Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

389 expert vragen

 1. Ongevalstoedrachtrapport opvragen Duitsland

  Gevraagd op 26 februari 2020

  Vorig jaar hebben zijn wij op de Duitse Autobahn van achteren aangereden. Naar onze mening is de tegenpartij schuldig en wij willen dat staven met het verslag van het onderzoek naar de ongevalstoedracht, door de Autobahnpolizei en de Staatsanwalt, openbaar aanklager. Wij krijgen dat verslag echter niet, volgens de Staatsanwalt omdat wij geen verdachte zijn en alleen als getuige zijn gehoord.

 2. Caravan schade aan derde door storm

  Gevraagd op 25 februari 2020

  Kan ik aansprakelijk gesteld worden wanneer mijn caravan door de storm, die onlangs over ons land ging, in aanraking is gekomen met een andere caravan.

 3. Ongevallen op de N800

  Gevraagd op 17 februari 2020

  De jurist van centraal beheer heeft de provincie als wegbeheerder aansprakelijk gesteld. Er bleken al meer dan 60 ongevallen op de N800 te vinden te zijn binnen een jaar. Hoe kan ik de verantwoordelijkheid van de provincie helder krijgen.

 4. Welke huurauto-verzekering?

  Gevraagd op 12 februari 2020

  Voor de meivakantie wil ik een huurauto in Schotland, Inverness, huren bij Enterprise. De Damage Waiver verzekering is inclusief, optioneel is nog de Excess protection. Ben ik met beide verzekeringen dan maximaal verzekerd voor de auto, met weinig/geen eigen risico.

 5. Afsnijden op de snelweg

  Gevraagd op 7 februari 2020

  Regelmatig komt het voor dat wanner ik op de linkerrijstrook met de maximum snelheid aankomt rijden een auto die achter een vrachtauto rijd vlak voor mij de vrachtato gaat inhalen. Door krachtig te remmen heb ik nog steeds een aanrijding kunnen voorkomen. Wie is aansprakelijk bij een aanrijding?

 6. Voorrang

  Gevraagd op 24 januari 2020

  Ik reed op een doorgaande weg rechtdoor(bewijs heb ik van de gemeente), langs een parkeer terrein (ook hier is bewijs van). Deze parkeer terrein is gescheiden van het wegdek met een lage ijzeren balk (hekje). De uitrit is dus voor mij herkenbaar aan de niet afgeronde hoeken en de ijzeren balken. De tegenpartij heeft dus naar zowel links als rechts geen zicht door de geparkeerde auto's. Toch claimt hij dat hij voorrang heeft omdat hij van rechts komt. Vervolgens is hij door de binnenbocht links afgeslagen en is hierdoor tegen mijn achterkant van de auto gereden. Het enige wat voor de tegenpartij spreekt is dat de wegdek vrijwel identiek is. Nu heb ik ook een strijd met mijn eigen verzekering. Deze kijken alleen naar het soort wegdek. Hoe sterk sta ik als ik hier werk van maak. Het is jammer dat ik geen foto kan toevoegen.

 7. Aansprakelijkheid aanrijding auto-fiets

  Gevraagd op 2 januari 2020

  Onlangs ben ik (fietser) aangereden door een auto. De auto heeft schade. Wie is hier aansprakelijk voor, wie moet dit betalen? Ik reed zonder verlichting en bovendien reed ik op de rijbaan. Op internet lees ik dat de automobilist altijd deels (een percentage) aansprakelijk blijft. Klopt dit? Hoe bereken ik dit?

 8. Terugroepactie niet uitgevoerd

  Gevraagd op 27 december 2019

  We hebben een paar weken geleden een BMW 118d uit 2008 gekocht, het facelift model met de n43 motor, met 250k op de teller. Dit bij een handelaar in Nederland. Aangezien ik wist van de ketting en ketting spanner problemen heb ik hier natuurlijk ook naar gevraagd. Hier zouden geen problemen mee zijn, dit had zijn broer ook bevestigd die automonteur is. Aangezien de meeste kettingen het toch wel begeven rond de 160k km, zou dit probleem zich al voorgedaan moeten hebben, of zou het door BMW verholpen moeten zijn.

 9. Is garage aansprakelijk voor motorschade?

  Gevraagd op 20 december 2019

  tijdens een rit viel de stuurbekrachtiging van mijn Volvo S80 D5 2007, 74-NHT-9 uit. Naar de dichtstbijzijnde garage gereden, ongeveer 8 km. De motor liep gewoon goed. Auto in de reparatiewerkplaats gereden en motor afgezet. Garagehouder heeft onder de motorkap gekeken, constateerde dat de stuurpomp kapot was, voelde dat er een as of iets deergelijks gebroken was. Wees mij op de multiriem, die nog wel op de rollen zat, maar aan het verschuiven zat. Ik zag inderdaad dat de riem nog rond de rollen zat en niet gebroken was. In de brief van de garage aan mij stelt de garagehouder het volgende: "Om de problemen verder te onderzoeken aan het voertuig, is het voertuig hierop gestart (wat een normale procedure is). Tijdens het onderzoek is de distibutieriem gesprongen". Nadat de garagehouder dus had geconstateerd dat de stuurpomp kapot was en de multiriem niet meer zat zoals het hoorde, maar nog niet gebroken was, heeft hij de auto gestart. Direct hierop hoorden we een hard rammelend geluid, waarop de garagehouder de auto uit zette. Op dat moment was dus kennelijk de motor in elkaar gedraaid. Later bleek inderdaad grote motorschade te zijn ontstaan, waardoor in ieder geval de cilinderkop vervangen moest worden. Mijn vraag is wie voor de kosten van reparatie/vervangen cilinderkop op moet draaien, de garagehouder of ik als eigenaar van de auto en waarom dit zo is. Met andere woorden, heeft de garagehouder professioneel diagnose gesteld en gehandeld zoals van hem verwacht mag worden? Zelf vind ik dat ik, als ik mijn auto bij een professional neerzet ter reparatie van een stuurpomp, wat 500 euro zou kosten, mag verwachten dat hij een goeie diagnose stelt en voorkomt dat er verdere schade ontstaat.

 10. Schade aan camper door aanrijding

  Gevraagd op 20 december 2019

  Door vrachtwagen aan gereden in Frankrijk is door gereden ondanks dat ik dat ik achter hem bleef rijden en seinde met de lichten .Schade aan de camper 1500e ben allrisk verzekerd heb wel het kent opgenomen van die Franse vr wagen Hoe moet ik dit verder regelen ?