Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

129 expert vragen

 1. Auto boete in Spanje

  Gevraagd op 04 april 2019

  Ik heb op 30-01-2019 een bekeuring gehad in Spanje. Ik was van 15-01-2019 t/m 1 april 2019 voor vakantie in Spanje. Ben gisteren thuisgekomen en vindt deze bekeuring. Er was niemand thuis dus constateerde gisteren pas de brief van mijn bekeuring. Heb ik nu nog wel recht op die 50% korting? Kan er zelf eigenlijk niets aan doen dat ik dit nu pas zie!

 2. Boete Florence ondanks gehandicaptenparkeerkaart

  Gevraagd op 25 maart 2019

  Begin februari 2019 ontving ik uit het niets een brief van NIB uit Purmerend met een betaalverzoek van 354,90. Op 11/02 telefonisch contact gehad en men vertelde mij dat ik een openstaande boete zou hebben uit Florence. Hier wist ik niets van en vroeg om bewijs. Dit hebben zij doorgestuurd en hieruit bleek dat ik op 28 april 2016 in Florence in een verboden zone gereden zou hebben. Ik ben daar inderdaad geweest maar omdat ik een gehandicaptenkaart heb mocht ik hier volgens de borden inrijden. Ik zou hiervan op 27 oktober 2016 een aangetekende brief hebben gekregen. Deze heb ik echter nooit ontvangen. Ik heb wel een ontvangstbewijs doorgestuurd gekregen maar deze is niet door mij ondertekend er staat een mij volkomen onbekende handtekening op. Omdat ik deze brief dus nooit heb ontvangen en verder ook nooit iets gehoord heb was het niet mogelijk bezwaar te maken, binnen de termijn, op deze bekeuring. Dus pas na 2,5 jaar deze aanmaning van NIB. Ik heb hierop een mail met bezwaar in het engels naar Florence gestuurd en naar het NIB maar de enige reactie die ik tot nu toe heb gekregen is weer een aanmaning. Wat moet ik doen?

 3. Verkeersboete Portugal

  Gevraagd op 11 maart 2019

  In februari 2019 verkeersboete ontvangen uit Portugal. Snelheidsovertreding begaan tijdens ANWB ledenreis in herfstvakantie 2018. Brief in portugees, dus voor ons niet te begrijpen. Weten niet wat te doen. Kan ik deze boete ter vertaling en verificatie naar jullie toesturen? Mochten we niet betalen, verjaart deze boete dan na 2 jaar ? Zo ja krijgen we dan geen problemen als we weer op vakantie gaan naar Portugal?

 4. Strafpunten Duitsland

  Gevraagd op 04 maart 2019

  In maart 2018 ben ik op de terugweg uit Oostenrijk uitgelokt door een politieman in burger (,denk ik). Deze ging express op de linkerbaan rijden terwijl daar geen enkele aanleiding toe was. Ik heb groot licht gegeven omdat de auto's op de rechter aan sneller gingen. Hij bleef te langzaam rijden. Ik ben toen naar de rechter aan gegaan en heb mijn auto langzaam voorbij laten rollen omdat het bergafwaarts ging. Toen ik naar de betreffende auto zat begon de man met bordjes te zwaaien. Punkte stond daarop. Daarna heeft ie ons gefilmd met zijn telefoon.

 5. Verhoging bekeuring uit Frankrijk

  Gevraagd op 01 maart 2019

  In aug 2018 met de auto naar Spanje gereden. In frankrijk tehard gereden, bij thuiskomst lag er een bekeuring van 45 euro. Deze hebben wij voldaan. Nu kregen we 3 weken geleden een herinnering dat we niet betaald hadden en dat we 144 moet betalen. Contact opgenomen met het nummer. Jammer genoeg krijgen we alleen frans sprekende mensen aan de lijn en komen we geen stap verder.

 6. Nooit eerder ontvangen boete uit Italië

  Gevraagd op 26 februari 2019

  Wij hebben een boete gehad uit Italië van 2014. Het proces-verbaal is op 29-01-2015 opgesteld. Het NIB gaat akkoord met de betaling van het oorspronkelijke bedrag zonder de 30% korting bij betaling binnen 5 dagen. Ik heb aangegeven dat wij een beroep willen doen op op verjaring van de boete (art 201 Codice della strada) en subsidiair een verzoek doet tot betaling van de oorspronkelijke boete, daar deze ons nimmer bereikt heeft., zoals u al op de ANWB site had vermeldt.

 7. Nederlands kenteken Italië

  Gevraagd op 11 februari 2019

  Ik sta geregistreerd met woonadres in Italië. Ik rijd met een Nederlandse auto. Ik hoor geruchten dat daar sinds kort een boete voor gegeven wordt, dat je een Italiaans kenteken moet hebben. Klopt dit?

 8. Verkeersboete Zwitserland kwijt

  Gevraagd op 09 februari 2019

  Ik heb augustus 2018 verkeersboete gekregen. Onlangs kreeg ik die in de bus. Nu ben ik de brief met acceptgiro kwijt. Hoe kan ik nu betalen? Waar kan ik nieuwe brief aanvragen?

 9. Boete bij gedraaid 50 km bord

  Gevraagd op 08 februari 2019

  Het was avond en donker. Ik reed met mijn auto op een 70 km weg. Op de rotonde sla ik linksaf , dat is dan voor mij ook een 70 km weg . Want ik had geen borden gezien. Tot ik staande werd gehouden en bekeurt werd voor 80 km en 30 km  te hard reed zei hij . Dat vond ik erg vreemd waarom dat zo was, maar je gaat ervan uit dat de agent gelijk heeft . Ik ben 1 dag  later terug gegaan, en dan blijkt mij dat het 50 km bord een kwart slag gedraaid is, en dus niet leesbaar was in mijn rij richting.  Ongeveer 4 weken later is dat bord gedraaid en staat nu in de goede stand . Ik neem aan dat de agenten niet wisten dat het bord gedraaid was ,en voor hun was dat dus een 50 km weg [onder ede verklaard ook nog ]. Ik heb bezwaar gemaakt bij het C J I B, maar mijn klacht is ongegrond verklaard. Ik meen nog steeds dat mijn boete van € 291,00 niet terecht is. Een boete is volgens mij onterecht als NIET duidelijk aangegeven is hoe hard je daar mag rijden. Ik reed geen 30 maar 10 kilometer te hard volgens mij.  ​​​​​​​Blijft nog over het kanton gerecht, dat zou voor mij de eerste keer in mijn leven zijn dat ik daar contact mee heb. 

 10. Ordering NIB vanwege snelheidboete zonder een bekeuring te hebben gezien

  Gevraagd op 06 februari 2019

  Op 2 februari 2019 van het NIB in Purmerend (gedateerd 30 jan 2019) een vordering ontvangen voor €709,55 ivm een openstaande factuur van het NIVI Credit S.R.L inz. gemeente Florence. Na navraag bij het NIB bleek dit om een,inmiddels opgehoogde, boete te gaan ivm een snelheidsovertreding gegaan op 20 mei 2017. Het NIB gaf aan dat de aangetekende brief met daarin de bekeuring (gedateerd 20 juli 2017) door ons geweigerd zou zijn echter wij hebben nooit iemand aan de deur gehad met een poststuk uit Italië.