Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

Meer dan 1000 expert vragen

 1. Aansprakelijkheid bij niet ontvangen boetes van EPC

  Gevraagd op 22 april 2019

  EPC is een organisatie die binnen de EU verkeersboetes factureert. Voor het rijden op een Hongaarse snelweg afgelopen zomer heeft EPC (naar later blijkt) mij een boetebeschikking per aangetekende post via Post NL. Ik vind op 16/10 jl. in mijn brievenbus een afwezigheidskaart van PostNL zonder tenaamstelling, afzender en barcode (uitsluitend vermelding van huisnummer) met het bericht dat poststuk de volgende dag wordt aangeboden. Ik ben de dag erna de gehele dag thuis en ontvang geen poststuk en geen afwezigheidskaart en onderneem derhalve verder geen actie. Half december verstuurt EPC per gewone post een aanmaning met een uiterst korte termijn van betaling. Ik betaal daarop de oorspronkelijke boete (ca. € 150), maar helaas net buiten de termijn. Ik maak direct bezwaar tegen de verhoging van de boete (met ca. € 400) vanwege het niet ontvangen van de oorspronkelijk beschikking. EPC reageert medio maart 2019 dat ik aansprakelijk ben voor het niet ontvangen van aangetekende post en dat ik zelf moet achterhalen of en hoe PostNL mij het betreffende poststuk heeft aangeboden. Navraag bij PostNL leert mij dat zij niets voor kunnen betekenen, mede omdat op de oorspronkelijk afwezigheidskaart geen barcode is vermeld. Inmiddels heeft EPC via Contractum een incassoprocedure gestart en voeren de druk op mij flink op. Hoe ver reikt mijn aansprakelijkheid voor het niet ontvangen van (aangetekende) boetebeschikkingen?

 2. Kano op auto

  Gevraagd op 22 april 2019

  Mag in Frankrijk je kano aan de voorkant of achterkant uitsteken?

 3. Garantie/coulance Toyota

  Gevraagd op 22 april 2019

  Wij hebben september 2017 een Toyota Prius Wagon (bouwjaar april 2015) gekocht bij Toyota van Dost Tilburg (nu Toyota Louwman). Deze auto werd via de officiële Toyota occasion website aangeboden. Bij aankoop bleek dat de Toyota dealer deze auto had geïmporteerd uit België vanwege de grote vraag van dit type in Nederland. Ons werd verzekerd dat de auto in België bij een officiële dealer was onderhouden en dat de gebruikelijke Toyota garantie (tot april 2018) en service van toepassing was. Bij eventuele klachten zouden wij ons tot Toyota Louman Purmerend kunnen wenden (wij wonen in Monnickendam). Tijdens het eerste half jaar bemerkten we dat het audio/navigatiesysteem heel af en toe (ongeveer 4 a 5 keer) vastliep en niet meer middels het touchscreen te bedienen was.

 4. Gevolgen gehuurde auto van een ander rijden?

  Gevraagd op 20 april 2019

  Wat zijn de eventuele gevolgen als ik staande word gehouden in een gehuurde auto van een ander? (binnen Nederland)

 5. Twee weken geleden heb ik een auto gekocht met Bovag garantie morgen ga ik de auto ophalen

  Gevraagd op 19 april 2019

  Ik heb de auto gekocht met Bovag garantie staat in mijn aankoopcontract , vandaag krijg ik een mail  van van Autotrust dat ik bij hun verzekerd ben , ik heb  van hun een certificaat garantie  ontvangen daar staat  dat Het autobedrijf  waar ik mijn auto gekocht hebt heeft de autotrust  verzekering betaald. Ik weet niet wat moet ik doen? Ik heb de auto gekocht met Bovag Garantie nu heb ik Autotrust garantie ontvangen zonder met mij te overleggen.

 6. Boete Italië

  Gevraagd op 19 april 2019

  Ik kreeg deze week een incasso van het NIB. Dit betrof een boete uit 2016 Florence. Volgens hun is de boete aangetekend verstuurd op 13 juli 2017  en niet opgehaald,en op 3 augustus  maar terug gestuurd naar Italië.Is bewijs van retour sturen heb ik opgevraagd en die is er. Het vreemde is dat ik in dezelfde periode nog een boete heb gehad deze wel is aangekomen en ik deze ook keurig heb betaald op 24 juli 2017. 

 7. Rechtsgeldigheid van een digitale versie van rijbewijs

  Gevraagd op 19 april 2019

  Laatst hoorde ik dat je je fysieke rijbewijs kunt inscannen en als digitale versie op je mobiel kan bewaren. Als de politie je dan vraagt om je rijbewijs te tonen zou je kunnen volstaan met het tonen van de digitale versie op je mobiel. Vraag: is dat rechtsgeldig?

 8. Bekeuring Italië Florence 2016

  Gevraagd op 19 april 2019

  Wij hebben via het NIB op 19 april 2019 een incasso gekregen voor een bekeuring overtreding begaan op 23/08/2016 in Italie Florance. Nu zeggen zij dat ze een aangetekende brief gestuurd te hebben die wij nooit opgehaald zouden hebben bij het postkantoor. Wij hebben echter nooit een brief in de bus gekregen waarop werd vermeld dat er een aangetekende brief op het postkantoor ligt. Anders hadden wij deze uiteraard wel opgehaald. De boete bedraagt binnen 5 dagen 86,28 euro anders zou het 110,56 euro zijn. Nu op de incasso bedraagt het bedrag 355,55 euro. Ze vragen om dit bedrag nu binnen 5 werkdagen te betalen. Ze doen er zelf twee en een half jaar over om ons deze incasso te sturen.

 9. Aanrijding in het buitenland

  Gevraagd op 19 april 2019

  Ik ben van achteren aangereden in het buitenland (Frankrijk). Ben beperkt Casco verzekerd en de verzek.mij (NKC Verzekeringen - Europeesche - ASR Verzekeringen) wil mijn schade niet in behandeling nemen. Was altijd in de overtuiging dat schade buiten mijn schuld ook in deze situaties gedekt zou worden. Hoe kan de ANWB (ben lid sinds 1969) mij helpen in deze vervelende situatie? Schadeformulier, foto's en alle gegevens van de tegenpartij heb ik in mijn bezit. Er is geen persoonlijk letsel.

 10. Helmplicht snorfiets

  Gevraagd op 18 april 2019

  Vorige maand stond een rubrider in de kampioen, een elektrische scooter/step. Rijd max 25km p.u. heeft een blauw plaatje nodig. Valt deze onder snor scooter en is daarvoor straks een helm verplicht. Als dat zo is: wanneer komt die helmplicht?