekenden €280,- wegsleepkosten, €76,- administratiekosten en €15,- "verwarngeld". Totaal €371,-. Ook is er schade aan de voorkant en achterkant van de auto. Het afsleepbedrijf gaf aan dat dat niet mogelijk was want ze kwamen niet aan de achterkant en aan de voorkant enkel onder de voorbanden. Maar de auto stond met de neus richting de muur geparkeerd waardoor ze het laatste stuk moeten hebben duwen anders is het ons inziens niet mogelijk om de auto zo te parkeren. Wat kunnen we hiermee? Is het gerechtigd dat als er geen wegsleepbord aanwezig is en je in een parkeervak staat, dat je wordt weggesleept uit het parkeervak?