Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Optie uit advertentie niet op aangeschafte auto aanwezig

Vraag gesteld door Petra16 op 21 maart 2016

Wij hebben onlangs een andere auto gekocht. In de advertentie stonden alle aanwezige opties vermeld. Twee weken na aanschaf, toen het gevroren had, kwamen wij er achter dat er geen voorruitverwarming op de auto aanwezig was, terwijl met deze optie wel was geadverteerd. Nu weet ik dat er een onderzoeksplicht op de koper rust. We hebben de auto van binnen en buiten bekeken en een proefrit gemaakt, maar je kan als koper toch niet ALLE opties nagaan en ZELF controleren? Er zaten behoorlijk wat opties op de auto waarvan een niet auto-technisch onderlegd persoon die ook niet allemaal kan controleren. Wat mag in redelijkheid van de koper worden verwacht en in hoeverre is de verkoper nog aan te spreken op het ontbreken van de voorruitverwarming?

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U hebt onlangs een auto gekocht. In de advertentie stonden de aanwezige opties vermeld. Waaronder ook voorruitverwarming. Nu blijkt bij levering dat er geen voorruitverwarming op de auto aanwezig is.

De advertentie
De advertentie maakt deel uit van de redelijke verwachtingen die u mag hebben van de auto. Daarbij geldt wel een onderzoeksplicht. Als heel duidelijk is dat een optie niet aanwezig is, dan mag u deze ook niet verwachten. Bijvoorbeeld wanneer er in de advertentie staat dat de auto 5-deurs is en bij de proefrit heeft de auto maar 3 deuren, dan is duidelijk te zien dat de advertentie niet klopt. U mag er dan niet zonder meer vanuit gaan dat u toch een 5-deurs auto krijgt.

Echter, voorruitverwarming is nauwelijks te zien. U mocht dus verwachten dat er wel voorruitverwarming op de auto aanwezig zou zijn. Nu dit niet het geval blijkt te zijn, hebt u 2 mogelijkheden.

Nakoming
In de eerste plaats kunt u nakoming eisen. Dat wil zeggen dat er alsnog wordt geleverd wat er is afgesproken. Dit kan alleen indien het technisch mogelijk is een andere ruit te plaatsen en aan te sluiten.

Prijsvermindering
Mocht nakoming niet mogelijk zijn, dan kunt u een prijsvermindering eisen. Het is lastig vast te stellen wat de hoogte is van deze prijsvermindering. Dit is afhankelijk van de prijs van de optie en of u de auto nieuw of gebruikt hebt gekocht. U kunt hierover onderhandelen met uw verkoper.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.