Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verboden fietsendrager

Vraag gesteld door Voskea op 28 augustus 2017

Vandaag werd ik aangehouden door de politie. Volgens hem zou ik een verboden type fietsendrager hebben: Thule Xpress. Omdat er geen lichten aanzitten en het kenteken niet goed zichtbaar is. Weten jullie:
- Hoe hoog de boete zal zijn?
- Welk wetsartikel ik heb overtreden?
- Hoe het kan dat illegale dragers gewoon te koop zijn en niemand daar voor waarschuwt?
- Kan ik hiervoor Thule ook aansprakelijk stellen wegens gebrek aan zorgplicht?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U bent aangehouden door de politie omdat uw fietsendrager niet toegestaan zou zijn. U heeft hierover een aantal vragen.

De fietsendrager zonder lichten en kenteken is niet per definitie illegaal. Het gaat erom dat het kenteken en de autoverlichting goed zichtbaar moeten zijn.

In het geval dat het zicht op het nummerbord en de verlichting wordt geblokkeerd, wordt aangeraden gebruik te maken van een los verkrijgbare lichtbalk van Thule.

In Artikel 5.2.1lid 5 van de Regeling voertuigen staat dat het kenteken goed leesbaar moet zijn en dat de kentekenplaten niet afgeschermd mogen zijn. Ook de eisen voor de lichten van de personenauto vindt u in de regeling Voertuigen.

Hoeveel de boete precies zal zijn, kan ik niet precies zeggen. In het geval van ondeugdelijke verlichting bedraagt de boete € 140. Mogelijk wordt er ook een boete gegeven voor het niet goed zichtbare kenteken. Dit kan ook € 140 betreffen. Daarbij worden er nog administratiekosten in rekening gebracht.

Ik zie geen mogelijkheid de leverancier of producent van de fietsendrager aansprakelijk te stellen.